Duna Charta: El a kezekkel a magyar öntözővíztől!

  • Narancs.hu/MTI
  • 2023. január 11.

Belpol

Az ausztriai Fertőzug gazdái évi 60 millió köbméternyit vennének Magyarországról.

A Duna Charta elfogadhatatlannak tartja, hogy az osztrák mezőgazdaság vízhiányát Magyarországról akarják pótolni – olvasható a szervezet közleményében, amelyet szerdán juttatott el az MTI-nek.

Arról van szó, hogy  az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság előrehaladott tárgyalásokat folytat, hogy a burgenlandi gazdák földterületeit Magyarországról lássák el öntözővízzel.  A tervek szerint évente a Velencei-tó térfogatának közel másfélszeresét, 60 millió köbméternyi vizet juttatnának az ausztriai Fertőzugba, ahol már most is mintegy 6000 kút apasztja a talajvizet.

A Duna Charta megemlíti, a tavalyi aszály nagy kárt okozott a magyar mezőgazdaságnak, és az érintett területre, a Szigetköz térségére eleve vízhiány jellemző.

„A Duna elterelése óta Szigetközben a Duna vízhozamának csupán 20 százaléka folyik, mégis innen, abból a Mosoni-Dunából vezetnék az osztrákokhoz a vizet, amelyben már most is csak duzzasztókkal tudják biztosítani a vízszintet a kis vízhozam miatt. Ausztriának van saját Duna szakasza, így saját területéről meg tudná oldani a burgenlandi Fertőzug mezőgazdasági vízpótlását, de számukra olcsóbb és környezetkímélőbb, ha Magyarországról kapják a vizet. Szigetköz a Duna elterelése óta vízhiány sújtotta térség, amit a mezőgazdasága is megérez: nincs elég víz! A vízügy többek közt erre hivatkozva akar további gátakat építeni Szigetköz térségében. Ha viszont az osztrákokat akarják vízzel ellátni Szigetközből, úgy látszik, akkor bőven van víz Szigetközben. Előbb a hazai mezőgazdaság vízigényét kell megoldani, és csak aztán a külföldi gazdákét!” – szögezi le a Duna Charta. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Madarak és angyalok

  • - turcsányi -

Nehéz megmondani, hogy mikor mondtak fel az angyalok. Már akkor, amikor Wim Wenders folytatni merészelte a Berlin felett az eget (Távol és mégis közel, 1993)? Vagy csak 1998-ban lett elegük, amikor meglátták magukat az Angyalok városa című filmben – a Berlin felett az ég e remake-jét Nicolas Cage-dzsel? Az biztos, hogy Los Angelesből eztán szedték a sátorfájukat. De senki nem pótolhatatlan, L. A. pedig különösen nem maradhatott efféle égi szárnyasok nélkül.