Csak két év alatt 762 millió forint közpénzt hirdettek el a Habony-médiában az Erzsébet-utalványokkal

  • Nagy Gergely Miklós
  • 2018. május 8.

Belpol

És ez csak egy „hirdető”.

Két éve írtunk először cikket arról, hogy mennyi közpénz ömlik Habony Árpád médiacégébe, azaz a Lokált, a lokal.hu-t és a 888.hu nevű propagandakiadványokat készítő Modern Media Groupba. Úgy összegeztünk, hogy közel egymilliárd forintnyi közpénz érkezhetett az akkor már jó fél éve működő cégcsoporthoz – a feltételes mód azért volt indokolt, mert több hirdetőnek nem tudtuk a pontos költését megírni, lévén az érintettek nem árulták el ezt nekünk. (Pár hónap múlva azonban összesítésünkkel már 1,5 milliárdnál tartottunk.)

false

 

Fotó: MTI

Nem tudtuk meg például azt, hogy az Erzsébet-utalványok hirdetője mennyit fizetett Habonyéknak. Bonyolította a helyzetet, hogy az Erzsébet-utalvány tulajdonosaként ismert Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány többször azt közölte a Magyar Narancs adatigényléseire, hogy nem vásárolt hirdetési felületet az MMG-nél. Mint utóbb kiderült: valóban nem az alapítvány vásárolt, hanem annak cége. Perelni kellett érte, de a Fővárosi Ítélőtábla korábban jogerősen is a Transparency Internationalnak adott igazat abban a perben, amelyet a Magyar Naranccsal együttműködve indított annak érdekében, hogy kiderüljön, mennyiért hirdetett a Erzsébet Utalványforgalmazó Zrt. a Habony Árpád tulajdonában álló Modern Media Group kiadványaiban.

Első cikkünkben az Erzsébet-utalványokra vonatkozó becslésünk bruttó 167,5 millió volt – és ez igencsak alábecsülte a valóságot.

A megrendelő által elküldött információ szerint ugyanis

„1. Az Erzsébet Utalványforgalmazó Zrt. 2015-ben 211.000.000 Ft+áfa összegben rendelt hirdetési felületet a Modern Media Group Zrt.-től.

2. Az Erzsébet Utalványforgalmazó Zrt. 2016-ban 388.986.526 Ft+áfa összegben rendelt hirdetési felületet a Modern Media Group Zrt.-től.”

Ez nettó értékén 600 millió forint, bruttósítva pedig már 762 millió.

A fejlemény, hogy elárulták az elköltött összeget, többszörösen is fontos: azon túl, hogy az elején meg akarták úszni annak bevallását, mennyi közpénzt hirdettek Habony Árpád cégénél (ez tehát nem sikerült), másodjára a bíróságon (erről itt olvashat többet) azzal is megpróbálkoztak, hogy előadták: az EU Zrt. nem tartozik az infótörvény hatálya alá, mert nem meghatározó benne az állami befolyás – csakhogy ez a próbálkozás sem jött össze, a bíróság nem fogadta el ezt az érvelést.

Egyébként Habony Árpád – Győri Tiborral közös – cégének a legutolsó éves adatok szerint, 2016-ban 1,98 milliárd forint árbevétele volt – ennek tehát jó része közpénz.

 

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Le az ünneplővel!

  • narancs.hu

Hétfőn lesznek az iskolákban az évnyitó ünnepségek, de mit vegyenek fel a gyerekek?