Interjú

„Ötven vagy száz év”

Gegesy Ferenc ferencvárosi polgármesterjelölt  

Belpol

Két évtizeden át, 1990 és 2010 között volt a fővárosi IX. kerület polgármestere, 2019 után négy évig Baranyi Krisztina tanácsadója, most ismét indul a polgármesteri székért. Szakmai viták, szemléletbeli ellentétek és csapdahelyzetbe került képviselők is kellettek az induláshoz, aminek persze a Fidesz is örül.

 

Magyar Narancs: Hosszú kihagyás után térne vissza az önkormányzati politizáláshoz. A jelenlegi polgármesterrel, Baranyi Krisztinával szakmai vitája támadt, de ez indok az indulásra?

Gegesy Ferenc: Szakmai viták a megbízatásom kezdete óta adódtak, ezek sorozatából megnyilatkozásaimban a legutolsót emeltem ki, amelyik szerintem a leginkább érthető. Tehát 900 család lehetetlen helyzete, kontra kétmilliárdos közterület-felújítás. Ennek mind a két oldala elképesztő, legalábbis számomra, és igyekszem ezzel megvilágítani, hogy miért mondtam fel, illetve amikor a szakítás után megkerestek az ellenzéki képviselők, három hónapnyi győzködés után miért vállaltam az indulást.

MN: Az, hogy az ellenzéki képviselők megkeresték, furcsának hat, hiszen pont ez a csapat volt, amely ön ellen fordult 2010-ben és 2014-ben.

GF: Nem ezek a képviselők voltak.

MN: De ezek a pártok.

GF: Konkrétan az MSZP indított ellenem jelöltet 2010-ben. Az a képviselő már régóta nem képviselő. Én a kilenc mostani képviselővel találkoztam, őket ismertem meg. Az elmúlt négy év alatt volt alkalom arra, amikor próbáltam közvetíteni a polgármester és a képviselők közötti vitában. Az utóbbi három hónapban pedig szerintem alaposan megismertük egymást, velük együtt tudok dolgozni.

MN: Azért mégis úgy tűnik, hogy egy politikai bosszúnak lett az eszköze.

GF: Nem politikai bosszú. Ha egy ember írásban vállal valamit, ez esetben azt, hogy ha megnyeri a választást, akkor egy DK által kijelölt alpolgármestere lesz, és ezt nem teljesíti, akkor a másik ezen joggal megsértődhet. És ha ez nem úgy folytatódik, hogy bocs, ha a polgármester asszony nem hajlandó semmilyen megbeszélést lefolytatni, akkor én ezt nem érzem bosszúnak, inkább jogos önvédelemnek. Ha a jelenlegi képviselők elfogadnák, hogy a polgármester asszony a saját embereiből és a Momentum jelöltjeiből állít össze csapatot, akkor lekerülnének az önkormányzati térképről.

MN: Kétségtelen. Egy normális demokráciában az, hogy több jelölt is megméretteti magát, rendben van. De ez egy kicsit más demokrácia. Két jó jelölt közül lehet választani, és könnyen lehet, hogy ez a harmadik győzelmét fogja hozni. Megéri-e?

GF: Minden demokrácia azzal küszködik, hogy szélsőbalról, szélsőjobbról vagy középről érdemes-e jelölteket választani. És ebben nagyon sokszor születnek rossz megoldások. Ami most Ferencvárost illeti, azt gondolom, hogy a Fidesznek úgy általában eléggé csökkent a támogatottsága. Az Iránytű Intézetnek a napokban megjelent közvélemény-kutatása szerint Budapesten a Fidesz támogatottsága 23 százalék. Ez akár lehet 28 is a billegőkkel, de önmagában semmiképpen sem elegendő egy háromszereplős verseny megnyerésére. (Ebben a pillanatban az asztalunkhoz lépett Gyurákovics Andrea fideszes önkormányzati képviselő, a kormánypárt polgármesterjelöltje, aki kezet fogott Gegesyvel, majd azt mondta: „Nem nagyon találkoztunk, csak a folyosón, de örülök. Megtiszteltetés önnel küzdeni.”– F. SZ. E.)

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk