Az új osztály - Nyelvoktatásra szánt uniós százmilliók eltérítése

  • Berta László
  • 2014. augusztus 14.

Belpol

Az uniós finanszírozású, 9 milliárdos nyelvoktatási programból akár egymilliárd forint is elmehetett az állami és a versenyszférában dolgozók zárt csoportos oktatására, amiből a tényleges célcsoport tagjai - hátrányos helyzetűek, 45 év felettiek - nem részesültek. Az oktatást "közeli" nyelviskolák végezték, és jól járt az állam is, hiszen nem piaci áron vásárolt magának idegennyelv-oktatást.

"Tudásod a jövőd" - így hívják azt az idén véget érő másfél éves, uniós programot, amelyet az idegen nyelvet nem tudó 18 év felettiek nyelvoktatására indítottak. Elsősorban a hátrányos helyzetű kistelepülések lakóit és a 45 év felettieket várták; elvárás is volt, hogy a lakosság e két csoportja a mintegy százezer fős keretlétszám legalább 10 százalékát tegye ki. A hivatalosan Támop 2.1.2. néven futó program internetről elérhető információs rendszerén (eper.hu) keresztül lehetett jelentkezni az ország minden táján induló nyelvtanfolyamokra, a kurzusokért mindössze pár ezer forintos önrészt kellett fizetni. Mint egy korábbi írásunkban feltártuk, az uniós milliárdok nagy részén húsznál kevesebb nyelvi képző osztozik, és közülük jó néhány fideszes kötődése teljesen egyértelmű (lásd: Rokon, koma, jó barát, Magyar Narancs, 2014. február 13.).

Zárt alakzat

Egy nyelviskola vezetője szerint a program népszerűsége miatt előzetes szervezés és zárt csoportok indítása nélkül képtelenség lett volna elindítani a nyelvoktatást a kormányhivatalokban, rendőr-főkapitányságokon, börtönökben, honvédségi laktanyákban és cégeknél, ahová "külsősök" nem is tehetik be a lábukat. Ezt többnyire úgy lehet elérni, hogy a tanfolyam meghirdetése előtt két nappal az uniós pénzre pályázó nyelviskolát a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium alá tartozó Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal (KIH) értesíti a sikeres pályázatról. Ekkor a képző elmegy a kiszemelt intézményhez, meghatalmazással begyűjti a jelentkezők neveit. Az eper.hu rendszerbe belépő érdeklődők másnap már azzal találkoznak, hogy mondjuk a sopronkőhidai börtönben vagy a pálhalmai bv-intézetben betelt a létszám.

false

Több ezer állami alkalmazott jutott így jelképes összegért idegennyelv-oktatáshoz. Ennek megfelelően voltak tanfolyamok önkormányzati épületekben, minisztériumokban, az ÁNTSZ-nél, a MÁV-nál, a BKV-nál stb. Világos kormányzati szándék nélkül elképzelhetetlen lenne, hogy az állami és a versenyszféra összességében százmillió forint értékű kedvezményes, uniós finanszírozású nyelvoktatáshoz jusson - amely program eredeti célja, mint láttuk, enyhén szólva sincs összhangban e fejleménnyel.

A program révén százmilliókat besöprő nyelvi képzők közül a New York Nyelviskola és a Ringroup Oktató Kft. került olyan bizalmi pozícióba, hogy kormányzati helyeken oktathasson. Egy név nélkül nyilatkozó szakember szerint a minisztériumokat és a kormányhivatalokat utasították, hogy mely képzővel kell egyezkedni - azaz nem volt választásuk. Sorra megkérdeztük a minisztériumok vezetőit, az ő tudtukkal kerültek-e kapuikon belülre a kivételezett nyelvoktató cégek. Pintér Sándor belügyminiszter sajtóosztálya egymondatos választ adott (nem konzorciumi partnerek a projektben), Navracsics Tibor igazságügyi tárcája passzolta a kérdéseket a KIH-hez, amely közölte: a képzők a programjaikat, képzési ajánlataikat egy háttérinformatikai rendszeren keresztül terjesztik a projektiroda elé jóváhagyásra, vagyis a megállapodások nem személyes tárgyalások eredményeként születnek meg.

"A támogatás igénybevételére kizárólag természetes személyek jelentkezhettek, egyénileg történő regisztrációval" - szögezte le lapunknak küldött szövegében a KIH. Az intézmények és néhány hasonlóan eljáró magáncég munkatársai mégis szervezetten vettek részt az uniós programban a saját munkahelyükön, "utcáról érkező" jelentkező "külsősök" bevonása nélkül - tesszük hozzá mi. Márpedig a kiírásban nem szerepel a munkáltatók (akár államiak, akár magánérdekeltségűek) ilyesféle dotálása. Igaz, nem maguk a munkáltatók a kedvezményezettek - de azzal, hogy az uniós polgárok adóeurói zárt munkahelyi csoportok nyelvi óráinak a finanszírozására mennek el, mégiscsak erről van szó. Hiszen e nélkül ezeknek az intézményeknek, cégeknek, illetve a dolgozóiknak piaci áron kellene megvásárolniuk az idegennyelv-oktatást.

E felvetésünkre úgy reagált a KIH, hogy a Támop 2.1.2. programban részt vevők több mint 80 százaléka (81 ezer fő) hátrányos helyzetű volt. A Honvédelmi Minisztérium (HM) pedig visszautasította azt a feltételezést, hogy kijátszotta volna a program kiírását, vagy sérült volna a hátrányos helyzetű célcsoportok hozzáférése a tanuláshoz. A tárca állítja: a Magyar Honvédségben foglalkoztatottak is teljes jogú magyar állampolgárok, tehát joguk van a programban részt venni. Az lenne diszkrimináció, ha a katonákat kizárnák a lehetőségből. Dolgozóik egyénileg jelentkeztek a képzésre, írták lapunknak - amihez hozzátennénk, hogy zárt csoportok (mint láttuk) csak előzetes szervezéssel hozhatók létre.

Voltak fura helyzetek: mivel a csoportlétszámok maximalizálását számos képző elsőrendű célnak tekintette - hiszen egy tanuló után 90 ezer forint a támogatás -, szerveztek nyelvi csoportot szociális konyha telephelyre és temetkezési vállalathoz is.

Belügyes csapat

Utóbbit a Ringroup Oktatási Kft. jegyezte, amely 168 millió forintot kapott nyelvoktatásra a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) adatai szerint. A kormányzat oktatásában magasan ez a cég vezet, utána a New York Nyelviskola következik. A Ringroup az eper.hu február óta figyelt adatai szerint szinte csak zárt csoportokat vitt. Főként a Belügyminisztériumhoz (BM) tartozó intézmények szeretik: csoportjai voltak a rendőr-főkapitányságoknál (a Teve utcai rendőrpalotában is), két büntetés-végrehajtási intézetben, egy börtönben; oktattak a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság alá tartozó több megyei katasztrófavédelmi igazgatóságon, tűzoltóságokon, és képbe kerültek a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőnél is. A Ringroup kedveli az önkormányzati épületeket (például a XII. kerületit), de több állami kórház is beengedte őket, és négy megyei kormányhivatal egészségbiztosítási pénztárának az épületét is megjelölték tanfolyamaik helyszíneiként. Sajátos nyelvleckéket adhattak az esztergomi Vaszary Kórház szülészeti referálójában és a Honvéd Kórház Balatonfüredi Kardiológiai Rehabilitációs Intézetében is. A "Tudásod a jövőd" projekt "vállalati vonalán" szintén a Ringroupé a pálma.

A Ringroup tulaja, Lakatos László nem a legjobb hírnek örvend a nyelvoktatószakmában, mivel az általa vezetett Ring Nyelvstúdió (felszámolás alatt) több oktató állítása szerint nem fizette ki a bérüket. Megkértük, hogy reagáljon erre, de Lakatos azt felelte, nem kompetens a témában, az oktatói kifizetésekkel kapcsolatos információkért forduljunk a cég képviselőjéhez. Érdeklődtünk az állami intézményekben folyó nyelvoktatásról is, de a Ring Cégcsoport először azt ígérte, hogy Lakatos László majd válaszol, utóbb viszont egy másik levélben azt írta, hogy a Támop 2.1.2. program megvalósításában Lakatos tevékenyen nem vesz részt, a céget nem képviseli, így a programról nem áll módjában felvilágosítást adni.

Érdemes megemlíteni, hogy az "Újra tanulok!" felnőttképzési programban százezer munkanélkülit taníttat a kormány 20 milliárd forintos uniós forrásból; a hvg.hu információi szerint a választások előtt ezzel turbózta fel a kabinet a munkaügyi statisztikákat. A projekt egyik nyertese a 2013 tavaszán létrejött Minerva Bridge Kft., de megbízást kapott a Ringroup Kft., valamint a gyöngyösi székhelyű IOSZIA Kft. is, amelynek tulajdonos-vezetőjét, Fülöp Henriket Kriza Ákos miskolci polgármesterhez és Bíró Márkhoz, a Fidesz regionális pártigazgatójához közel álló vállalkozóként ismerik - írja a hvg.hu. Az említett cégek közül a 112 millióért (minisztériumi adat) idegen nyelvet oktató Minerváról írtunk mi is hivatkozott februári cikkünkben, az IOSZIA pedig 143 millióval (minisztériumi adat) kapott szerepet a "Tudásod a jövőd"-ben.

Nyelvórák angyalbőrben

A másik kormányzati kedvenc, a New York Nyelviskola Fidesz-közeliségéről is részletesen megemlékeztünk. A nyíregyházi cég elsősorban a honvédelmi tárca intézményeiben volt jelen, országszerte a HM és a Magyar Honvédség legalább 15 intézményében oktattak idegen nyelvet. A New York egyik rendezvényén egyébként nemrég adott elő Benkő Tibor, a HM vezérkari főnöke, de a nyelviskola otthont adott kampányeseménynek is, amikor februárban Bayer Zsolt beszélgetett Bogár László és Boros Imre közgazdászokkal. Beszéltünk volna a Magyar Honvédség néhány alakulatával, de erre nem adatott lehetőség - így nem tudjuk, az iskola milyen munkát végzett a fővárosi anyagellátó raktárbázisnál és az I. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezrednél, a győri légvédelmi rakétaezrednél, a kecskeméti repülő- és szolnoki helikopterbázison, a pápai bázisrepülőtéren, az 5. Bocskai István Lövészdandár debreceni és hódmezővásárhelyi bázisán és így tovább. A New York oktatott egyébként a Nemzeti Közszolgálati Egyetem épületében is - de az már a belügy alá tartozik.

A Honvédelmi Minisztérium intézményeinek 300 dolgozóját oktatta a New York Nyelviskola 25-27 millió forintért. A belügyi tárca intézményeiben csoportokat indító Ringroup mérlege 220 fő 15-16 millióért, a kormányhivatalokban és egészségbiztosítókban viszont 10 millió alatt maradtak. E két legerősebb lobbista a jelenlegi nyilvános adatok alapján mintegy 50 millió forint értékben szolgáltatott uniós finanszírozású nyelvoktatást az állami szférának. (Akadtak persze mások is: az Albacomp RI, a NÉV 2012 Kft., a Dover Nyelvi Centrum, a DFT-Hungária, az Eruditio stb.)

A "Tudásod a jövőd" több ezer nyelvtanfolyamának átvizsgálására nem volt módunk, pedig nagyon jó volna tudni, ebből mennyi volt az állami és a vállalati zárt csoport. Merésznek tűnő becslés szerint a 9 milliárdos projektből egymilliárd az általunk feltárt zárt csoportos oktatásra ment el, és könnyen lehetséges, hogy mi csupán minden tizedik ilyen helyre találtunk rá. Ahová - még egyszer - az eredetileg megfogalmazott cél ellenére sem tehették be a lábukat a környező falvak, kisvárosok nulla nyelvtudású, nem mobilis, még épp dolgozó vagy már épp munkanélküli lakói.

Bőségszaru

A Nemzetgazdasági Minisztérium lapunk kérésére átküldte a Támop 2.1.2. programban jóváhagyott képzőtámogatás listáját. Ebben első helyre tette a Katedra Nyelviskola Hálózatot 1,1 milliárd forintos támogatási összeggel. A Katedra Nyelviskola (KNY) Kft.-től megtudtuk, hogy az összeg pontatlan, mert ilyen vállalkozás nem létezik. A franchise rendszer kiépítőjeként nem rendelkeznek a tagoknál tulajdonrésszel, azok önálló üzleti szereplők, és központi irányítás nélkül működnek. Támopos eredményeit külön-külön érte el a 20 cég, egyenként 40-50 milliós összegekkel, míg a KNY 180-200 millió forintot kapott. Az NGM-kimutatás szerintük olyan cégek adatait is tartalmazza, amelyek már rég nem tagjai a Katedra Nyelviskola Hálózatnak.

Az NGM listáján a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT) hálózatának támogatási összegeit viszont - amúgy helyesen - nem adták össze.

A program legnagyobb nyertesének tartott New York Nyelviskola, Top Tanoda páros az NGM-adatok szerinti 700 milliós eredményéhez és elsőségéhez eddig kétség sem fért. E két cég támogatásának összeadását az indokolja, hogy Bucskóné Szabari Judit családjának az érdekeltségébe tartoznak, aki szoros kapcsolatban áll Czomba Sándor NGM-államtitkárral (lásd erről bővebben Rokon, koma, jó barát című február 13-i cikkünket).

Figyelmébe ajánljuk