A DK nem indít polgármesterjelöltet Kovács Gergely ellen, de képviselőjelölteket igen

  • narancs.hu
  • 2024. április 23.

Belpol

A párt szerint ők nem is tudtak a Kutyapárt és a Momentum paktumáról, ezért minden XII. kerületi körzetben állítanak önkormányzati képviselőjelöltet. 

A DK egy közleményt adott ki hétfőn azzal kapcsolatban, hogy nem igaz, hogy ráindítanak egy jelöltet a XII. kerületben a polgármesteri posztért induló Kovács Gergelyre, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) társelnökére. 

Kovács Gergely korábban megnyerte a XII. kerületi előválasztást a független Visi Piroska, valamint a momentumos, de a DK által is támogatott Farkas Csaba előtt, a múlt héten azonban Kovács arról posztolt, hogy a DK-s Élő Norbert különféle követelésekkel állt elő: a posztja szerint előbb az MKKP kompenzációs listáján akart szerepelni, aztán "átállt zsaroló módra, és elkezdte tolni, hogy ha nem indulhatnak a megbeszéltek ellenére ők 4 körzetben, akkor a DK majd elindul a Kutyapárt ellen minden egyéni körzetben", és Kovács szerint arról is szó volt, hogy "ne induljon a Kutyapárt Óbudán meg Újpesten meg a VII. kerületben, mert különben összehozza a fideszes győzelmet a Hegyvidéken". Kovács azt írta, hogy őket nem lehet zsarolni, erre Élő Norbert "arra jutott, hogy akkor a DK elindul az összes egyéni körzetben a kerületben, ahol a Kutyapárt".

A DK erre még a múlt héten azt írta a közleményében, hogy ők nem tudtak az MKKP és a Momentum közötti paktumról, miszerint ha Kovács nyeri az előválasztást, akkor minden körzetben a Kutyapárt állíthat csak ellenzéki jelöltet is. 

Hétfőn a párt ezután újabb közleményt adott ki, amelyben azt írták: 

  • A DK nem állított polgármester-jelöltet a kerületben, vagyis nem indulnak rá a kutyapárti jelöltre, Kovács Gergelyre. "Nem terveztünk polgármester-jelöltet állítani és nem is fogunk. Ezért nem csatlakoztunk saját jelölttel az előválasztáshoz sem" – írták a közleményben. 
  • Azt azonban megerősítették, hogy a DK jelöltjei valóban indulnak a kerület egyéni körzeteiben önkormányzati képviselő-jelöltként. A párt ezt azzal magyarázta, hogy közös többpárti jelöltet kiválasztani vagy tárgyalással, vagy előválasztással lehet, de a kerületben ilyen tárgyalások nem folytak a DK és a Kutyapárt között és képviselő-jelölti előválasztások sem voltak. "Ezért a DK, szövetségeseivel együtt természetesen jelölteket állít. Ez sem 'ráindulás', hiszen nem született semmilyen megállapodás, ami ezt kizárná."
  • Hozzátették, hogy a Momentum és a Kutyapárt valóban kötött egy kétpárti paktumot a körzetek felosztásáról, de ennek a DK és a többi ellenzéki párt nem volt részese, erről csak a sajtóból szereztek tudomást.
  • Emellett a DK kikelt az ellen is, hogy a Kutyapárt az I., a III. és a VII. kerületben ráindul az öt éve győztes, azóta hivatalban lévő ellenzéki polgármesterekre, a DK szerint veszélyeztetve a győzelmüket. "Ez csak a Fidesznek jó" – kommentálták.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk