Csak úgy dönti a pénzt a magyar állam a határon túli sportakadémiákba

  • narancs.hu
  • 2018. november 17.

Belpol

Orbán milliárdokat ad arra, hogy focilázával a térséget is megfertőzze.

Az összesen kilenc magyar állam által támogatott sportakadémia közül három már kész, hat még készül - írta meg a 444.hu, miután mindezt Orbán pénteken, a dunaszerdahelyi létesítmény átadásakor kifejtette.

Ahogy idézik, Orbán elmondta, hogy a „sport a mi közös nyelvünk, összeköt bennünket és becsületes versengésre buzdít. Ezért Magyarország kormánya a sportakadémiák létrejöttét az egész Kárpát-medencében támogatja”. ARáadásul személyes meggyőződéseként hangoztatta, hogy a a sport az európai civilizáció egyik legfontosabb építőköve.

A nagy határon túli sporttámogatási projektjeink állásáról elmondta: "„A dunaszerdahelyi akadémia a topolyai és a csíkszeredai után a harmadik akadémiánk, ami a Kárpát-medencében, de Magyarországon kívül foglalkozik fiatalokkal. A sornak azonban ezzel nincs vége: jelenleg Munkácson, Sepsiszentgyörgyön, Eszéken és Lendván is komoly akadémiai fejlesztések történnek. A Felvidéken pedig Dunaszerdahely mellett Révkomáromban és Rimaszombaton is támogatjuk egy-egy labdarúgóakadémia létrejöttét”.

Ahogy azt a 444.hu cikke számolja, mindez milliárdos nagyságrendű "támogatást" takar. Szerintük a dunaszerdahelyi akadémiára

  • a kormány 1,1 milliárd forintot
  • a Magyar Labdarúgó Szövetség 2,1 milliárdot
  • a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. is 300 milliót adott.
  • A szlovák labdarúgó szövetség pedig félmillió eurót áldozott ugyanerre.

 

Határon túli focira pedig az elmúlt két évben 20 milliárd forintot költött el az állam - írják. Ebből 2 milliárd eleve Mászáros eszéki csapatához vándorolt.

Ahogy emellett Orbán kifejtette, nemcsak fociakadémiákban gondolkodik a kormány: ősszel itthon átadták a Nemzeti Kosárlabda Akadémiát, ahogy már a kézilabdának is lett ilyen. Emellett a birkózók, a kajak-kenu és az úszás intézményei is készülnek. Erdélyben mindemellett most épül egy kézilabdaakadémia, egy ökölvívóakadémia és egy jégkorongakadémia - teszik hozzá.

Ahogy írják, a szomszédok közül szinte csak Ausztria maradt ki. De hát nekik végülis egy nemzetközi egyetemet "adományoz" Orbán: legalábbis a CEU Bécsig űzésével az ottaniaknak jót tesz.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.