Magyar Péter és a parlamenti ellenzék

Dermedt figyelem

Belpol

Az elbitangolt ellenzéki szavazók jó részét néhány hónap alatt becsatornázta Magyar Péter és a Tisza Párt. De mire jutnak így az elhagyott pártok?

A parlamenti ellenzék a Momentum 2017-es megjelenése óta először szembesül azzal, hogy egy új formáció felülírja az addigi viszonyokat. A mostani helyzet persze egészen más, hiszen a NER-ből kiugrott, évekig a Fidesz krémje körül mozgó Magyar nemcsak a – maradék – médiafigyelmet vonta el az ellenzékről, de az utcára vitt tömeg nagysága és a felmérések is világossá tették mindenki számára a gyors felívelést.

Százalékok

A Medián április végi felmérése szerint két hónappal februári megjelenése után Magyar Péter a biztos szavazók körében már 25 százalékon áll pártjával, amivel nemcsak az ellenzék legtámogatottabb pártja lett, de 2018 óta először lépte át ezen a térfélen egy párt a 20 százalékos küszöböt. A május 5-i tízezres demonstráció a régóta fideszesnek tartott Debrecenben pedig azt jelzi, hogy Magyar Péternek rövid távon nem kell visszaeséssel számolnia.

A Medián szerint a Fidesz ugyanennél a mutatónál a maga 45 százalékával mélyponton van – de ebből nem érdemes nagy ívű következtetéseket levonni, mert a NER megszületése óta a Fidesz támogatottsága a ciklusok közepén mindig leesik, hogy aztán az országgyűlési választásokra visszaemelkedjen.

A Fidesznek ráadásul van miből veszítenie, míg a parlamenti ellenzék pártjai, beleértve a DK-t is, nemigen engedhetik meg maguknak a táboruk zsugorodását. A 2010 óta menetrendszerű országgyűlési bukások mellett az EP-választások és az önkormányzati választások (főleg a legutóbbi) táplálhatták a reményt, hogy polgármestereik, helyi képviselőik és EP-mandátumaik révén, ha csekély súllyal is, de továbbra is jelen lehetnek a politikában.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk