Cyber hírek

  • 1999. december 2.

Belpol

Egymilliárd találatA Media Metrix internetes piackutató cég szerint az Egyesült Államokban október hónapban naponta egymilliárd weboldalt töltöttek le a böngészők. Ez másfélszeres forgalomnövekedést jelent a tavalyi év októberéhez képest, és a felhasználók száma is negyven százalékkal növekedett: jelenleg az USA-ban 64 millióan interneteznek.
Az öt leglátogatottabb amerikai weboldal az America Online, a Yahoo, a Microsoft, a Lycos és a Go Network portálja.

Orosz csodaprocesszor A brit Flemings befektetési bankcsoport hajlandó tőkét biztosítani az Elbrus International mérnökei által tervezett processzor létrehozásához, amely a fejlesztők becslése szerint jóval nagyobb teljesítményűnek ígérkezik, mint az Intel következő generációs, Itanium elnevezésű processzora. A Kajmán-szigeteken bejegyzett Elbrus Internationalt az orosz hadászati rakétarendszereket vezérlő számítógépek tervezőmérnökei hozták létre, a cég elsősorban szoftverfejlesztéssel foglalkozik, például az amerikai Sun Microsystems számára. A Sun szintén beszállt az E2K névre keresztelt processzor fejlesztésébe, amely egy olyan csipen alapul, amelyet még a Szovjetunióban fejlesztettek katonai berendezésekhez. Processzorgyár híján a konzorciumnak több milliárd dollárra van szüksége a tömeggyártás beindításához, ez viszont nagyon kockázatos befektetés a processzorok gyors elavulása és a monopolizált piac miatt. Ráadásul 2000-től az Elbrus nem az egyetlen új játékos a processzorpiacon: jövőre mutatja be első prototípusait az Andy Grove Intel-főnök és Linus Thorvalds Linux-guru nevével fémjelzett, egyelőre teljes titoktartás mellett tevékenykedő kaliforniai Transmeta is.

Kétmilliárdos állami megrendelés a Microsoft Magyarországnak A Miniszterelnöki Hivatal (MEH) Közbeszerzési és Gazdasági Igazgatósága kétmilliárd forint értékű keretszerződést kötött a Microsoft Magyarországgal a közbeszerzés hatálya alá tartozó intézmények szoftverellátására. A szerződés értelmében a Microsoft és minősített szállítói - például az Albacomp, a Compaq, a KFKI és a Synergon - országos ellátási rendszert hoznak létre, amelyen keresztül az intézmények engedményes áron juthatnak a Microsoft termékeihez és az azokhoz kapcsolódó szolgáltatásokhoz. A Microsoft az egyéni felhasználóknak kínált dobozos termékek áraihoz képest 50 százalékos kedvezményt ad, a felsőoktatási intézmények 85 százalékos árengedményt kapnak. A megbízott szállítók átlagosan 25 százalékos kedvezményt garantálnak szolgáltatásaikra a 2002-ig érvényben lévő keretszerződés értelmében.

Csekk helyett bankkártya A Magyar Posta hordozható kártyaleolvasókkal kívánja ellátni kézbesítőit az új GSM-szolgáltató, a Vodafone bevonásával, amelyben 10 százalékos tulajdonrészt birtokol. A hordozható POS-terminál segítségével kifizethető például az utánvétes csomag, vagy rögtön a számlára utalható a nyugdíj. A Posta évente 4500 milliárd forint készpénzt kezel, idén már 15 kézbesítőt raboltak ki munkavégzés közben. A tervek szerint 2000 első felétől nem csupán készpénzt lehet majd felvenni a postahivatalokban található készpénz-automaták segítségével, de befizetni is lehet majd a folyószámlára.

Kombinált egerek A CompuLink Research a múlt héten ujjlenyomat-olvasóval kombinált egeret mutatott be, amely januárban kerül piacra. A BioLink Mouse kiküszöbölheti a jelszavak használatát: megbízhatóan felismeri a számítógép tulajdonosát, így megkönnyíti az autentikációt a különféle jelszavas szolgáltatások igénybevétele során. A Logitech új egere a számítógép-játékosoknak készült: a WingMan Force Feedback Mouse érintéseffektekkel gazdagítja a játékok érzékelhetőségét, és működik a force feedback botkormányt támogató játékokkal is.

Ismét palya.hu Új szolgáltatásokkal bővült a www.palya.hu címen elérhető felsőoktatási szuperszájt. Hozzáférhető egy olyan adaptív teszt, amely a felhasználó tudásához igazodó kérdéseket ad angolból, történelemből, matematikából és biológiából. A sulikereső funkció a magyar felsőoktatásban fellelhető összes, mintegy 2600 szakot és szakpárt tartalmazza. Pályákra lebontott cikkarchívummal és egy komplex nyelviskolai adatbázissal is gazdagodott a felvételizők számára nélkülözhetetlen weblap.

Új jégkorszak Európában? Klímakutatók egymástól függetlenül dolgozó csoportjai hasonló következtetésre jutottak az európai kontinenst temperáló tengeri áramlatok tanulmányozása során. A meteorológiai szaklapokban megjelent elemzések szerint a globális felmelegedés paradox módon új jégkorszakot okozhat Európában azáltal, hogy megváltoztatja az észak-atlanti áramlat erősségét és irányát. A német Potsdam Institute kutatói által készített számítógépes modellen alapuló prognózis szerint az áramlat kikapcsolódása Északnyugat-Európában legalább 5 fokos hőmérséklet-csökkenést indukál. A modell helytállóságát egy skót és egy norvég tengerkutató laboratórium mérései is megerősítik. Az áramlások változásának egyik oka a sarki jégpáncél olvadása miatt az óceánokba kerülő nagy mennyiségű víz. Az University of Washington kutatócsoportja katonai tengeralattjárók méréseire támaszkodva összehasonlította az 1958 és 1997 közötti jégvastagságokra vonatkozó adatokat, és arra a megállapításra jutott, hogy a két időszak között mintegy negyven százalékkal, átlagosan 1,3 méterrel csökkent az északi Jeges-tenger lebegő jégpáncéljának vastagsága.

Morze

Hamis telefonkártyák Romániában Feltehetően Magyarországról behozott, végtelenített telefonkártyák kerültek forgalomba Romániában, ahol egy év alatt több mint duplájára nőtt a vezetékes szolgáltatás tarifája. A RomTelecom műszakilag tehetetlen a hamisítókkal szemben, Bihar megyében bevezették, hogy a társaság szakértőivel megerősített rendőrjárőrök ellenőrzik a nyilvános készülékek használóit.

A legkelendőbb laptop Az áfonya- és mandarinszínben kapható, rendhagyó formatervezésű, pehelysúlyú Apple iBook a legkelendőbb laptop az Egyesült Államokban: 11 százalékos piaci részesedésével maga mögé utasította a Compaq Presariót, a Toshiba Satellitet és az IBM Thinkpadet egyaránt.

Jóindulatú hacker Egy 17 éves, Colorado Springs-i középiskolás három amerikai kormányzati weboldalon, köztük a NASA Goddard Flight Center nyitó oldalán hagyott figyelmeztetést, melyben arra kéri az üzemeltetőket, hogy erősítsék meg a szerverek védelmét, mert aggódik a nemzet biztonságáért. Az Index értesülése szerint egy másik számítógépkalózt a múlt héten 15 hónap börtönre és 36 ezer dollár bírságra ítélt a bíróság, mert átszabta a Fehér Ház weboldalait.

Thaiföldi vészközpont A dátumváltásból adódó problémák kiküszöbölésére vészközpontot hoz létre a thai közigazgatás. Az állami cégek vezetői nem utazhatnak külföldre újévkor, és a thai légitársaság törli az összes éjfélkor közlekedő járatát, mert számos állami vállalat nem készítette fel számítógép-rendszerét.

Perszonalizálható edzőcipő A Nike weboldalán személyre szóló cipőt rendelhetnek a vásárlók: a lábbeli típusán és színén kívül megadhatnak egy legfeljebb 8 betűs egyedi azonosítót, amelyet ráhímeznek a cipőre.

Terjed a számítógépes bűnözés A Legfőbb Ügyészség tájékoztatása szerint Magyarországon az elmúlt három évben meghatszorozódott a számítógéppel elkövetett csalások száma, az okozott kár pedig a tízszeresére emelkedett. Az adattárak manipulálása mellett megjelent a távbeszélő-szolgáltatások és a mobiltelefonok jogtalan használata is.

Online rajzfilmcsatorna A www.entertaindom.com címen rajzfilmeket és tv-show-kat kínáló weboldalt indított a Time Warner. A tartalmat a Warner Stúdió és a Warner Music Group produkciói alapozzák meg, de van animált talk-show, Cartoon Cinema Looney Tunes rajzfilmekkel, háromdimenziós Superman-show és egy Rhino Retro című nosztalgiaműsor is.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.