Demeter Márta nem adja fel: törvénymódosító javaslatot nyújtott be Orbán átvilágításáról

  • narancs.hu
  • 2018. november 5.

Belpol

LMP-s képviselőtársaival átvilágítanának mindenkit, akinek köze van a politikához, honvédelemhez vagy minősített adatokhoz.

Törvénymódosító javaslatot nyújtott be több LMP-s képviselő a fontos közjogi tisztséget betöltők, politikusok és köztisztviselők átvilágításáról – írja a hvg.hu. Az indítványt Demeter Márta, Keresztes László Lóránt, Hohn Krisztina és Schmuck Erzsébet jegyzik. A dokumentum szerint lényegében szinte mindenkit átvilágítanának, akinek egy kis köze is van a politikához, honvédelemhez vagy minősített adatokhoz.

Az átvilágítandó személyek listájának első helyén a köztársasági elnök, a második helyen a miniszterelnök áll. Őket követik az Alkotmánybíróság tagjai, majd a Kúria és az Országos Bírói Hivatal elnöke.

Ha a javaslatot az Országgyűlés (véletlenül) elfogadná, 30 napon belül meg kellene kezdeni minden olyan személy ellenőrzését, akik eddig nem estek át nemzetbiztonsági átvilágításon.

Az utóbbi hetekben Demeter Márta többször is szorgalmazta Orbán Viktor nemzetbiztonsági átvilágítását.

Demeter a parlamentben is szóvá tette, hogy Orbán Viktort 28 éve nem világították át, ekkor a Fidesz csak simán elvette tőle a szót.

Figyelmébe ajánljuk