Cyber hírek

  • 2000. március 30.

Belpol

Olvad az AntarktiszMűholdképek tanúsága szerint a múlt hét végén a Jamaica méretű, tizenegyezer négyzetkilométeres jégtábla vált le az Antarktiszról, és észak felé sodródik - ez a legnagyobb úszó jégmező, amelyet valaha felfedeztek. A jégtömb a déli félteke hajózási útvonalait is megbéníthatja, bár a tengeráramlási viszonyok miatt várhatóan az Antarktisz közelében marad.
A jelenség összefüggésben áll a globális felmelegedéssel: amerikai éghajlatkutatók az Atlanti-, az Indiai- és a Csendes-óceánban végzett méréssorozata bebizonyította, hogy 1948 óta háromszáz méteres mélységben egyhuszad, míg a víztükör közelében egynegyed Celsius-fokkal melegedtek a világtengerek. A kutatás fényt derített arra is, hova lett az üvegházhatás számítógépes modellezése során kimutatott hőmennyiség - a légkör ugyanis nem melegedett olyan mértékben, mint azt a komputeres előrejelzések jósolták, a "hiányzó hőt" az óceánok vették fel. A NASA mérései szerint Grönland gleccserei évente több mint egy métert veszítenek vastagságukból, és a felmelegedéssel magyarázható a többi gleccser - például az alaszkai Kolumbia-gleccser - egyre gyorsuló mozgása is.

Agyra gyúrnak a londoni taxisok Tizenhat veterán londoni taxisofőr agyát vizsgálva a London University pszichológusai arra a következtetésre jutottak, hogy a sofőrök az átlagosnál jóval nagyobb és fejlettebb hippocampussal rendelkeznek. A pozitronemissziós tomográfia (PET) kimutatta, hogy a legrövidebb útvonal kiválasztása során a taxisok hippocampusa rendkívüli aktivitást mutat. A kísérlet tanulsága szerint az agy memóriafunkciókat is ellátó része a térbeli tájékozódásban is nagy szerepet játszik, és minden taxizással eltöltött évvel tovább növekedik.

Ellopták az ügynök notebookját A brit titkosszolgálat belföldi hírszerző szolgálatának (MI-5) egyik munkatársától vonatjegyvásárlás közben olyan hordozható számítógépet loptak el, amelyen fontos hírszerzési adatok voltak Észak-Írországról. A komputeren található adatok titkosítva voltak, ezért nem valószínű, hogy illetéktelenek férhetnek hozzájuk - nyilatkozta a szolgálat képviselője, miközben a rendőrség nagy erőkkel nyomoz a tolvaj után. Tavaly májusban a külföldi hírszerzők (MI-6) egyik volt munkatársa az interneten tette közzé a nekik dolgozó ügynökök listáját.

Újságírók az interneten A Middleberg & Associates piackutató cég tanulmánya szerint a nyomtatott sajtóban dolgozó újságírók közel 75 százaléka napi rendszerességgel használja az internetet - ez az adat tavaly ilyenkor még csak 48 százalék volt. A sajtómunkások 90 százaléka információgyűjtésre, 50 százaléka cikk-ötletek felkutatására is használja a netet. Bár 35 százalékuk nem tartja megbízható információforrásnak az online fórumokat, 60 százalékuk nyomtatásban is megjelentetne egy internetes pletykát, ha azt több független forrás is megerősítené.

Paul McCartney is perli az MP3.comot Paul McCartney lemezkiadója, az MPL Communications beperelte az MP3.com internetes zenei portált szerzői jogsértés miatt. Az egykori Beatles-tag az amerikai hanglemezkiadókhoz hasonlóan a MyMp3.com szolgáltatást támadja, amely lehetővé teszi hogy a felhasználók az MP3.com szervereire töltsék és ott raktározzák CD-k digitális másolatát. A kiadóvállalat, amely McCartney mellett Buddy Holly és Jerry Lee Lewis számainak kiadási joga fölött is rendelkezik, 150 ezer dollárt követel minden egyes jogvédett sláger után, amely megtalálható a MyMp3.com adatbázisában. A sorozatos perek miatt az MP3.com részvényárfolyama a tavaly novemberi 60 dollárról 25 dollárra esett.

Hangvezérelt zsebszámítógép Egy Miamiban tartott konferencián Bill Gates bemutatta a MiPad prototípusát. A Windows CE operációs rendszert futtató zsebszámítógép hangutasítások és az érintőképernyőn kiadott parancsok segítségével vezérelhető a beszédfelismerést és beszédszimulátort kombináló Dr. Who kezelőfelületen. A MiPad a palmtopokban megszokott e-mail, határidőnapló és telefonkönyv funkciókat nagy sebességű, drót nélküli kapcsolattal kombinálja, az adatokat szerveren tárolja. A MiPad egyelőre nem kerül piacra, de beszédfelismerési technológiákat számos Microsoft-termék, például az Office irodai programcsomag következő verziói is fognak tartalmazni - jelentette be Gates.

Internetes túlélőverseny Magyarországon is Mindössze egy számítógép és egy fürdőköpeny lesz a felszerelésük azoknak, akik beneveznek a vasarvaros.hu új online áruház által szervezett első hazai internetes túlélőversenyre. A versenyzőket egy szállodai szobába zárják három napra, a győztes pedig az lesz, aki a legtöbb feladatot tudja megoldani kizárólag az internet használatával.

A versenyzők csak akkor kapnak enni és inni, ha ezt a hálón keresztül elintézik maguknak, és egyéb megpróbáltatások is várnak rájuk: szervezniük kell egy tűzijátékot, szerenádot kell adniuk, leánykérésen kell részt venniük, zongorát kell hangoltatniuk, és fel is kell öltözniük. Nem kérhetnek tanácsot e-mailben, és netes életük mindennapjait kivetítőkön nézik majd az arra kíváncsiak.

Túlemelte a Matáv a lakossági tarifákat A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a vezetékes telefonszolgáltatás februárban 8,4 százalékkal drágult, noha a Matáv a hírközlési tárcával 6 százalékban állapodott meg. A legnagyobb hazai telefontársaság februártól 49,9 százalékkal emelte az előfizetési díjakat, a percdíjakat pedig 9-14 százalékkal mérsékelte, ugyanakkor a keveset telefonálóknak bevezetett kisfogyasztói díjcsomag iránt jóval kisebb az érdeklődés, mint azt korábban gondolták. A minisztérium illetékesei szerint a tarifaszerződés biztosítja az utólagos korrekciót - ha az emelés éves szinten is 6 százaléknál magasabbnak bizonyul, az év utolsó hónapjaiban csökkenteni fogják az árakat. A szerződésben augusztusi felülvizsgálat szerepel.

Morze

Társkereső kártya Egy phoenixi cég olyan infravörös csatolóval ellátott intelligens kártyát dobott piacra, amely segítséget nyújthat a társkeresőknek. A számítógéphez csatlakoztatható eszköz 96 kérdést tesz fel a felhasználónak, amelyeket házassági pszichológiai tesztek alapján állítottak össze. Ezután már csak egymásra kell irányítani bármelyik két kártyát, és azok egy algoritmus segítségével kiszámolják, hány százalékban "kompatibilis" a két magányos szív. A gyártó szerint hetvenöt százalék fölött érdemes elkezdeni az ismerkedést.

Világító műköröm mobiltelefonhoz A New Scientist értesülése szerint Japánban olyan műköröm került piacra, amely világítani kezd, ha viselője mobiltelefonál. A termékben egy apró vörös vagy kék színű diódát helyeztek el, amelynek parányi antennája a telefon sugárzása által létrehozott elektromágneses térből képes annyi energiát kinyerni, hogy kivilágítsa a műkörmöt. A gyártók reményei szerint az új készülék a tamagocsihoz hasonló népszerűségre tesz majd szert a tizenévesek között.

Bill Gates hitelkártyaszáma Az FBI és több állam nyomozóhatósága két 18 éves brit fiatalt 26 ezer hitelkártyaszám ellopásával vádol - a Telegraph értesülése szerint a hackerek Bill Gates kártyaszámát is megszerezték. A "Curador" néven ismert elkövetőt és társát múlt csütörtökön tartóztatták le Walesben.

300 millió internetező A világon több mint 300 millióan használják már rendszeresen az internetet - jelentette be múlt csütörtökön a kanadai Angus Reid társadalom- és közvélemény-kutató intézet egy 34 országban, több mint 28 ezer lakos bevonásával, novembertől januárig végzett reprezentatív felmérés alapján. Négy évvel ezelőtt csupán 40 millióan használták a hálót, egy éven belül viszont újabb 150 millió felhasználó várható az intézet prognózisa szerint. Az internetfelhasználók döntő többsége a fejlett ipari országokban él, a legtöbben az Egyesült Államokban.

Figyelmébe ajánljuk