Dobrev: A DK 2026-ban 51 százalékon fog állni

  • narancs.hu
  • 2023. október 31.

Belpol

Beszélt arról is, szerinte miért gyurcsányozza össze a Fidesz azokat, akiket el akar lehetetleníteni.

Ahol az emberek nem dönthetik el szabadon egy választáson, hogyan szeretnének élni, nem tájékozódhatnak szabadon a politikai alternatívákról, és a kormányon lévő párt vezetői saját gazdagodásukra használják az erőforrásokat, ott diktatúra van – indokolja meg a 24.hu-nak adott interjúban Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke, miért nevezi következetesen diktatúrának a mostani rendszert. 

A kérdésre, hogy ha tényleg diktatúra van, miért indul mégis a pártja a választásokon, Dobrev azt mondja, demokraták előtt nincs más út, mint elmenni a legvégsőkig annak érdekében, hogy békés úton váltsák le a kormányt. Vannak példák a történelemben arra, hogy diktatúrának választás vetett véget.

A DK elnöke arra készül, hogy 2026-ban miniszterelnök-jelölt lesz.

A pártelnök szerint az egész világon baloldali, szociáldemokrata fordulatra van szükség ahhoz, hogy a brutális jövedelemkoncentrációt és az átlagpolgárok elszegényedését megállítsa a felelős politika. 

A legutóbbi országgyűlési választásokon való szereplésükből is azt a következtetést vonta le, hogy az országnak erős szociáldemokrata kormányra van szüksége, továbbá hogy az Orbán-rendszerrel szemben erős politikai közösségek tudnak eredményt elérni, szükség van ellenzéki politikai erőközpontra, amely megszervezi az ellenzék életét, és szükség van a szakszervezetekre, civilekre a kormányzásban. Dobrev Klára nem reagált érdemben arra, hogy Donáth Anna momentumos EP-képviselő a hazugság kultúráját említette a DK-val kapcsolatban.

Arról, hogy a Fidesz miért gyurcsányozza össze – azaz ábrázolja Gyurcsány Ferenccel közös plakáton – azt, akit karaktergyilkosságra ítélt, azt mondja, azért van ez, mert a DK az egyetlen komolyan vehető alternatíva a Fidesz rendszerével szemben. A közbevetésre, nem arról van-e inkább szó, hogy Gyurcsány és az erősödő DK főnyeremény a Fidesz számára, Dobrev Klára azzal válaszol, hogy majd ha a DK 51 százalékon áll, kiderül, tényleg ilyen főnyereményre gondoltak-e a kormányoldalon. 

A DK elnöke szerint a legközelebbi országgyűlési választáson fognak 51 százalékon állni – a folytatásból kiderül, ez nem jóslat, hanem cél, amit el szeretnének érni. 

 

 

 

 

 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Az elszalasztott lehetőségek városa: fejlődik, vagy csődközelben van Szolnok?

  • Massay-Kiss Andrea

Jó pár kihívással kell szembenéznie annak, aki 2024-ben Szolnok polgármestere lesz: a megyeszékhelyen korábban elkezdett beruházások egy része a mai napig nem készült el, vagy egész egyszerűen ígéret maradt, a lakosság csökken, kevés az igazából versenyképes vállalkozás, megszűnt a város közlekedési csomópont jellege, nincs önálló felsőoktatási intézménye.