Cyber hírek

  • 2000. június 22.

Belpol

Múlt péntek hajnalban Szergej Zaljotyin és Alekszandr Kalerij kozmonauták épségben értek földet Kazahsztánban, miután 75 napos munkával helyrepofozták a Mir űrállomást. A következő legénységnek már fizető tagja is lesz: két kozmonauta társaságában az 59 éves Dennis Tito, korábbi NASA-alkalmazott látogat az űrállomásra.
Az egyhetes kaland nagyjából 20 millió dollárba kerül.

Jöhetnek az űrturisták

Interaktív Yoda

A Hasbro beszélő, interaktív Yoda-babát dobott piacra az iskolai szünidőre időzítve. A 20 centiméter magas bábu beszéd közben mozgatja a szemét, a fülét és a száját. A 40 dolláros Jedi-mester életkorából adódóan fáradékony, ha éhes vagy kimerül, lepihen aludni, és ezt teszi akkor is, ha nem foglalkoznak vele, sőt néha még ébresztés után is visszaalszik. Bölcs tanácsokkal látja el tulajdonosát, ha pedig egy másik Yodával találkozik, beszélgetést kezdeményez vele. A bábu mellé adott fénykarddal 21 alapfogás sajátítható el.

Stephen King új webkönyve

Stephen King új webkönyv kiadását fontolgatja. A növény (The Plant) című befejezetlen folytatásos regény egy vámpírhajlamú kúszóindáról szól, amely hatalmába kerít egy olcsó könyveket kiadó szerkesztőséget, és emberáldozatért cserében anyagi sikereket ígér. A könyvet nagy sikerű elődjéhez hasonlóan a weben terjesztik majd: az első 5000 szót bárki ingyen letöltheti, a folytatásért 1 dollárt kell csekken a szerzőnek küldeni.

Izraeli-palesztin együttműködés

A Financial Times értesülése szerint több izraeli és palesztin egyetem fog együtt dolgozni egy információtechnológiai projektben, amelyet a Sun Microsystems vezet. A cég 480 000 dollár értékben adományoz számítógépeket három palesztinai egyetemnek, és két központot létesít az intézmények közti tudományos párbeszéd elősegítésére.

Plazmarakétával a Marsra

A NASA a még fejlesztés alatt álló új rakétatechnológiát, a plazmapropulziót kívánja felhasználni az első humán Mars-expedíció során. Az elektromossággal feltöltött plazmaállapotú gáz - az anyag "negyedik állapota" a folyékony, a szilárd és a légnemű után - akár száztonnás terhet is eljuttathat a Marsra három hónap alatt, míg hagyományos kémiai hajtóanyagokkal az út legalább nyolc hónapig tartana. A plazma több tízezer millió fokos hőmérsékletűre hevített gáz, amelyben az atomok elvesztik elektronjaikat, így negatív töltésű elektronok és pozitív töltésű atommagok elegye jön létre - ilyen állapotban vannak a csillagok, például a Nap is. A forró plazmát semmilyen ismert anyag nem képes tárolni, de megfelelően megtervezett mágneses mezők igen: a számítógépen már letesztelt rakétamotor három összefüggő mágneses cellát tartalmaz. Az elsőbe beáramló gázt felforrósítják és ionizálják, a második mikrohullámokkal tovább melegíti a plazmát, a harmadik pedig irányított sugarat képez belőle. A Mars-expedíció során az űrhajót a táv feléig gyorsítaná, onnantól lassítaná a rakétamotor. Az állandó gyorsulás alacsony mesterséges gravitációt hoz létre a fedélzeten, amely a plazmamotorok fejlődésével a jövőben akár a Föld gravitációjának szintjét is elérheti: a súlytalanságban vagy alacsony gravitációs térben töltött idő lerövidítése kulcsfontosságú a legénység egészségi állapota szempontjából. A NASA és az MSE Technology Applications nevű montanai cég közösen fejlesztik a prototípust,amely 2004-ben indul Föld körüli próbaútjára.

Az internet élénkíti a gazdaságot

Az Egyesült Államok kereskedelmi minisztériuma szerint az internet alapvető változásokat hoz a gazdaságban. Elemzésük szerint az információtechnológiai szektornak köszönhetően az Egyesült Államokban gyorsan élénkül a gazdaság: míg 1973 és 1995 között 1,4 százalékkal, addig 1995 és 1999 között 2,8 százalékkal nőtt a termelékenység. A szektor új munkahelyeket is teremt, 1994 és 1998 között 30 százalékkal, 5,2 millióra nőt az informatikai vállalkozásoknál dolgozók száma. Az internetes vállalkozások 1999-ben több mint 500 milliárd dollárral járultak hozzá az USA GDP-jéhez, ami az előrejelzések szerint idén 850 milliárd dollárra nő.

Orosz-amerikai plutóniumalku

Az orosz-amerikai csúcstalálkozón a két elnök 34 tonna plutónium megsemmisítéséről is megállapodott: az urániumnál jóval veszélyesebb anyagot atomerőművek fűtőanyagaként fogják felhasználni. A megállapodás értelmében Oroszország a plutóniumot egy MOX nevű nukleáris fűtőanyaggá alakítja át, amelyet Oroszországban és külföldön is felhasználhatnak. Az USA hasonlóan jár el - egy gramm plutóniumból annyi energiát lehet nyerni, amennyit egy tonna olajból. A terv szerint tíz amerikai és orosz reaktorban fogják felhasználni a MOX-ot, az összes anyag felhasználásához húsz évre van szükség. Amennyiben a megállapodást kiterjesztik a szerződésen felül megmaradt amerikai és orosz plutóniumkészletre, akkor 60 év kell a feldolgozáshoz, ezért más országokat is be kívánnak vonni: Belgium, Kanada, Franciaország, Németország, Japán, Ukrajna és az Egyesült Királyság már kifejezték érdeklődésüket

Gates még mindig a leggazdagabb

A Forbes magazin által a világ milliárdosairól közzétett legutóbbi lista tanúsága szerint a közelmúltban elszenvedett érzékeny pénzügyi veszteségek ellenére még mindig Bill Gates, a Microsoft alapítója a leggazdagabb ember a világon. Gates magánvagyonának egyharmada elúszott ugyan az elmúlt évben, de még így is maradt 60 milliárd dollárja. A Microsoft értékének csökkenését egyfelől az antitrösztper, másfelől a tőzsdei befektetők a technológiai vállalatok részvényei iránt tanúsított - korábban sokak szerint túlzott - érdeklődésének csökkenése okozta. A Forbes szerint a világ második leggazdagabb embere Larry Ellison, az Oracle alapítója 47 milliárd dolláros vagyonnal. A magazin fenti listája az üzletemberekről készült, egy másik lista a Királyok, királynők és diktátorok címet viseli - ebben a kategóriában Fáhd szaúdi király a leggazdagabb 30 milliárd dolláros vagyonnal.

Ingyen internet Costa Ricának

Costa Rica központilag ingyenes internet és e-mail bevezetését tervezi 3,5 millió lakosa számára. Miguel Angel Rodriguez elnök féléves programot hirdetett meg, ami után az ország minden állampolgára alanyi jogon juthat internethez. A punto.com névre keresztelt program az állami posta és az állami tulajdonú telefontársaság szervezésében valósul meg. A posta megállapodott a szomszédos országokkal is, hogy területükre is kiterjesztik a szolgáltatást. Elsőként Nicaragua, Honduras és a Dominikai Köztársaság, néhány hónapon belül pedig egész Közép-Amerika ingyenesen internetezhet majd. Azok számára, akik nem rendelkeznek számítógéppel, nyilvános terminálokat állítanak fel a középületekben.

Kukoricakamera

Egy iowai farmer webkamera segítségével élőképet közvetít kukoricaföldjéről az interneten. A CorCam weboldal (www.IowaFarmer.com/corncam/corn.html) rövid idő alatt nagy népszerűségre tett szert, naponta több mint húszezren keresik fel.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.