Nocsak, rájött a kormány, hogy a közmunkából nemigen lehet visszakerülni az elsődleges munkaerőpiacra?

  • narancs.hu
  • 2017. március 17.

Belpol

Nő is, esély is. Valóban csökken majd a közfoglalkoztatottak száma?

Nő az esély címmel indít programot a kormány áprilisban, melynek célja nagyjából kétezer roma nő képzésének és foglalkoztatásának elősegítése, jelentette be ma egy encsi sajtótájékoztatón Czibere Károly, az Emmi szociális ügyekért és társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkára. A 7,5 milliárd forint összegű projekt két részre oszlik: egyrészt szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi, valamint a köznevelési szolgáltatásokat végző intézményekben indítanak el szociális gondozó és ápoló, szociális szakgondozó és szociális asszisztens képzést, erre 4,3 milliárdot szánnak; másrészt a maradék 3,15 milliárdból pályázati támogatást kaphatnak olyan állami, önkormányzati, civil, egyházi és alapítványi szervezetek, amelyek a képzettséget szerzett roma nőket foglalkoztatják legalább 36 hónapig. Mivel a képzés foglalkoztatásba ágyazott, a projekt résztvevői már az első napon munkába is állnak, a gyakorlati és elméleti oktatás így párhuzamosan zajlik.

Ez némileg összefügghet Varga Mihály múlt heti kijelentésével, miszerint „a közfoglalkoztatás statikusságát meg kell változtatni és minél több közfoglalkoztatottat ki kell vezetni a valós munkaerőpiacra”. A miniszter akkor azt mondta, tavaly év végén 197 ezer regisztrált közmunkás volt, idén a számukat fokozatosan 150 ezerre kívánják csökkenteni mindenféle közfoglalkoztatásból kivezető programmal, amikre a közeljövőben 40 milliárdot szánnak. Mert hogy az a céljuk, hogy a közmunkából minél többen kikerülve, a versenyszférát erősítsék.

Ez már csak azért is érdekes, mert a kormány évek óta azt hangoztatja, hogy egyre több pénzt költ a közfoglalkoztatásra, egyre több embert vonnak be a programba, és mereven elutasítják azokat a vádakat, miszerint a közmunkából nem vezet út az elsődleges munkaerőpiacra – vagy csak nagyon nehezen és nagyon keveseknek. Úgy tűnik, most mégis rádöbbentek erre; 2018 nyarától ugyanis három éven belül legfeljebb 12 hónapig lehet közfoglalkoztatottként dolgozni, a szakképzettséggel rendelkezőket pedig csak akkor terelhetik a rendszer felé, ha három hónapig nem tudott a munkaügyi hivatal megfelelő állást ajánlani, esetleg a járási hivatal közvetítési kísérlete három alkalommal is sikertelen volt.

Fontos korlátozás továbbá, hogy az új szisztéma szerint a 25 év alattiak csak akkor kerülhetnek közmunkára, ha az „ifjúsági garanciarendszerben megvalósuló munkaerőpiaci program nem kínál számukra reális egyéb lehetőséget”. Hogy korábban hány 25 év, sőt 18 év alatti fiatal volt a rendszerben, arról itt olvashatnak bővebben.

Figyelmébe ajánljuk