Kocsis Máté újabb bejelentése: Átalakítják a vagyonnyilatkozatok rendszerét

  • narancs.hu
  • 2022. június 22.

Belpol

Hogy olyan legyen, mint az EP-ben: se konkrét összegek, se ingatlanok nem szerepelnének benne.

"Bevezetjük Magyarországon az Európai Parlament vagyonnyilatkozati rendszerét, amely lényegében megegyezik a német szabályokkal is" - írja Kocsis Máté szerda reggel a Facebook-oldalán.

A Fidesz frakcióvezetője szerint sok bírálat éri hosszú évek-évtizedek óta a magyar vagyonnyilatkozati rendszert, ezért függetlenül attól, hogy ezek megalapozottak-e vagy sem, érdemes változtatni.

Magyarázatként megjegyzi: "A Magyarországgal szembeni brüsszeli kettős mérce sajnos a mindennapjaink része, ezért mindezt kivédendő az tűnik a legcélszerűbbnek, ha az EP-ben használt szabályokat szóról-szóra beépítjük a magyar jogba. Ugyanezt a rendszert használják például Németországban is, így talán - legalább ezen a területen - elkerülhetők a nemzetközi viták."

👉 Bevezetjük Magyarországon az Európai Parlament vagyonnyilatkozati rendszerét, amely lényegében megegyezik a német...

Posted by Kocsis Máté on Tuesday, June 21, 2022

Ahogy a politikus írja: "A most benyújtott javaslatunk az országgyűlési képviselőkre és a rájuk vonatkozó törvény alapján meghatározott vagyonnyilatkozat tevőkre vonatkozik, de még az idei évben minden egyéb, külön ágazati jogszabályban felsorolt vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettség alá eső személy (például polgármesterek és önkormányzati képviselők) esetében megalkotjuk ugyanezen szabályokat. Ez így helyes."

A Népszava ezzel kapcsolatban megjegyzi, hogy az EP-képviselőknek csak annyit kell bevallaniuk, hogy a megjelölt jövedelmi kategóriák közül melyikbe esik az adott képviselő díjazása. "Ezek különféle jövedelmi sávokat sorolnak fel, így a konkrét összegeket sem kell feltüntetni. Szintén ez a helyzet az ingatlanokkal is, melyek  nem kerülnének nyilvánosságra. Sőt, a családtagok vagyonbevallását sem lenne kötelező leadni, amennyiben a magyar politikusoknak ezen szisztéma mentén kellene kitölteni a dokumentumot."

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk