Csák János innovációs miniszter a "négy emberi jóról" értekezett meghallgatásán

  • narancs.hu
  • 2022. május 18.

Belpol

A leendő „jövőminiszter” konkrét intézkedések tervei helyett filozofikus gondolatmenetekkel mutatkozott be a népjóléti bizottság előtt.  

Szerdán hallgatta meg Csák Jánost a népjóléti bizottság, akit a Kulturális és Innovációs Minisztérium vezetésére kért fel Orbán Viktor. A tárca vezetőjeként Csák alá tartozik majd az innováció, a felsőoktatás, családpolitika, kutatás, tudomány és a gyermekjólét is. Az üzletember-exdiplomata 2011 és 2014 között Magyarország londoni nagyköveteként dolgozott, de vezette már a Matávot és volt a Mol-csoport elnöke is. Kormányzati pozíciót először kapott. A meghallgatásról a Telex és a hvg.hu is beszámolt.

Mivel egy új és különleges portfólióval rendelkező tárcáról van szó, Csák először bemutatta a minisztérium feladatait, de a bemutatkozás azonban inkább volt filozofikus eszmefuttatás, amiből az derült ki, hogy melyek azok "az emberi jók", amik a Fidesz intézkedéseit motiválták az elmúlt 12 évben, az viszont nem derült ki, hogy a következő négy évben milyen konkrét intézkedések várhatók.

A leendő miniszter szerint: „Először azt kell tudnunk, hogy miért teszünk dolgokat, majd ennek módját kell megtalálni”. Csák azt is elmondta,

a tárcájához kerülő funkciók a négy emberi jót fogják támogatni: a kötődést, gondoskodást, az egyensúlyt és a békét-biztonságot.

Az egyház, a kulturális intézmények, az oktatás és a sport fontosságával kapcsolatban Csák – akihez miniszterként a családpolitika is tartozik majd – elmondta: „Az ember nem élhet ideálok nélkül, ezeket a családban, iskolában, egyházban adjuk át. Gondoskodni kell arról, hogy ezek az intézmények generációkon túlnyúló módon képesek legyenek ezt megteremteni.”

A leendő innovációs miniszter egy "prezentációt" is bemutatott a meghallgatásán, amelyről Sebők Éva momentumos képviselő közzétett fotókat is, íme: 

 
Csák János prezentációja
Forrás: Facebook/Sebők Éva
 

 
Csák János prezentációja
Forrás: Facebook/Sebők Éva
 

Bár kulturális ügyekkel kapcsolatban szintén nem kerültek szóba lehetséges intézkedések, a leendő miniszter inkább azt próbálta értelmezi, mit jelent a kultúra. Csák úgy fogalmazott:

„A kultúra azt jelenti, amikor együtt énekelünk és táncolunk, a civilizáció pedig azt, amikor mi ülünk, mások pedig énekelnek és táncolnak.”

A felsőoktatással kapcsolatos tervekről Csák annyit mondott, a cél olyan emberek kiképzése, akik „tisztában vannak a miértekkel és profik a hogyanokban”. Ellenben az, hogy például tervez-e változtatásokat a családtámogatások redszerében vagy a felsőoktatásban, nem derült ki.

Azzal Csák is tisztában van, hogy a következő négy év nagyon kemény lesz, és a világot nem tudják megváltoztatni, de a teljesítmény mérésével és kikényszerítésével képesek lesznek kezelni a problémákat. A Kulturális és Innovációs Minisztérium vezetésével megbízott Csák János szerint tárcája maga is egy innováció, amit Jövőminisztériumnak nevezett.

Nagy Márton a gazdasági bizottságban ennél több konkrétummal szolgált, Pintér Sándor pedig a közoktatásért felelős belügyminiszterként a kulturális bizottságban is megjelent.  

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk