Csak úgy dönti a pénzt a magyar állam a határon túli sportakadémiákba

  • narancs.hu
  • 2018. november 17.

Belpol

Orbán milliárdokat ad arra, hogy focilázával a térséget is megfertőzze.

Az összesen kilenc magyar állam által támogatott sportakadémia közül három már kész, hat még készül - írta meg a 444.hu, miután mindezt Orbán pénteken, a dunaszerdahelyi létesítmény átadásakor kifejtette.

Ahogy idézik, Orbán elmondta, hogy a „sport a mi közös nyelvünk, összeköt bennünket és becsületes versengésre buzdít. Ezért Magyarország kormánya a sportakadémiák létrejöttét az egész Kárpát-medencében támogatja”. ARáadásul személyes meggyőződéseként hangoztatta, hogy a a sport az európai civilizáció egyik legfontosabb építőköve.

A nagy határon túli sporttámogatási projektjeink állásáról elmondta: "„A dunaszerdahelyi akadémia a topolyai és a csíkszeredai után a harmadik akadémiánk, ami a Kárpát-medencében, de Magyarországon kívül foglalkozik fiatalokkal. A sornak azonban ezzel nincs vége: jelenleg Munkácson, Sepsiszentgyörgyön, Eszéken és Lendván is komoly akadémiai fejlesztések történnek. A Felvidéken pedig Dunaszerdahely mellett Révkomáromban és Rimaszombaton is támogatjuk egy-egy labdarúgóakadémia létrejöttét”.

Ahogy azt a 444.hu cikke számolja, mindez milliárdos nagyságrendű "támogatást" takar. Szerintük a dunaszerdahelyi akadémiára

  • a kormány 1,1 milliárd forintot
  • a Magyar Labdarúgó Szövetség 2,1 milliárdot
  • a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. is 300 milliót adott.
  • A szlovák labdarúgó szövetség pedig félmillió eurót áldozott ugyanerre.

 

Határon túli focira pedig az elmúlt két évben 20 milliárd forintot költött el az állam - írják. Ebből 2 milliárd eleve Mászáros eszéki csapatához vándorolt.

Ahogy emellett Orbán kifejtette, nemcsak fociakadémiákban gondolkodik a kormány: ősszel itthon átadták a Nemzeti Kosárlabda Akadémiát, ahogy már a kézilabdának is lett ilyen. Emellett a birkózók, a kajak-kenu és az úszás intézményei is készülnek. Erdélyben mindemellett most épül egy kézilabdaakadémia, egy ökölvívóakadémia és egy jégkorongakadémia - teszik hozzá.

Ahogy írják, a szomszédok közül szinte csak Ausztria maradt ki. De hát nekik végülis egy nemzetközi egyetemet "adományoz" Orbán: legalábbis a CEU Bécsig űzésével az ottaniaknak jót tesz.

Figyelmébe ajánljuk