Dobrev Klára: A kormány munkáját a kapkodás jellemzi

  • BSK
  • 2020. április 8.

Belpol

A miniszterelnököt kicsinyes bosszú vezérli, amikor megpróbálja ellehetetleníteni az önkormányzatokat – véli Dobrev Klára a Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselője, akivel ellenzéki együttműködésről, uniós válaszlépésekről és pártja válságkezelési javaslatairól beszéltünk. Részletek a friss Magyar Narancsból.

Magyar Narancs: Hogyan kezeli a magyar kormány a járványt?

DK: Én azt látom, hogy a kormány munkáját végig a kapkodás és a sodródás jellemezte. Orbán pár nappal a felhatalmazási törvény benyújtása előtt a rádióban még azt hangoztatta, hogy a koronavírus távolról sem olyan veszélyes Magyarországra, mint a migráció. A veszélyhelyzetet is félszívvel hirdette ki, hiszen utána kétszer is elment egészen lényegtelen külföldi utakra. Eleinte a kormány nem akart adatot szolgáltatni arról, hány tesztet végeznek az országban, de a nyomásnak engedve mégis megtette. És a kapkodásra vezethető vissza az is, hogy leült végül tárgyalni az ellenzéki pártokkal az iskolabezárásokról – annak ellenére, hogy még aznap reggel is kizárta ennek lehetőségét.

MN: Mit tehet ilyen helyzetben az ellenzék?

DK: Egy ellenzéki pártnak kötelessége támogatni minden olyan kormányzati intézkedést, amely ténylegesen segíti a vírus elleni fellépést.

false

 

Fotó: Sióréti Gábor

 

Támogatjuk például az iskolabezárásokat vagy a hitelmoratórium bevezetését. De minden olyan alkalommal fel fogunk szólalni, amikor rossz vagy kifejezetten káros döntést hoz a kormány – például amikor elveszi az önkormányzatok forrásait, vagy amikor Európában egyedül a magyar kormány az, amely nem hajlandó széles körben bérpótló támogatást adni, csupán csökkenteni a munkaidőt, miközben pontosan látjuk, hogy itt dolgozók százezrei kerülnek az utcára és olyan helyzetbe, hogy nem tudják már a napi bevásárlásaikat sem elintézni.

A teljes interjúból kiderül az is, mi a helyzet a budapesti városházán, hogy továbbra is jó ötletnek tartja-e, hogy az ellenzék nem szavazta meg a felhatalmazási törvényt, és hogy miféle retorziók várhatók az EU-ban. A lapot csütörtöktől keresse az újságárusoknál, élelmiszerboltokban, mindenhol, ahol eddig is megtalálta. De az a legjobb, ha előfizet! Vagy vásárolja meg a Narancsot online!

Magyar Narancs

Kedves Olvasóink, köszönjük kérdésüket, a körülményekhez képest jól vagyunk, és reméljük, Önök is. Miközben hazánk a demokrácia érett, sőt túlérett szakaszába lép, dolgozunk. Cikkeket írunk otthon és nem otthon, laptopon, PC-n és vasalódeszkán, belföldön, külföldön és másutt, és igyekszünk okosnak és szépnek maradni. De mit hoz a jövő?

Figyelmébe ajánljuk