Egy 7 éve elhunyt nő és a 116 éve született szomszéd is kapott választási értesítőt

  • narancs.hu
  • 2024. április 23.

Belpol

Külön érdekes, hogy az előző választásokra nem hívták meg egyiküket sem. 

A választási irodához fordult egy halásztelki család, mert a júniusi önkormányzati és EP-választásról kiértesítették 2017-ben elhunyt rokonukat is – írja a hvg.hu.

A hét éve elhunyt nagymamának is kipostázták ugyanis a hivatalos értesítőt arról, hogy felvették a szavazóköri névjegyzékbe, illetve hol és hogyan szavazhat június 9-én, ráadásul a család szomszédjában egy 1908-ban született férfit értesítették a közelgő európai parlamenti és önkormányzati voksolásról, aki még az 1980-as években egy másik országba költözött – vagyis nemcsak évtizedek óta nem lakik már a kiértesített a címen, de már 116 éves lenne. Ráadásul mindketten bolgár származásúak voltak, a nagymama bolgár állampolgárként élt Magyarországon, de így is szavazati joga volt az önkormányzati választásokon.

A család levelére a Választási Információs Szolgálat válaszolt, amely szerint az adatok a Belügyminisztérium által vezetett személyi adat- és lakcímnyilvánításban szerepeltek hibásan. Mivel „az értesítők és a szavazóköri névjegyzék adattartalmát a Nemzeti Választási Iroda ez alapján állítja össze”, ők automatikusan küldték a kötelező postát. „A körülmények orvoslása érdekében felvettük a kapcsolatot a Belügyminisztérium munkatársaival, hogy további kellemetlenség ne érje Önöket”, ennek „eredményeképpen azt a tájékoztatást kaptuk, hogy mindkét ügyben pontosítani fogják a nyilvántartásukat” – közölték.

A Belügyminisztérium Nyilvántartások Vezetéséért Felelős Helyettes Államtitkárság Személyi Nyilvántartási és Igazgatási Főosztálya szintén az államigazgatástól szokatlan gyorsasággal válaszolt a hozzájuk is eljuttatott panaszra: törölték a helytelen adatokat a nyilvántartásból.

A panaszos ugyanakkor továbbra sem érti, hogyan bukkant fel váratlanul a nagymama a választói adatbázisban ennyi évvel a halála után, ugyanis elmondása szerint eddig egyszer sem fordult elő, hogy az elhunyt rokont bármelyik bármelyik választásra meginvitálták volna, vagy a belügyi – ezek szerint hibás – adatok alapján más szervezet kereste volna.

Litresits András, a Nemzeti Választási Bizottság szocialista delegáltja a lapnak úgy fogalmazott, hogy „több mint aggasztó, hogy a Belügyminisztérium ilyen pontatlanul vezeti az állampolgárok adatait, amit aztán egy az egyben átvesz a Nemzeti Választási Iroda. Miközben a választási eljárásról szóló törvény vonatkozó bekezdése szerint az iroda feladata, hogy ’a központi névjegyzék adatait folyamatosan frissíti’.”

Szerinte „kár, hogy a szavazóköri névjegyzéket a szavazást követően meg kell semmisíteni, érdekes lenne visszanézni, hogy például a 2019-es önkormányzati és EP képviselők választáson mi történt a már ezt megelőzően elhunyt nagymama szavazataival, azaz történt-e visszaélés, bűncselekmény.”

Litresits András jelezte, tájékoztatást fog azért kérni az NVI elnökétől arról, hogy 2019-ben mi lett a 2017-ben elhunyt nagymama választási értesítőjének postai sorsa az irattári adatok alapján.

(Borítóképünk illusztráció)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk