Dobrev Klára: A kormány munkáját a kapkodás jellemzi

  • BSK
  • 2020. április 8.

Belpol

A miniszterelnököt kicsinyes bosszú vezérli, amikor megpróbálja ellehetetleníteni az önkormányzatokat – véli Dobrev Klára a Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselője, akivel ellenzéki együttműködésről, uniós válaszlépésekről és pártja válságkezelési javaslatairól beszéltünk. Részletek a friss Magyar Narancsból.

Magyar Narancs: Hogyan kezeli a magyar kormány a járványt?

DK: Én azt látom, hogy a kormány munkáját végig a kapkodás és a sodródás jellemezte. Orbán pár nappal a felhatalmazási törvény benyújtása előtt a rádióban még azt hangoztatta, hogy a koronavírus távolról sem olyan veszélyes Magyarországra, mint a migráció. A veszélyhelyzetet is félszívvel hirdette ki, hiszen utána kétszer is elment egészen lényegtelen külföldi utakra. Eleinte a kormány nem akart adatot szolgáltatni arról, hány tesztet végeznek az országban, de a nyomásnak engedve mégis megtette. És a kapkodásra vezethető vissza az is, hogy leült végül tárgyalni az ellenzéki pártokkal az iskolabezárásokról – annak ellenére, hogy még aznap reggel is kizárta ennek lehetőségét.

MN: Mit tehet ilyen helyzetben az ellenzék?

DK: Egy ellenzéki pártnak kötelessége támogatni minden olyan kormányzati intézkedést, amely ténylegesen segíti a vírus elleni fellépést.

false

 

Fotó: Sióréti Gábor

 

Támogatjuk például az iskolabezárásokat vagy a hitelmoratórium bevezetését. De minden olyan alkalommal fel fogunk szólalni, amikor rossz vagy kifejezetten káros döntést hoz a kormány – például amikor elveszi az önkormányzatok forrásait, vagy amikor Európában egyedül a magyar kormány az, amely nem hajlandó széles körben bérpótló támogatást adni, csupán csökkenteni a munkaidőt, miközben pontosan látjuk, hogy itt dolgozók százezrei kerülnek az utcára és olyan helyzetbe, hogy nem tudják már a napi bevásárlásaikat sem elintézni.

A teljes interjúból kiderül az is, mi a helyzet a budapesti városházán, hogy továbbra is jó ötletnek tartja-e, hogy az ellenzék nem szavazta meg a felhatalmazási törvényt, és hogy miféle retorziók várhatók az EU-ban. A lapot csütörtöktől keresse az újságárusoknál, élelmiszerboltokban, mindenhol, ahol eddig is megtalálta. De az a legjobb, ha előfizet! Vagy vásárolja meg a Narancsot online!

Magyar Narancs

Kedves Olvasóink, köszönjük kérdésüket, a körülményekhez képest jól vagyunk, és reméljük, Önök is. Miközben hazánk a demokrácia érett, sőt túlérett szakaszába lép, dolgozunk. Cikkeket írunk otthon és nem otthon, laptopon, PC-n és vasalódeszkán, belföldön, külföldön és másutt, és igyekszünk okosnak és szépnek maradni. De mit hoz a jövő?

Figyelmébe ajánljuk

Két tüntetés Magyarországon

Internetes tartalomgyártók egy csoportja szervezett tüntetést két héttel ezelőtt pénteken a Hősök terére. A rendezvényen nagyszámú érdeklődő, úgymond tüntető jelent meg, egyes becslések szerint 50 ezren voltak, mások 150 ezresre saccolták a tömeget, nem tudjuk pontosan, a számláló a mai napig pörög, s nem is fogja abbahagyni, míg egy új követőt, feliratkozót is fial. Tény viszont, ami tény, az utóbbi évek legnépesebb tiltakozó megmozdulásáról van szó.

Te(l)jes kanna

A múlt évadban egy szombathelyi előadás, a Horváth Csaba rendezte Kivilágos kivirradtig nyerte el a legjobb előadás és a legjobb rendezés díját a Színházi Kritikusok Céhétől.

Olvasó kerestetik

Miközben tudjuk, milyen nehézségekkel küzdenek mind a független, mind a kőszínházi társulatok, talán nem az a színházi szféra legnagyobb kérdése, hogy olvasnak-e még az emberek leírt drámaszövegeket.

„Mintha a saját családjukról szólna”

Alföldi Róbert rendezésében mutatták be ősszel a Radnóti Színházban a 3tél című darabját, amelyet korábban London és Zágráb mellett Tokióban is nagy sikerrel játszottak. A szerzővel történelem és politika összefüggéseiről, személyes kötődésről és az állandó kívülállóság érzéséről is beszélgettünk.

Mindent a szemnek

Védi-e szerzői jog a látványtervezőket? A törvény betűje szerint akár védhetné, de a gyakorlatban ezt nehéz érvényesíteni, és jogdíjra csak nagyon ritkán tarthatnak számot a díszlet- és jelmeztervezők. Két szakmabelivel, Nagy Fruzsinával és Egyed Zoltánnal beszéltünk a kérdésről.

„Valami furcsa kereszt”

Júliustól ő lesz a szombathelyi Mesebolt Bábszínház igazgatója. Az eddig szabadúszóként dolgozó alkotót a ma kivételszámba menő, szakmai szempontokon alapuló pályázat mellett a tervei­ről és arról is kérdeztük, miért távolodott el a Freeszfétől.

 

Színjátékkal leplezett hátraarc

Az Országgyűlés hétfőn ratifikálta Svédország NATO-tagságát, előtte pedig Ulf Kristersson kisegítette Orbán Viktort az egyre kínosabb másfél éves színjáték lezárásában. A gyorsan aláírt katonai megállapodások jó ideje a fiókban heverhettek, azaz nem új fejlemények, mint azt a propaganda sulykolja.

Európai választások, hazai tétek

Az elmúlt hetekben a magyar politika a K. Endrének adott elnöki kegyelem, majd Novák Katalin lemondása körül forgott. A történtek jelentőségéhez nem fér kétség: a mélyen megosztott magyar társadalomban szinte páratlan, hogy olyan ügy foglalkoztassa a közéletet, amelynek megítélése tömegek számára nem pártpolitikai kérdés.

„Nem elég a János bácsikat lecserélni”

Egy megismételt kutatás szerint a gyermekbántalmazásért kiszabott büntetések összességükben tovább enyhültek, és a felderített esetek száma is több mint a felére csökkent. És többnyire továbbra sem az agresszort emelik ki a családból, sokkal inkább a gyermekeket.

 

Káderhiány

Kemény, az aljasságtól sem mentes lejárató kampányokra számítanak ellenzéki polgármesterek. A Fidesz imázsát sok más ügy mellett a kegyelmi botrány is megtépázta, és az is látszik, hogy számos helyen nem sikerült a kormánypárti csapatoknak újraszer­vezni magukat 2019 után.