Cyber hírek

  • 2000. november 9.

Belpol

Szélessávú szolgáltatóA régióban elsőként Magyarországon indítja be szélessávú, kábeltévés internetszolgáltatását a holland chello broadband nv, a világ egyik vezető szélessávú internet-szolgáltatója. A chello magyarországi partnere a UPC Magyarország - havi 10 900 forintos átalánydíjért telefonköltség nélküli, 24 órás elérésű, nagy sebességű (lefelé 512, felfelé legfeljebb 128 megabit másodpercenként) internetkapcsolathoz juthatnak Budapest I., II., XI., XIII.
kerületeinek, illetve Miskolc már bekábelezett területének lakói. Debrecenben, Nagykanizsán, Nyíregyházán, Szolnokon és Gyöngyösön kísérleti jelleggel kínálják a szélessávú internetszolgáltatást. A budapesti alaphálózat kiépítésére két év alatt 16 milliárd forintot költenek - a fejlesztések közé tartozik a saját tartalomszolgáltatás kiépítése is: a magyar nyelvű portálon keresztül az előfizetők híreket, multimédia-tartalmakat fogadhatnak, és valós időben nézhetnek videoklipeket vagy filmeket is. A szolgáltatónál arra számítanak, hogy a budapesti hálózatuk által jelenleg lefedett százezer lakásból az év végéig 10-15 ezren előfizetnek a chellóra. További részletek: www.chello.hu.

Venezuela űrturizmust tervez Ha az elnök tervei valóra válnak, Venezuela hamarosan űrvakációkat kínál a turistáknak. Hugo Chavez a múlt héten amerikai üzletemberekkel tárgyalt arról, hogy űrsiklót építenek, melyet az Orinoco menti alföldekre építendő kilövőállomásról bocsátanának fel. Az ejtőernyősből lett elnök szerint az emberek száz éven belül a Holdra járnak majd nyaralni. A siklót és a kilövőállomást a texasi Lone Star Space magáncég építené meg a venezuelai kormány megbízásából.

Ingyen PC az EU-ban is Az internet előfizetőinek ingyen számítógépet biztosító amerikai PeoplePC a francia Vivendivel és a japán Softbank befektetőcéggel közösen európai leányvállalatot alapít. A PeoplePC az Egyesült Államokban havi 25 dollárért adja ügyfeleinek az internetet és a gépet, mely három év elteltével az előfizetők birtokába kerül. A Jupiter Research adatai szerint jelenleg 94 millió európai háztartás nem rendelkezik számítógéppel, míg az Egyesült Államokban ez a szám csak 39 millió. Továbbá 123 millió európai háztartásnak nincs internetkapcsolata, szemben az 51 millió offline amerikai háztartással.

Hackertanfolyamok Egyre több internetes tanácsadó cég kínál hackertanfolyamokat, amelyeken a résztvevők elsajátíthatják a számítógépkalózok leggyakoribb trükkjeit. A Foundstone (www.foundstone.com) Ultimate Hacking szemináriumain a hallgatók tanulnak a népszerű operációs rendszerek biztonsági hibáiról, a hálózatok nyitott hozzáférési pontjairól és arról is, hogyan lehet kitalálni a rendszergazdák jelszavait, kiiktatni a behatolásfigyelő szoftvereket és lemásolni a rendszeren áthaladó fájlokat. Az Ernst & Young (www.ey.com) és az Internet Security Systems (www.iss.net) is indít hasonló kurzusokat.

Halasztódnak az e-törvények Az elektronikus aláírásról szóló törvény tervezete október végére elkészült, de zsúfolt napirendje miatt az Országgyűlés az idén mégsem tárgyalja. Erre legkorábban jövő tavasszal kerülhet sor, legkésőbb áprilisban. Az egységes hírközlési törvény ugyancsak a jövő évben kerülhet a parlament napirendjére, a tervek szerint az aláírástörvény tervezetét követően. Sík Zoltán informatikai kormánybiztos elmondta, hogy a családi PC-program iránti fokozott érdeklődés miatt hamarosan újabb hasonló projektek kidolgozását tervezik. Jövőre pályázatot írnak ki szabad forráskódú szoftverek kidolgozására is. E programok fejlesztését a kormány anyagilag is támogatja, majd elkészültük után elhelyezi őket egy internetes weblapon, amelyről az érdeklődők ingyenesen letölthetik a szoftvereket.

Fecsegő CIA Az alkalmazottak által létesített rejtett chatszobára bukkantak a CIA belső számítógéprendszerében, melyen vicceket és üzeneteket váltottak az ügynökség munkatársai. A meghívásos chatszobában több mint öt éven keresztül beszélgetett észrevétlenül mintegy 160 ember, ám a titkosszolgálat szóvivője szerint semmilyen információ nem szivárgott ki ezen az úton - mégis széles körű vizsgálat indult az ügyben. A "cég" egyébként augusztus óta a világhálón is toboroz ügynököket: a honlap (www.cia.gov) állásajánlatok rovatában olyan "rendkívüli egyéniségeket" keresnek, "akik egyszerű munkahelynél többet szeretnének: olyan egyedi pályát, amelyhez intelligencia, önállóság és felelősség szükségeltetik". Az érdeklődőknek e-mailben kell eljuttatniuk önéletrajzukat a CIA központjába.

új magyar kereső Az Index.hu új keresőt tett hozzáférhetővé a portál címlapján, amellyel a teljes magyar weben kereshetünk. A nyilvános tesztüzem során kipróbált kereső motorját a cseh NetCentrum (www.centrum.cz) fejlesztette ki.

Kétgombos Mac egér? A Mac készülő operációs rendszerének bétatesztelői felfedezték, hogy a program támogatja a kétgombos egerek, továbbá a görgetőkerék használatát. A bétatesztelési fázisban levő Mac OS X várhatóan a jövő év elején jelenik meg. Az Apple szóvivője elismerte a kétgombos egerek támogatását, azt azonban nem árulta el, hogy a cég kínál-e a jövőben ilyen perifériát.

Madonna online Madonna londoni koncertjét november 28-án élőben közvetíti az MSN a www.msn.co.uk/madonna címen. A Brixton Academyn tartott koncertre nem lehet jegyet kapni, a 3500 belépőt meghívott vendégeknek osztották ki. Az MSN szerint a koncert internetes nézettsége felülmúlhatja az eddigi rekordot, melyet Paul McCartney tavalyi liverpooli fellépésének közvetítése tart hárommillió böngészővel.

Mobiltelefon-mentes övezet II. Erzsébet megtiltotta a királyi család alkalmazottai számára a mobiltelefonok használatát. A tilalom a személyzet minden tagjára kiterjed a brit monarchia hivatalos londoni főhadiszállásán, a Buckingham-palotában csakúgy, mint a skóciai rezidencián, a Balmoral-kastélyban, valamint a kelet-angliai Sandringhamben.

e-Monopoly A Monopoly társasjáték legújabb, e-változatában a hagyományos cégek mellett már .com vállalatokat is irányíthatnak a játékosok. Az új játékban portálok és keresőmotorok is vannak, mint a Yahoo!, az AltaVista vagy az Ask Jeeves, üzleti oldalak, mint a CBS MarketWatch.com és a Monster, illetve sportlapok, mint a Foxsports.com és a Sportsline.com.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?