Direkt36: Szabálytalan döntések miatt ragadtak benn az állami alapkezelő milliárdjai Matolcsy unokatestvérének bankjánál

  • narancs.hu
  • 2024. június 18.

Belpol

A pénzt azután helyezték el a banknál, hogy azt többször is megbüntették a hatóságok.

Egy belső vizsgálat szerint szabálytalanul születtek azok a döntések, amelyek eredményeként a Széchenyi Alapok nevű állami alapkezelő milliárdjai bennragadtak Matolcsy György MNB-elnök unokatestvérének érdekeltségébe tartozó Növekedési Hitel Banknál – írja a Direkt36 a birtokába került dokumentumok alapján.

Az akkoriban a Pénzügyminisztérium alá tartozó, akkor még Széchenyi Tőkealap-kezelőnek (SZTA) hívott cég azért került bajba, mert 2018-ban a rábízott adófizetői pénzek egy jelentős részét bankbetétként helyezte el a Növekedési Hitel Bankban (NHB). Ez az a pénzintézet, amely Matolcsy György jegybankelnök unokatestvére, Szemerey Tamás érdekeltségébe tartozott, és különböző kormányközeli üzleti körök hitelezése, majd egy sor likviditási probléma után 2019-ben felszámolás alá került.

Az SZTA közel hétmilliárd forintnyi betétje is bennragadt a bankban, amelynek még mindig zajlik a felszámolása.

A 24.hu már 2019-ben megírta azt, hogy az állami alapkezelő az egyik károsultja az NHB bedőlésének, ám a Direkt36 olyan belső iratokhoz is hozzájutott, amelyekből minden korábbinál részletesebben kiderülnek az államnak – és így az adófizető állampolgároknak – súlyos veszteséget okozó történet részletei:

  • A dokumentumok szerint az SZTA azután helyezett el milliárdokat az NHB-nál, hogy a bankot sorozatban megbüntették és figyelmeztetésben részesítették a hatóságok.
  • A későbbi belső vizsgálatok arra jutottak, hogy az SZTA vezetője, a jelenleg Matolcsy György tanácsadójaként dolgozó Csuhaj V. Imre a belső szabályokat megszegve döntött ezekről az ügyletekről.
  • Csuhaj már az ügyletek idején is kötődött a Matolcsy-körhöz, tisztséget viselt ugyanis több MNB-hez kapcsolódó szervezetben, illetve cégben.
  • Az SZTA bajba kerülésével a legmagasabb szinten foglalkoztak a Pénzügyminisztériumban, az ügy rendezésébe bevonták Varga Mihály pénzügyminisztert is. A PM végül az adófizetők pénzéből 20 milliárd forintos tőkeemelést hajtott végre a cégnél, így el lehetett kerülni, hogy az SZTA-nál jogsértő helyzet alakuljon ki.
  • A beragadt milliárdok miatt az SZTA feljelentést tett, de az évek óta tartó rendőrségi nyomozás során még nem jutottak el oda, hogy bárkit gyanúsítottként hallgattak volna ki.

Az oknyomozó portál korábban azt is feltárta, hogy a ma már az Óbudai Egyetemet fenntartó alapítványnak átadott SZTA több, az Orbán-kormány számára kulcsfontosságú projekt finanszírozásában is részt vett. Az alapkezelő titokban több mint 70 milliárd forinttal járult hozzá áttételes módon a 4iG nevű kormányközeli cég tőkeemeléséhez, valamint az Euronews megvásárlásához is jelentős forrásokat biztosított az egy olyan portugál üzletembernek, akinek apja évtizedes baráti viszonyt ápol Orbán Viktorral.

Az SZTA a portál megkeresésére közölte, „minden jogszabály által megengedett lépést” megtettek annak érdekében, hogy a betétként elhelyezett pénzét visszakapják. Hozzátették, ennek „eredményeként mára jelentős megtérülést értünk el”, arra a kérdésre viszont már nem válaszoltak, hogy ez konkrétan mit jelent. „Az ügyhöz kapcsolódó igényeink érvényesítése érdekében társaságunk további polgári pereket is indított, melyek jelenleg is folyamatban vannak és ezen perek lezárultát követően megtérülésünk teljes lehet” – írta a cég, amely ezek szerint még mindig futn a pénz egy része után.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk