Dől a közpénz az L. Simon-közeli cégekhez

  • Horn Gabriella
  • 2014. augusztus 13.

Belpol

Előre szólunk, a szemük kifolyik a sok pályázattól és milliótól. Viszont legalább nyertes cégből nincs olyan sok, és majd’ mindegyik tulajdonosa, hát, nincs rosszban L. Simon Lászlóval, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkárával.

A Népszabadság által nyilvánosságra hozott majd’ tízmilliós megbízás, amelyet L. Simon László parlamenti ügyekért felelős államtitkár sajtófőnökének és családjának a cége kapott, csak a jéghegy csúcsa. Mint akkoriban a cégek kiválasztási módszerét megkérdőjelező cikkekben is megjelent, a Picasso Média Kft.-vel együtt pályázatra felkért – L. Simon László egykori vagy jelenlegi munkatársaihoz köthető – cégek (Kortárs Média Kft., Shortcut Communications Kft.) ugyanis rendszeresen indulnak egyszerre és sikeresen közpénzes megbízásokért. L. Simon legendássá vált megjegyzését, miszerint nincs abban semmi különös, ha megbízható ismerősök (akiknek a munkáját legalább ismeri) nyernek pályázati pénzeket, ezúttal alaposan visszaigazolja a valóság.

A Shortcut egyik tulajdonosa, mint azt a Narancs korábban megírta, az Ifjúsági Médiakultúráért Alapítvány, amelyet egy óbudai panellakásba jegyeztek be, és amely többek között 150 millió forintot kapott a Nemzeti Kulturális Alaptól (NKA) egy háromnapos budapesti rendezvényre. Mint azóta kiderült, ebből a pénzből 39,8 millió forintot az alapítvány a saját cégének, az U-Group Kft.-nek fizetett ki helyszínbérlet, színpadtechnika biztosítása és installáció készítése címén. Korábban megírtuk, az U-Group kapott 25 millió forintot a holokauszt-emlékév keretéből egy rappelős Radnóti-emlékest rendezésére úgy, hogy a céget csak pár nappal a pályázati határidő lejárta előtt jegyezték be.

false

 

Fotó: Sióréti Gábor

A fenti cégcsoport közbeszerzési pályázatainál gyakran feltűnik az állami megbízásokban szintén nem szűkölködő, árbevételét a 2011-es alapítása óta meghússzorozó Young and Partners Kommunikációs és Tanácsadó Kft. (melynek tulajdonosa a Fidesz volt kabinettitkára, Kuna Tibor), az MTV Zrt. vezérigazgatói feladatait ellátó Rákay Philip egyik korábbi cége, a Right Communications, valamint az L. Simon által a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. élére kinevezett Hornyák Tiborhoz köthető YCP Kommunikációs és Tanácsadó Kft.

E cégek gyakran indulnak egyszerre ugyanazokon a közbeszerzési pályázatokon, ráadásul szinte mindig úgynevezett hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárású pályázatokon. (25 millió forint alatti közbeszerzéseknél a törvény megengedi, hogy a pályázat meghirdetője választhassa ki, kit hív meg az adott pályázatra.) Az elérhető adatokból nem lehet kikövetkeztetni, ki javasolhatta a különböző közintézményeknek, hogy pont ezeket a cégeket hívják meg. Az viszont kikereshető a közbeszerzési hatóság weboldaláról, hogy honnan, mely állami cégektől, intézményektől kaptak megbízást ezek az L. Simon ismeretségi köréhez köthető cégek.

Például az Oktatási Hivatal 2013 novemberében meghirdetett 14,8 millió forintos pályázatán is csak a fenti körből voltak pályázók: a nyertes Shortcut mellett a Kortárs Média Kft. és az YCP. Ráadásul úgy, hogy az interneten is elérhető szerződésekből kiderül: az Oktatási Hivatal évek óta amúgy is a Shortcutot bízza meg kommunikációs feladatokkal.

Az „Extreme Light Infrastructure (ELI) szegedi lézer-kutatóközpont megvalósítását előkészítő projekt II. fázisa” kiemelt projekthez kapcsolódó kommunikációs feladatok ellátására 2013-ban kiírt 15 millió forintos pályázatot a Young and Partners nyerte, míg a további indulók a Right Communications Tanácsadó Kft., a Kortárs Média Kft. és YCP Communications Kft. voltak.

Az YCP régóta pályázik együtt a Young and Partnersszel. 2011-ben a Közbeszerzési Tanács által meghirdetett, 24,9 millió forintos rendezvényszervezői és kommunikációs pályázatán a Young, ahogyan a Gombi Attila egykori fideszes kispesti képviselő cége által tulajdonolt Modern Üzleti Tudományok (ma Edutus) Főiskola 2010-es és 2011-es pályázatán. (Ott a Young and Partners és a Shortcut mellett az YCP is indult, egy ugyanehhez a tulajdonosi körhöz köthető cég, a PSP Hungária Informatikai Szolgáltató Kft. mellett.)

A Várgondnokság Kft. (miközben L. Simon a Várkert Bazár felújításáért felelős kormánybiztos is volt) 24,3 millióért bízta meg a Young and Partnerst pr- és kommunikációs feladatokkal. A pályázaton a szokásos versenytársak – a Shortcut és a Right Communications – indultak.

A Balassi Intézet egy TÁMOP-projekt kommunikációját bízta 53 millió forintért a Shortcutra. Tavaly a Türr István Központ 23,9 milliós megbízását nyerte el úgy a Young and Partners, hogy – ki hinné? – a Shortcut és a Right Communications voltak a versenytársak. A Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit (MAKN) Kft. kiírását nyerte el a Kortárs Média Kft. (17 millióért) a 2014-es múzeumok éjszakája programsorozat sajtókommunikációjára, egyéb reklám- és pr-tevékenység ellátására, mint azt a Népszabadság is megírta.

Az ugyancsak a MAKN Kft. által kiírt pályázaton egyedüli indulóként nyert a Kortárs egy népszerűsítő rendezvénysorozat szervezésére 23,89 milliót. A Young 24,5 milliót nyert (pályázott ám a Right Communications és a Shortcut is!) a NAKVI Nemzeti Agrár-szaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet számára elvégzendő munkára kiírt pályázaton, és 10,8 milliót a Győr–Sopron–Ebenfurti Vasút Zrt. marketingolására.

2013 végén az Észak-magyarországi Regionális Vízművek Zrt. 21,5 milliós, rendezvényszervezésre és kommunikációs tréningek szervezésére kiírt pályázatát ugyancsak a Young and Partners nyerte, versenytársak: Right Communications, Kortárs Média Kft. Utóbbi cégről keveset tudni, de azt igen, hogy egyik tulajdonosa, Kársai András György több olyan cég ügyvezetője, melyek tulajdonosa offshore cég, a panamai Diamond Star Worldwide S.A.A.

A Kortárs Média is kapott az NKA-tól megbízást: L. Simon sajtósának a cége mellett a Kortárs Média is részt vehetett az NKA 20. évfordulós kiadványának elkészítésében egy hétmilliós nyomdai megbízás keretében, és mint a Népszabadság is megírta, 15 millióért vehetnek részt az Ybl-emlékév kommunikációjában. A Kortárs Média Kft- a holokauszt-emlékév keretéből is kapott 36 millió forintot két Radnóti Miklósról szóló dokumentumfilmre.

A holokauszt-emlékévre szánt pénzügyi keretből részesítendő szervezetekre, cégekre annak idején a parlament L. Simon László vezette kulturális és sajtóbizottsága tett javaslatot. Jutott a pénzből az Ifjúsági Médiakultúráért Alapítványnak is, melyhez a sikeresen szereplő fenti cégcsoport vezetői, tulajdonosai közül többen szorosan kapcsolódnak (13 millió az „Emlékpontok elhelyezésére a magyar középiskolákban [4 tablóból álló vándorkiállítás]”). Az alapítvány cége, az U-Group a már ismert 25 milliós rappelős emlékesten kívül 11 milliót kapott dr. Kenessey Gyula főszolgabíró emlékhelyének létrehozására Sárbogárdon. Ugyanez az alapítvány 150 milliót kapott a Turisztikai Fesztiválok Ideiglenes kollégiumától (L. Simon NKA-alelnöksége alatt), amely pénzen a Kortárs Média, az U-Group és az Inspire osztozott. A kulturális alap egyébként egyelőre nem fogadta el az alapítvány elszámolását, és május vége óta várja a hiánypótlást.

Van ám még, de a többitől egyelőre megkíméljük kedves olvasóinkat.

Neked ajánljuk

Leginkább a foci

  • Toroczkay András

Apanovellák, de nem csak azok, felnövéstörténetek, kisvárosi elbeszélések, Budapest- és énelbeszélések is egyben. Az író magáról beszél, nem is kendőzi. Már a címből rögtön beugrik egy másik óriás: Lóci. Itt azonban a fiú emeli fel az apját, s állít emléket neki.

Stockholm-szindróma

Szentgyörgyi Bálint sorozatát nagyjából kétféle diskurzus övezi. Az egyik a sorozat nyilvánvaló történelmi torzításait és pontatlanságait rója fel. Itt elsősorban Hodosán Róza szociológus és Rainer M. János történész kritikái­ra gondolunk, akik az 1980-as évek ellenzéki mozgalmainak tagjaiként jogosan érezhetik, hogy saját és bajtársaik munkálkodását az alkotók nem adták vissza elég hűen. Ugyanakkor szem előtt kell tartanunk, hogy A besúgó vállaltan fikció, nem pedig dokumentumfilm.

Delfin

Van a filmben két csónakázás. Az egyik a bajai Sugovicán, az egykor kedvelt, de most néptelennek mutatkozó horgászhelyen. A gyermekkora helyszíneire visszalátogatván ismét kisvárosi lánnyá változó világhírű úszófenomén a nagypapával, ladikon haladva újra felfedezi a Duna-mellékág békességét. Máskor meg az óceánon hasít bérelt jetboaton, bálnát akar nézni – hullámokból felszökkenő delfineket lát is.

Szerelem határok nélkül

  • Nagy István

Nem lehet könnyű úgy gitározni egy zenekarban, hogy az elődöd árnyékában játszol, és folyamatosan ott van benned a félsz, hogy ha a régi srác majd egyszer vissza akar jönni, téged azonnal lapátra tesznek. Ez történt Josh Klinghofferrel, aki 2009-ben csatlakozott a Red Hot Chili Peppershez, és kereken tíz évig volt az együttes gitárosa. 

Biztonsági játék

Az utóbbi két évtizedben kevés olyan emlékezetes betoppanás volt a könnyűzene világába, mint a kanadai Arcade Fire 2004-es debütáló nagylemeze. A tragédiák árnyékában fogant Funeral katartikus sodrása és hiperérzékenysége pillanatok alatt hírnevet és rajongókat szerzett a zenekarnak, még olyan hírességeket is, mint David Bowie vagy David Byrne. A debütáló album pillanatok alatt vált hivatkozási ponttá, ami alighanem a szedett-vedett megjelenésű zenekart lepte meg a leginkább.

Miért hiányzik?

  • Csabai Máté

Nem lehet erről a kiadványról szokványos kritikát írni. Nem csupán Kocsis Zoltán ikonikus, de azért a színpad széléről olykor kibeszélt személye miatt, hanem azért, mert a huszonhat lemezen csupa olyan mű és életmű szerepel, amelyek játékmódjáról, megítéléséről interjúkban, szemináriumokon sokat megosztott a zongoraművész.

Minden színész csiga

„Tragédiának nézed? Nézd legott / Komé­diá­nak, s múlattatni fog” – idézi Katona László Az ember tragédiáját az előadás végén, amelynek alcíme is van: Etűdök színházi világunk állapotjáról. A Nézőművészeti Kft. egy rendkívül szórakoztató, elsőrangú kabarét csinált a színészek mindennemű kiszolgáltatottságáról és az abuzív rendezőkről.

Rejtvényfejtés

Legendás hely volt a Bartók 32 Galéria a kilencvenes években, magyar és külföldi kortárs kiállításokkal. Csak egy „probléma” volt vele (akárcsak a Liget Galériával), hogy a fenntartója és tulajdonosa az önkormányzat volt. A majdnem 100 négyzetméter alapterületű helyszín, s a modern művek ottani bemutatásának ellehetetlenítését az első Orbán-kormány művészetpolitikájának „köszönhetjük”, bár kétségtelen, hogy a múltba révedő magyarosch műalkotás fogalmát addigra jól beleültették az embe­rek fejébe.

Minden változatlan

  • Balogh Magdolna

A fejlődés- vagy karrierregényként induló mű egy drezdai antikvárius, Norbert Paulini alakját állítja a középpontba: a szerző „a szellem emberének” akar emléket állítani. Paulini a hetvenes–nyolcvanas években különleges hírnévnek örvendő boltot működtetett, amelyben egy kis szellemi kör is otthonra talált, s az elbeszélő is a törzsközönségéhez tartozott.

A zöld-fehér polip

Megalakul az ötödik Orbán-kormány, és itt most azt kéne találgatnunk, hogy Kásler távozása, Csák bevonása, Lázár és Navracsics visszatérése, meg néhány minisztérium szétszedése, átalakítása mi mindenre utalhat, s mindebből milyen új politikai irányra számíthatunk – de tizenkét év orbánizmus után nem hinnénk, hogy mindennek nagy jelentősége volna. Voltaképpen még a totális eszementséget tükröző húzás, az egészségügy és – főleg – a közoktatás betolása a karhatalmi minisztérium alá sem meglepő a NER államigazgatási track recordjának ismeretében.

Orbán Viktor két beiktatása

„Az Isten kegyelméből nekünk adott megbízatás mindig túlmutat rajtunk. Azokra, akiknek a javát kell szolgálnunk, de még ennél is tovább mutat arra, akitől a feladatot végső soron kaptuk és akinek a dicsőségét szolgálhatjuk. Ez a mai nap üzenete mindannyiunknak” – mondta Balog Zoltán, a rendszer egyik sokat próbált főpapja a Kálvin téri református templomban, a Novák Katalin államfői beiktatása alkalmából rendezett ökumenikus szertartáson. Szavai üresen pattogtak a templom kövén, s talán a térre is kigurultak, hogy ott pukkanjanak szét, mint sok színes szappanbuborék.