Idén már 15 milliárd forintnyi szolidaritási hozzájárulást fizetett be a főváros

  • narancs.hu
  • 2024. június 18.

Belpol

Az Alkotmánybíróság döntésén múlik, hogy mennyit kell még.

„A fővárosnak természetesen az az érdeke, hogy a per minél előbb lezáruljon” – mondta a Népszavának Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes, aki arról is beszélt, hogy januárban és februárban az azonnali jogvédelem okán nem kellett fizetnie az önkormányzatnak,

március, április és május hónapokban viszont igen, így idén már 15 milliárdot fizettek be az államkasszába.

Júniusban is fizetniük kell, de a városvezetés bízik abban, hogy a júliusi fizetési határidőig számukra kedvező ítélet születik az ügyben. A fővárosi önkormányzat egy évvel ezelőtt indított közigazgatási pert a Magyar Államkincstár ellen a Tarlós-éra óta 12-szeresére emelt, a fővárosi közszolgáltatások fenntartását veszélybe sodró szolidaritási hozzájárulás miatt.

A Fővárosi Törvényszék azonban első körben alig egy hónap alatt tárgyalás nélkül, eljárásjogi hibára hivatkozva utasította vissza a keresetet, mondván, nincs hatásköre vizsgálni a Magyar Államkincstár eljárásának törvényességét. A fővárosi önkormányzat a Fővárosi Ítélőtáblához fordult jogorvoslatért, amely szeptemberben a per lefolytatására utasította a Fővárosi Törvényszéket. A Fővárosi Törvényszék közigazgatási kollégiuma tavaly novemberben tárgyalta az ügyet, de nem hozott ítéletet, mert alkotmányossági aggályai merültek fel a Magyar Államkincstár eljárása miatt. Az Alkotmánybíróságnak beadott, egyedi normakontrollt kérő beadványában a Fővárosi Törvényszék azt írta:

„A főváros által csatolt beszámolók és egyéb adatok alapján megállapítható a szolidaritási hozzájárulás ügyében az állami konfiskáló, elkobzó jelleg.”

A főváros gazdálkodását vizsgáló idei jelentésében egyébként az Állami Számvevőszék is megállapította, hogy a főváros 2021-től a központi költségvetés nettó befizetőjévé vált. A Törvényszék beadványában azt kéri, hogy az Alkotmánybíróság állapítsa meg, a felperest terhelő szolidaritási hozzájárulás elkobzó jellegű, aránytalan, és így nemzetközi szerződésbe ütközik, azt meg kell semmisíteni, illetve rendeljen el egyedi alkalmazási tilalmat a főváros esetében. Az Alkotmánybíróságnak 90 napja van a döntésre, a határidő azonban hamarosan lejár, mivel a beadvány hivatalosan március 25-én érkezett be hozzájuk. Az idei évben az önkormányzat 35,9 milliárd forint állami támogatást kap feladatinak ellátására, miközben a szolidaritási hozzájárulás 2024. évi előirányzott összege 75,5 milliárd forint.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk