Már-már egészen nyílt nap: Novák Katalin az elégedetlen polgárokhoz is odament

  • narancs.hu
  • 2023. május 14.

Belpol

A köztársasági elnök hivatalánál, a nyílt napon akartak tiltakozni tanárok és diákok a státusztörvény ellen, de miközben sorban álltak, Novák Katalin odament hozzájuk, és hosszan vitáztak az oktatás helyzetéről.

Manapság ritka jelenet zajlott a Sándor-palotánál vasárnap, amikor Novák Katalin váratlanul megjelent a státusztörvény ellen tiltakozó tanárok és az Egységes Diákfront aktivistái között.  

Mint arról a Telex videón is beszámol, a tiltakozók elhívták Novák Katalint a május 19-i tüntetésre, és azt kérték tőle, hogy majd ne írja alá a státusztörvényt, de a köztársasági elnök azt mondta, hogy ilyet nem ígérhet.

Amint azt a 444 összefoglalja, a videók tanúsága szerint sokak mellett jelen volt az ismert diáktüntető, Pankotai Lili, valamint Simkó Edit, irodalomtanár is, aki elsők között vett részt polgári engedetlenségi akcióban, mielőtt februárban felmondott.

Simkó Edit perceken keresztül vitatkozott Novákkal. A PDSZ oldalára feltöltött videó szerint arról beszélt, hogy szerinte az olyan „gesztusok”, mint hogy az államfő odajön hozzájuk beszélgetni, inkább propagandisztikus lépések, amik a valódi tárgyalásokat és döntéseket segítenek elpalástolni, immáron tíz éve. Novák kikérte magának, hogy leereszkedett volna azzal, hogy odalépett a tanárokhoz.

Aztán elhangzott az alábbi kérdezz-felelek egy kérdező és a Fidesz volt alelnöke, az Orbán-kormány egykori családügyi minisztere, illetve államtitkára között:

– Ez a bizonyos tisztelet látszódhatna a kormány döntéseiben is.

– Nem felelek a kormányért.”

Amikor Novák felveti, hogy itt van, és beszélget a tanárokkal, kórusban jelzik neki, hogy nem a palota udvarán kellene ezekről a kérdésekről egyeztetni, hanem a tárgyalóasztaloknál, valódi képviselőkkel. Az államfő azzal kontrázott, hogy nem ő az, aki rögzíti a beszélgetést, mégis őt vádolják propagandisztikus módszerekkel.

Az államfő megkérdezte, mégis mit kéne tenni, mi lenne a legfontosabb teendő. Erre Simkó Edit jelzi, hogy tíz éve beszélnek erről, de senki nem akarta tudomásul venni: öregszik a tanári kar, tíz év múlva el fognak tűnni a tanárok, nincs utánpótlás. És egy raktárban pakoló többet keres mint egy többdiplomás tanár.

 
A nyílt napra érkező érdeklődők állnak sorban a Sándor-palota előtt 2023. május 14-én. A nyílt napot Novák Katalin köztársasági elnök hivatalba lépésének első évfordulója alkalmából tartották. 
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

 A körülbelül tízperces vita után Novák elment a Sándor-palotába, ahova sorban álló tanárok és diákok is bementek végül. A palota teraszán egy molinót feszítettek ki, amin egy Novák Katalin által 2010-ben írt blogbejegyzésből idéztek:

hálás vagyok a sorsnak, hogy nem a kényszer üldöz el itthonról, hogy nem kórházi ápolónőként vagy pedagógusként élünk röhejes jövedelemből”.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

A pénztelenség segíthet a Homokhátságon

Lényegében elkaszálta a kormány a Homokhátság, pontosabban a Duna-Tisza-köze vízpótlási projektjeit. Egy határozatban a leghátulra sorolták a beruházást, így aligha lesz esély arra, hogy megvalósuljon. Elsőre rossz hírnek tűnik ez, valójában ennél jobb nem is történhetett volna a térséggel.