Cyber hírek

  • 2000. november 16.

Belpol

E-könyvek az AmazonnálA vezető online áruház (www.amazon.com) a múlt hét óta a hagyományos papír mellett mintegy ezer elektronikus könyvet is kínál vásárlóinak. Az elektronikus könyvek a 28 millió terméket felvonultató áruház forgalmának minimális hányadát teszik ki, de a cég szerint a részleg kínálata hamarosan hatványozódni fog.
Az Amazon 30 ingyenesen letölthető könyvvel ösztönzi a vásárlásokat, többek között két Star Trek regénnyel és M. J. Rose decemberben papír formában megszűnő In Fidelity című bestsellerével. Az összes e-book Microsoft Reader formátumban vásárolható meg. A konkurens Barnes & Noble (www.barnesandnoble.com) már egy ideje forgalmaz elektronikus könyveket, és a Microsoft Reader mellett a Rocket e-book és a Glassbook formátumot is támogatja. (Lásd még: A könyv villamosítása, 24-25. oldal.)

Reciklált PC Elavult és elhasznált számítógépeket feldolgozó programot indított az IBM. Egy amerikai környezetkutató intézet szerint 1998-ban 20,6 millió személyi számítógép vált elavulttá, és további 315 millió eszköztől szabadulnak meg tulajdonosaik 2004-ig. Az IBM harminc dollárért bármilyen eredetű számítógépet hajlandó átvenni, amelyeket az Envirocycle dolgoz fel. További részletek: www.recycle.net/recycle/trade/envcycle.html.

Egymillió dollár magyar játékfejlesztőknek A holland ABN Amro egymillió dollárt fektetett be a számítógépes és videojátékokat, valamint multimédiás ismeretterjesztő szoftvereket fejlesztő magyar cégbe, a Philos Entertainment Rt.-be. A Philos hatvan alkalmazottal dolgozik, eddigi legsikeresebb játéka az azték és maja kultúra idején játszódó stratégia, a Theocracy: a játék forgalmazási jogával rendelkező francia székhelyű UBI Soft multinacionális vállalat az idei év első félévében világszerte ötvenezret adott el belőle. A cég új játékával 2002-re több millió dolláros árbevételt tervez elérni: a valós idejű, háromdimenziós kameramozgású, különböző börtönökben játszódó Alcatraz várhatóan 2001 őszén jelenik meg.

Brit cyberzsaruk A brit kormány 36 millió dolláros költségvetéssel nyolcvanfős rendőrségi ügyosztályt hozott létre, melynek feladata a számítógépes bűnözés üldözése. A Nemzeti High-Tech Bűnözési Csoport áprilisban kezdi meg munkáját, az angol rendőrségnek is segít, és a nemzetközi bűnüldöző társszervekkel is együttműködik. Egy 24 órás forrórdrótot is létesítenek, amelyen a külföldi rendőrségekkel cserélnek információt a számítógépes nyomozók. A strasbourgi Európa Tanács a héten tárgyal egy nemzetközi számítógép/bűnözési egyezmény létrehozásáról.

Holt sejtek Amerikai kutatók sikerrel használtak halottakból nyert őssejteket különböző emberi sejtek növesztéséhez - adta hírül a Jövőnéző. Mindeddig a hasonló kísérletekhez embriókból kiemelt őssejteket alkalmaztak, ezt a módszert azonban sokan mindmáig etikailag megkérdőjelezhetőnek tartják. A kaliforniai Salk Institute-ban (www.salk.edu) most Fred A. Gage és Theo Palmer olyan emberek tetemeinek sejtjeit tenyésztette idegrendszeri sejtekké, akik a kísérlet előtt minimum tíz órával, maximum három nappal hunytak el. A dolog jelentősége abban rejlik, hogy bár az Alzheimer-kór kezeléséhez rengeteg dopaminra van szükség, sajnos a dopamin előállításához szükséges agyi sejteket eddig kizárólag embrionális sejtekből tudták létrehozni - igen alacsony termelékenységgel -, és ezért a világon élő, körülbelül 1,2 millió Alzheimer-kórban szenvedő beteg közül csak néhányan kaphattak dopaminos kezelést.

Telepátia Egy majom agyának interneten át továbbított impulzusaival irányított egy tőle ezer kilométerre levő robotkart. Az észak-karolinai Duke Egyetem kutatói 96 hajszálvékony drótot csatoltak az agy mozgásközpontjába. A majom mozgása közben a drótokon futó impulzusokat az interneten keresztül a bostoni Massachusetts Institute of Technology kutatólaborjába küldték, ahol egy robotkart irányítottak. A kísérlet, melyről a Nature magazin múlt csütörtöki száma írt, a jövőben segítheti a mesterségesen irányítható művégtagok kifejlesztését.

Tízmilliárdos szerverszoba Az Index értesülése szerint a londoni székhelyű CityReach International (CRI, www.city-reach.com) tízmilliárd forint beruházással Budapesten építi fel első közép-európai nagy biztonságú adatátviteli központját. A legkorszerűbb Secure Internet eXchange (SIX) infokommunikációs szolgáltatásokat nyújtó CRI központ decemberben nyílik meg a főváros VIII. kerületében. Az ügyfelek a katonai objektumokhoz hasonlóan védett épületben helyezhetik el szervereiket.

Hét új domain Az internetes címeket felügyelő International Corporation for Assigned Names and Numbers (www.icann.org) 44 kérelem elbírálása után hét új csúcsszintű domain (TLD) létrehozását engedélyezte. A .com, .net, .org, .edu és .gov végű domainek mellett jövőre feltűnnek az .aero, .biz, .coop, .info, .museum, .name és .pro címek is. Az új nemzetközi TLD-k beterjesztőik tulajdonába tartoznak, üzleti felhasználásukról az egyes cégek önállóan határoznak. Az ICANN igazgatótanácsának elnöki székében Esther Dysont két év után a hálózat létrehozásában fontos szerepet játszó Vinton Cerf váltja fel. Cerf (képünkön) az internetes adatforgalom alapját képező TCP/IP szabványt kifejlesztő kutatócsoportot vezette a hetvenes évek során.

Netscape 6 Múlt kedden jelentette meg legújabb böngészőprogramját, a Netscape 6-ot az America Online tulajdonában levő Netscape Communications (www.netscape.com). A 32 hónapja nyilvánosságra hozott forráskódra épülő böngésző a cég szerint valamennyi böngésző közül a leginkább szabványos.

Mezőgazdasági portál Három év múlva a magyar agrárkereskedelem 15 százaléka az interneten bonyolódik majd - jósolja a most indult Agriportál (www.agriportal.hu), melynek felmérése szerint a mezőgazdaságban tevékenykedő kis- és középvállalkozások 91 százaléka rendelkezik megfelelő számítógéppel az internet használatához, 18 százalékuk pedig használja is a világhálót. Ez az arány magasabb, mint a magyar gazdaság átlaga.

Megújult Stop! Önálló szerkesztőség és saját hírek jellemzik a jövőben a Stop! portált - jelentette be sajtótájékoztatóján a Telnet Magyarország Rt. Az eddigi szolgáltatások mellett mostantól önálló, szerkesztett tartalom is elérhető a www.stop.hu címen.

Kontextus. hu Új kulturális és tudományos weblap indult a Soros Alapítvány és a C3 támogatásával a www.kontextus.hu címen. A főszerkesztő Sebők Marcell, Élet + mód rovatunk egykori munkatársa.

Fejcsóva A Cybernet Systems (www.useyourheadsw.com) olyan szoftvert fejlesztett ki, amely lehetővé teszi, hogy a felhasználó fejmozgással irányíthassa mozgását a játékprogramokban. A program egy webkamera segítségével határozza meg a fej pozícióját.

Csődhullám Idén eddig 130 amerikai dot-com vállalat ment csődbe a Webmergers felmérése szerint, és a folyamat egyre gyorsul. Elemzők szerint mintegy nyolcezer munkahely szűnt meg a cégek felszámolásával.

Figyelmébe ajánljuk