Donáth Anna feltette a kérdést: Szükség van egyáltalán az ellenzékre?

  • narancs.hu
  • 2022. június 29.

Belpol

Arra jutott, hogy a jelenlegire nincs szükség, egy másmilyenre viszont lenne.

„Szükség van-e az ellenzékre Magyarországon?" címmel írt publicisztikát a Magyar Hangba Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője, aki május végéig a párt elnöke is volt.

Donáth szerint az ellenzéknek általában négy funkciója van:

  • ellenőriznie kell a hatalmat,
  • politikai alternatívát kell felmutatnia,
  • részt kell vennie fontos parlamenti döntésekben
  • és társadalmi hatást kell elérnie saját választói képviseletében.

Az EP-képviselő úgy látja, hogy az elmúlt 12 évben a magyar ellenzék e négy feladat egyikét sem tudta ellátni, ezért „a 2010–2022 közötti parlamenti ellenzék megismert működésére, valamint annak folytatására egyáltalán nincs szükség. Sőt, a széttöredezett és diszfunkcionális parlamenti ellenzék maga válik a politikai innováció akadályává és a reménybeli kormányváltás kerékkötőjévé.”

Donáth szerint ugyanakkor másfajta ellenzéki stratégiáknak lehet jövőjük. Ilyen stratégia lenne, ha az ellenzék single issue mozgalommá válna, egységes jövőképet mutatna fel vagy hatékonyan politizálna európai szinten.

A momentumos politikus szerint e stratégiák megvalósítására csak akkor van esély,

ha egy szereplő képessé válik kiemelkedni és tartósan uralni az ellenzéki térfelet, egy táborba rendezve a rendszerrel szemben álló pártokat, civil szervezeteket vagy épp a független polgármestereket.”

Mint írja, a kormány mindent elkövet azért, hogy ez ne következzen be - például ezért tartanák egyszerre az önkormányzati és EP-választásokat -, a választóktól azonban nem veheti el azt a jogot, hogy „kiemeljenek egy erős szereplőt, aki dominánssá válva, a politikai megújulást akadályozó kompromisszumkényszereken átlépve eséllyel hívja ki a kormánypártot 2026-ban.”

Donáth értelemszerűen úgy gondolja, hogy a Momentum lehet ez az erős szereplő. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk