Tartalom

MaNcs, XII. évf. 46. szám, (2000.11.09.) (2000-11-09)

Egotrip

Egotrip

Kálmán C. György: Magánvalóság (Intertextus)

Első fokú, nem jogerős ítéletet hozott a minap a bíróság Rapcsák András ügyében. A termetes hódmezővásárhelyi polgármester vitatja az elmarasztaló döntést, a maga kedélyesen agresszív módján nagyjából lehülyézi a bíróságot, és egészen biztosra veszi, hogy az ítéletet meg fogják változtatni, meg fogják semmisíteni, fecnikre tépik, és a helyi folyóvízbe szórják, őtőle az egész világ, élén a tek. bírósággal, térden állva fog bocsánatért esdekelni, mindenki sírni fog, hamut hint a fejére, és ruháját szaggatja majd, hiszen csakis Rapcsák Andrásnak lehet igaza ebben az ügyben.

Egotrip

Podmaniczky Szilárd: Déli verő (áfa + halál)

A késő őszi délután langyos verőfénye hangulatában kivált alkalmas a temetkezésre, mert mindez játszi szinkronban a természet elmúlás-imitációjával. A szél is megfáradtan jár, komolyabb turbulenciára már nem képes a sírköveken, s a taigetoszi szelídséggel aláhulló falevelek mintha a húslevesből kinyert, telített sókoncentrációjú könnycseppek ikerpárjai volnának; mindkettőt elnyeli majd a föld vagy a 40 százalék pamut-, 60 százalék akrilanyagból megszőtt sötét garbó, vagy egyszerűen csak maga a temetői komposztáló, amelyből újabb és újabb energiák szabadulnak el, s a napszállta után felfűtik a temetkezési vállalkozó hálószobáját vagy a hullacentrum diszpécserközpontját, ahol kicsit mindig édeskés a levegő, mintha a cukros bácsi szelleme szuszogna a pisaira beállított irathalmok között.

Para

Egotrip

Kovács Imre: Én

Mi, vidéki punkok úgy jártunk Szegedre annak idején, mintha Londonba mennénk, a közeli jugoszláv határ miatt Belgrádból bejött a zene, a Szegedi Ifjúsági Napok alatt a város megengedte, hogy a parkokban aludjanak a hálózsákosok, és nagyszerű Dinnyés József-koncertek, Nagy Bandó András-előadások váltogatták egymást a szabadtéren.

Publicisztika

Publicisztika

Dénes Balázs: Megkülönböztetett emberek (Nógrádi László balesetéről)

Három hete halálos közúti balesetet okozott a Nógrádi László - azóta lemondott - közlekedési minisztert szállító állami Audi. A karambol egyik áldozatát a múlt héten temették, vele utazó menyasszonya súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett. A balesetre adott politikai reakciókat, a lehetséges okokra adott magyarázatokat, valamint a sajtóban felmerült kérdéseket két szóval tudom csak minősíteni: tűrhetetlen és érthetetlen.

Publicisztika

A Papa szolgálati útjai

Az újabb olajbizottsági jegyzőkönyvben ötvenegy oldalon vall Sándor István ("Papa") nyugalmazott rendőr alezredes, a Központi Bűnüldözési Igazgatóság (KBI) volt főnyomozója a szervezett bűnözés és a politika kapcsolatáról. Politikusokról, rendőrökről, ügyészekről és vámparancsnokokról. Többükről ugyan megjegyzi: érintettségüket bizonyítani nem tudja, de olajos körökben ezt meg azt lehet hallani az illetőkről. (Más helyütt viszont azt fejtegeti, hogy a maffiózók bevett szokása ismert emberekre hivatkozni. Kiss Ernő rendőr tábornok, a KBI volt főigazgatója múlt heti bizottsági meghallgatásán többször is jelezte, hogy Sándor Istvánnak szerinte nincsenek olyan jellegű "olajos információi", amelyeket a testület érdemben tudna hasznosítani.)

Belpol

Belpol

Kulturális hírek

´SZI AUKCI"KAnnak ellenére, hogy több alkotás is rekordáron talált vevőre, az őszi szezon nyitányán mindhárom vezető aukciósház, a Sotheby´s, a Christie´s és a Philips is azt tapasztalhatta, hogy a vásárlók óvatosak. A Sotheby´s New York-i árverésén például a tételeknek csak a 60 százaléka kelt el, a rekordra tippelt, Jeune fille dans un jardin című Manet-kép 20,9 millió dollárral alig lépte át a becslés alsó határát.

Belpol

Cyber hírek

Szélessávú szolgáltatóA régióban elsőként Magyarországon indítja be szélessávú, kábeltévés internetszolgáltatását a holland chello broadband nv, a világ egyik vezető szélessávú internet-szolgáltatója. A chello magyarországi partnere a UPC Magyarország - havi 10 900 forintos átalánydíjért telefonköltség nélküli, 24 órás elérésű, nagy sebességű (lefelé 512, felfelé legfeljebb 128 megabit másodpercenként) internetkapcsolathoz juthatnak Budapest I., II., XI., XIII.

Belpol

MIÉP-leltár - I. rész: Csurka és a nerc erő

1993. június 22-én a Magyar Demokrata Fórum etikai és fegyelmi bizottsága kizárta a pártból Csurka Istvánt. Csurka ezt megelőzően megszervezte a Magyar Út Köröket, előkészítve ezzel a Magyar Igazság és Élet Pártja (MIÉP) megalakulását. Kónya Imre akkori MDF-frakcióvezető szerint az első pillanattól világos volt, hogy Csurka távol áll a párt centrumától, 1992-es írása (Néhány gondolat a rendszerváltozásról) pedig markáns támadás volt az MDF ellen. "Olyan problémákat vetett fel, amikkel valóban bajlódtunk magunk is, de nem kínált jogállami megoldásokat. Érzelmileg sokan azonosulni tudtak vele az MDF-ben, de nézeteivel nem" - mondja Kónya Imre.

Belpol

A zámolyiak és a kormányzat: Gyakorlott támogatók

Azámolyi romák menekültkérelmét - amely a folyamatos, és már több mint kétszáz, politikai üldözöttként elfogadott magyar roma kérelmet produkáló kanadai kivándorlásnál jóval nagyobb médiaérdeklődést váltott ki - érezhetően sértetten fogadta a kormány, s az ügy keltette érdeklődést bevált píártechnikákkal igyekezett hatástalanítani. A tartósabb argumentáció megtalálásáig előbb diszkreditálni próbálták a zámolyiak vezetőjét: nem túl nagy súlyú, de egy-két napra használható roma politikusokat vonultattak fel Krasznai József lejáratására, majd a zámolyiakat a felelősségre vonás elől menekülő gyilkosokként mutatták be, illetve - ezzel legalább a probléma lényegére reagálva - az állam cigányügyi elkötelezettségét igyekeztek bizonyítani.

Belpol

Demszky és az MSZP: Sokkterápia

Demszky harangot vitt Pozsonyba, a Szent Márton-székesegyházba. Útján két szabaddemokrata és egy MIÉP-es fővárosi képviselő kísérte. A szocialisták közül senki nem látta a pozsonyi misét, nem is hallották Demszky harangját megkondulni, pedig a kínai látogatáskor még jól megvoltak egymással a szövetségesek. Csakhogy azóta történt egy s más a fővárosban.

Külpol

Külpol

Spiclibotrány Ausztriában: Kékek kéme

Ott kezdődött, hogy exrendőrök irodalmi babérokra törtek. Először az 1995-ös levélbombaügyben elhíresült Michael Sika, azóta levitézlett szocialista Stapo-főigazgató (Statspolizei; Ausztriában máig így hívják az államrendőrséget) jelentette meg visszaemlékezéseit, melyekben nem annyira hányatott gyermekkorát és diákcsínyeit elevenítette föl, hanem a belügy berkeiben eluralkodó korrupciót ecsetelte. A Mein Protokoll (Az én jegyzőkönyvem) címet viselő könyvből kiderül, hogy a politikusok és a rendőrök között erős kapcsolat létezett, mely az adatlopástól a rendőri védelemmel való visszaélésig terjedt. Sikát ifjú kollégája, Josef Kleindienst követte, az Ich gestehe (Bevallom) című opusszal, mely néhány hét alatt egy parlamenti "adatcsenési különbizottság" (Sonderkommission Datenklau) felállítását eredményezte. Ez pedig elsősorban nem annak tudható be, hogy a spiclibalhé főhősének már volt neve a könyvpiacon (néhány éve, még aktív rendőrként Soha többet ne fizess bírságot címmel írt már egy kézikönyvet autósok számára, melyért egyes rendőr társai halálosan megfenyegették). Az Ich gestehe valódi tanúvallomás, pontos adatokkal, nevekkel és summákkal.

Film

Film

Kafaq: Új sorozat: Kafaq nótájára

"Kafaq nótájára", ad notam Kafka - ezt mondja a megyeszékhelyen lakó unokaöcsém, szép nagy város, "de inkább egy nagy falu" mondom neki, "Budapest is az". Hát innen így mesélem tovább, ahogy ő mondja, mondja csak, mondja, hogy: "Nem tudom, álmodtam, telefonáltunk, mondom, nem tudom, de amióta tudok róla, hogy Kafkával foglalkozol, fordítod például annak a parasztnak és a kétes vándornak az egyezkedését az országúton, micsoda abszurdum, tényleg, vagy ahogy a féltékenységről szóló drámát nézi a házaspár a színházban, aztán ahogy az erkélykorlátra könyökölnek, kiderül, hogy a korlát valójában egy cingár ember, a feleség Emil nevű imádója, és a férj is Emil, és a legalpáribb jelenet következik, ezt fordítod, ugye..." Egy pillanatra közbevágok, Olvasóm: milyen jó is olykor akár egy rémtörténet, már amit barátságosan mesél megyeszékhelyi unokaöcsém, jó, mert kizökkent a magunk (kafkai?) gondolatvilágából. Mert hiszen kéféleképp van minden, így lehet nézni! Már csak ennyim és ennyim van, vagy még mindig van ennyim és ennyim. És mulatságos, majdnem kafkai rémálom, hogy még megyeszékhelyi unokaöcsém se érti, amit pedig már négy éve, mindenképp három éve, két és fél éve csak mondok és mondok: hogy ezt hogyan képzelik? Fordítom itt a... és nem csak én, és jó, hát a Kafka ezúttal, kivételesen itt, még csak meg van fizetve valahogy, de akkor is: 4300%-os emelkedések vannak, ami 10 forint volt, ma 430, és persze hogy ez csak négyszázhúsz forint különbség, azt mondja valaki, mi az a rongy 420 forint, na épp ez az, ide jutottunk, de: a 60 filléres, jó, 2,40-es újság helyett a 79 forint, a 89 forint, az 1 forintos pogácsa helyett a 70 forint, és, mondom megyeszékhelyi unokaöcsémnek, akik maguk sütnek, odahaza, háznál, jó, te ezt nem érzékeled, a Panni otthon süti a kenyeret, de a pogácsa! Ezt mondom neki. A C csarnokban eleve 60 forint volt, egy pogácsa! A B csarnokban 50. Ez 55, amaz 70 forintra ment föl, mondom. És a bor. Azt mondja a kis hölgy az emeleti karzaton: mondtam a főnökömnek, ha nem emeli fel 20-ról legalább 30-ra decijét, én fel se jövök. Föl se megy árulni. Ti magatok termelitek a bort, mondom megyeszékhelyi unokaöcsémnek, de ti is megéreztek nyilván bizonyos változásokat, nem? Az ember nagyon megérzi ezeket, városon főleg, teszem hozzá, bár ez utóbbit máris visszaszívnám.

Képzőművészet

Képzőművészet

Prolongálva: Ahogy volt, úgy lesz (Színház-igazgatói pályázatok Budapesten)

Éppen az amerikai elnökválasztás napján itthon is választásokat tartottak. A fővárosi színházak igazgatói posztjára meghirdetett pályázatok első körében öt budapesti teátrum került terítékre. A Vígszínház, a Katona József Színház és a Radnóti Színház vezetésére kizárólag a jelenlegi igazgatók pályáztak. A Madách Színház és az Új Színház esetében több jelentkező akadt ugyan, ám a Fővárosi Önkormányzat kulturális bizottságának döntése alapján e két színházban is az eddigi igazgatók folytathatják munkájukat.

Zene

Zene

Thomas Bernhard a Kamrában:A színházcsináló

Történés alatt nemcsak azt értem, hogy egy dráma témája adott helyen és időben aktuálisnak mutatkozik, hanem azt is, hogy a színjátékosok közszemlére bocsátott létezése pontosan megfelel a drámának. Hogy ki-ki azon a hangon szólal meg, és úgy van jelen, ahogy a cselekvény megkívánja. Ebben az esetben egy zeneien fölépített drámát kellett megszólaltatni, mondhatni: concertót, melyben a szólista virtuóz produkciója csak az együttes precíz munkájával együtt jöhetett létre.

Könyv

Könyv

Film: A hetedik szamovár (Soren Kragh-Jacobsen: Mifune utolsó dala)

Olvasmányélményeimből tudom jól, hogy előítéletektől terhelten moziba ülni illetlenség, de legalábbis levon a kaland élvezeti értékéből. Lehet a dologban valami, bár azt csak rosszakaróim állítják, hogy velem ilyesmi utoljára akkor fordult elő, amikor tévedésből mentem moziba. Egy szó, mint száz, hagyjanak engem, legyenek szívesek, bármiféle kőtáblákkal, legyen azokra akár a filmkészítés, akár a filmnézés szabályzata vésve, hogy a velős palacsintáról meg a decens tömegközlekedésről ne is szóljunk. Dogmatikusok kíméljenek, piszok nyitott egy demokrata szeretnék lenni.

Tudomány

Tudomány

High End Show: Zajértelem

Maga a high end-mozgalom jó két évtizedes múlttal büszkélkedhet: azok a puristák hozták lendületbe, akik elégedetlenek voltak a bolti tömegárukkal, és olyan egyedi hangzásra vágytak, amit saját képükre formálhatnak, ugyanakkor a lehető legtisztábban adja vissza a zene (végül is az a lényeg) eredeti hangzását. Volt, aki úgy vált high end-hívővé - mint például Csontos István, a Merlin Audio high end-forgalmazó cég vezetője -, hogy több ezer LP-jéhez keresett valami megfelelő, zenehallgatásra szolgáló alkalmatosságot, ám csalódván az itthon lelhető felhozatalban, nekilátott, hogy kezébe vegye az ügyet. Ma már vagy

Tudomány

Hóshow: A lécminimum fölött

Nincs és nem is lehet okom megkérdőjelezni a síelőprogramokra szakosodott szoftverfejlesztők szerepét a digitális forradalom alakításában. Sőt kifejezetten az a véleményem, hogy ahogy telik-múlik az idő, egyre jobbak a síelőprogramok. De azt sem hallgathatom el, hogy a 10. Hóshow-n síkultúránkat alapjaiban érintő eseményekről értesültünk.