Direkt36: Lehetséges, hogy át kell helyezni az atomerőművet

  • narancs.hu
  • 2022. június 22.

Belpol

Az Országos Atomenergia Hivatalt évek óta aggasztja, hogy a Roszatom a törésvonal fölé akar építkezni.

Az utóbbi időben az lett Paks II. engedélyezésének egyik legfontosabb kérdése, hogy az új atomerőmű biztonságosan felépülhet-e egy, a földtani kutatások szerint aktív törésvonal fölött, ez derül ki a Direkt36 legújabb cikkéből. Ha nincs biztonságos műszaki megoldás, akkor lehetséges, hogy át kell helyezni az atomerőművet, amely további csúszást okozhat. Közben Szijjártó Péter külügyminiszter, a paksi projekt kormányzati felelőse fel akarja pörgetni a beruházást.

Mint írják, a Paks II. engedélyezésében kulcsszerepet játszó hatóságot, az Országos Atomenergia Hivatalt (OAH) évek óta aggasztja, hogy

a beruházással megbízott orosz Roszatom a törésvonal fölé akar építkezni.

Az OAH fenntartásai azután erősödtek meg, hogy a beruházásért felelős magyar állami vállalat, a Paks II. Zrt. 2020 nyarán benyújtotta az OAH-nak a projekt egyik fontos dokumentumát, a létesítési engedélykérelmet. Ez a dokumentum az építkezéssel megbízott orosz Roszatom terveit is tartalmazza, így azt is, hogy a telephelyen belül pontosan hol épülnének fel az új blokkok.

A hatóság működését ismerő források a Direkt36-nak arról beszéltek, hogy az OAH-t nem az esetleges földrengés veszélye aggasztotta, hanem az, hogy

a törésvonal két oldalán másképp süllyedhet a talaj, ez pedig veszélyeztetheti az új atomerőművet.

A projektet korábban tárca nélküli miniszterként felügyelő Süli János az erről szóló felvetéseket elvetette. Úgy vélte, a talajsüllyedéssel járó problémákat kezelni tudják, a beruházás megítélésének pedig ártana, ha a kijelölt telephelyen belül új helyszínt kellene keresni. 

Bár közben kitört az orosz-ukrán háború, a projekt haladt tovább, és a Paks II. Zrt. a hiánypótlás keretében küldött is dokumentumokat az OAH-nak. A hatóság azt nem írhatja elő, hogy a telephelyen belül hol kell felépülnie az atomerőműnek, csupán véleményezheti a hozzá benyújtott anyagokat. Így el is utasíthatja azokat a Paks II. Zrt. által javasolt megoldásokat, amelyekkel a törésvonal jelentette kockázatokat kezelnék.

Ha így történik, akkor nincs más lehetőség, mint áthelyezni az új atomerőművet, ami további tervezést igényelne, vagyis tovább csúszna a már így is késésben lévő projekt, azonban a kormány tagjai a megszólalásaik alapján nem számolnak ezzel.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, aki az új Orbán-kormányban átvette Paks II. felügyeletét Süli Jánostól, többször is jelezte, hogy a következő időszakban fel akarja pörgetni a projektet. Szijjártó a kommunikációjával azt is igyekszik hangsúlyozni, hogy a projekt az irányítása alatt már lendületet is vett.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk