Cyber hírek

  • 2000. július 6.

Belpol

Kohl-törlőA német exkancellárról neveztek el egy szoftvert, amely visszahozhatatlanul törli a felhasználó merevlemezének tartalmát. Az adatvédelmi és adatmegsemmisítő megoldásokat fejlesztő bajor Alpenland GmbH azután döntött az eddig BCWIPE néven ismert program "Helmuth Kohl Datenlöscher" névre kereszteléséről, hogy kiderült: 1998 szeptemberében, a CDU választási veresége után a számítógépes adatok tervszerű megsemmisítésére került sor a német kancellári hivatalban.
"Helmuth Kohl képes az adatokat százszázalékos biztonsággal eltávolítani a merevlemezről" - nyilatkozta Meinrad Müller, az Alpenland tulajdonosa a DPA-nak. A program a http://www.datenschutz.com/ címről ingyen letölthető.

Neonáci propaganda Az utóbbi években Németországban is ugrásszerűen megnőtt az interneten hozzáférhető szélsőjobboldali honlapok és információk mennyisége - közölte a német szövetségi alkotmányvédő hivatal elnöke egy Berlinben zajló nemzetközi fórumon. A hivatal immár 500 olyan weboldalt tart nyilván, amelyeket német szélsőségesek raktak fel az internetre, és ezek egyötödének tartalma bűncselekménnyel ér fel. A tavalyi év során tíz olyan szélsőjobboldali aktivistát azonosítottak Németországban, akik bűncselekménynek minősülő weboldalakat publikáltak a neten.

Meghiúsulhat a Worldcom-Sprint-fúzió Az amerikai igazságügyi minisztérium trösztellenes pert indított, hogy megakadályozza a WorldCom és a Sprint távközlési cégek tervezett egyesülését. Korábban már az EU versenyügyi főbiztosa, Mario Monti is kijelentette, hogy a jelenlegi feltételek mellett nem támogatja az üzlet létrejöttét, Janet Reno amerikai főügyész pedig úgy nyilatkozott, hogy Amerika második és harmadik legnagyobb távközlési cégének egyesülése semmissé tenné az AT&T negyedszázada történt feldarabolásának nyereségeit. Jóllehet a WorldCom és a Sprint nem adta fel végérvényesen fúziós tervét, a Sprintre máris új vevő jelentkezett: a cégben a kilencvenes évek közepe óta tízszázalékos részesedést birtokló Deutsche Telekom.

GVH-engedély a Németkábelnek A Gazdasági Versenyhivatal felfüggesztette az eljárást a Matáv Rt. és a Német Befektetési Rt. tulajdonában levő Németkábel Vagyonkezelő Rt. győri kábeltelevíziós akvizíciója ügyében, így a Matávnak újabb lehetősége nyílt továbbterjeszkedni a kábelpiacon. A monopolhelyzetben lévő távközlési szolgáltató eddig két olyan cégen keresztül vásárolt a kábelpiacon, melyekben 25 százalékos tulajdona van, ezek a Németkábel és a MatávkábelTV. A MatávkábelTV legutóbbi vásárlását meghiúsította a versenyhivatal, a Németkábel számára azonban engedélyezte a mostani akvizíciót, mivel a Matáv tulajdonrésze és szavazati aránya szerint sem meghatározó tulajdonos a cégben.

Új atomszámítógép A világ legnagyobb teljesítményű szuperszámítógépét építette meg az IBM: az Advanced Strategic Computing Initiative (ASCI) White nevű gép másodpercenként 12 300 milliárd művelet végrehajtására képes, így háromszor gyorsabb, mint a második helyezett Deep Blue (szintén IBM), amely 1997-ben megverte a sakkvilágbajnok Kaszparovot. Az ASCI White 920 négyzetméter területet foglal el, tömege 106 tonna, 8192 processzora van, és 1,2 megawatt energiát fogyaszt. A gépet a Lawrence Livermore laboratórium készíttette 110 millió dollárért, hogy nukleáris fegyverek tesztelését végezze vele.

Hívószámkijelzés a Matávnál A Matáv új szolgáltatására előfizetőknek július 1-jétől az ország 56 primer körzetéből 36-ban kijelzi a hívó telefonszámát az erre alkalmas fogadó készülék. Kezdetben a szolgáltatást a Matáv-előfizetők 70 százaléka, a három GSM-rendszerű mobilcég ügyfelei és országosan az ISDN-előfizetők vehetik igénybe havi 200 forintért. A kört fokozatosan bővítik a 06/60-as rádiótelefonokra, illetve a többi vezetékes előfizetésre. A Matáv az elmúlt fél évben minden ügyfelének kérdőívet küldött, hogy engedélyezik-e telefonszámuk kijelzését. Az előfizetők 20 százaléka tiltotta meg a számkijelzést, a többiek telefonszáma ezentúl megjelenik a hívott készüléken.

Szabadalom a hiperlinkre? A British Telecommunications (BT) bejelentette, hogy 14 éve birtokolja a web egyik legfontosabb funkciójának amerikai szabadalmát: a távközlési óriás tizenötezer nemzetközi szabadalma között a cég szellemi tulajdonának rutinellenőrzése során rábukkantak az internetes oldalak közti navigációt egy képre vagy szövegre való egérkattintással lehetővé tévő hiperlinkére is. A BT a szabadalom üzleti felhasználása mellett döntött, amely a Financial Times becslése szerint akár több száz millió font bevételt is hozhat a cégnek. A BT kijelentette hogy nem kíván senkit meggátolni az internet felhasználásában, de szeretne jogdíjat kapni a szabadalmaztatott technológiát felhasználó cégek bevételeiből.

A Microsoft szemete Az Oracle elismerte, hogy több mint egy éven keresztül magándetektívekkel nyomoztatott a Microsoft partnerei és támogatói után, és hogy a nyomozók megpróbálták megvásárolni egy Microsoft-párti társadalmi szervezet kukáinak tartalmát. A cég az Investigation Group Internationalt bízta meg azzal, hogy derítsen fényt a Microsoft és az Independent Institute, a National Taxpayers Union, az Association for Competitive Technology és az Americans for Technology Leadership szervezetek közti kapcsolatokra - a nyomozás eredménye alapján az Oracle-főnök Larry Ellison sajtótájékoztatón jelentette ki, hogy a magukat függetlennek mondó szervezeteket és az általuk kiadott felméréseket valójában a Microsoft finanszírozta, néhány nem is létezett az antitrösztper kezdete előtt. A szoftveróriás és a szervezetek közti kapcsolatokról korábban már a Wall Street Journal és a Washington Post is hírt adott.

Morze

Pályázat a fővárosi csőrendszerre Az Index értesülése szerint a fővárosi közgyűlés csütörtökön úgy döntött, hogy pályázatot ír ki a budapesti jelzőlámpákat a föld alatt összekötő csőrendszer hasznosítására. Az Elmű-botrány kapcsán kipattant vezetékhasznosítási ügyet nyilvános, egyfordulós pályázattal kívánja lezárni a testület.

Nyolcmillió dollár a Függetlenségi Nyilatkozatért Rekordnak számító, 8,14 millió dollárért kelt el a Sotheby´s online árverésén a Függetlenségi nyilatkozat első kiadásának egy példánya múlt csütörtökön. Az egynapos aukción két licitáló vetélkedett a dokumentumért, amely az 1776-ban nyomtatott 500 közül fennmaradt 25 példány egyike, és egy bolhapiacon árult négydolláros festmény hátuljából került elő 1989-ben.

Börtön autóban telefonálásért Az utcai szemetelés és rágózás szigorú büntetőjogi tarifáiról híres Szingapúrban mostantól a jogosítványán túl akár hat hónap - visszaesők esetében egy év - börtönt kockáztat, aki autójában mobiltelefonál. Az új törvény segítségével az autóba szerelhető kihangosítók elterjedését szeretnék felgyorsítani.

Böngészőmonopólium A WebSideStory június végén készített felmérése szerint a számítógépek 86 százalékán Internet Explorer böngészőprogram fut, míg az egykor domináns Netscape részesedése 14 százalék alá zuhant. Az utóbbi két hónapban bekövetkezett húszszázalékos ugrás bebetonozta az Explorer vezető helyét.

Pentium 4 Az Intel következő generációs, 64 bites Willamette és Foster kódnevű processzorával viszi tovább a Pentium nevet. Az év utolsó hónapjaiban megjelenő processzorok 1,4 GHz-es órajellel nyitnak, ami azután 100 MHz-enként fog emelkedni.

Figyelmébe ajánljuk