Kik állnak a Nemzetközi Oltóközpont Kft. mögött?

Egy ampulla fekete címkés

Belpol

Ötezerért előjegyzést kínálnak a koronavírus elleni vakcinára, március végén már oltanának, és ha mégsem jutnak vakcinához, visszafizetik a pénzt. Bonyolult cégháló, magas rangú kapcsolatok, pálinkafőzés és egy balatoni bringaút a tulajdonosok előéletében.

„Nem tudok Európában olyan országról, ahol lehet magán­úton koronavírus elleni vakcinát szerezni. Ez mindenhol kormányzati hatáskörbe tartozik.” „Teljesen irreális elképzelés az, hogy egy magánszolgáltató a gyártótól tud szerezni vakcinát, kis tételekkel nem is foglalkoznak.” „Kizártnak tartom, hogy fél éven belül vakcinához jussanak.” Ezeket a válaszokat kaptuk, amikor arról kérdeztük az oltások beszerzésére és azok elosztására rálátó forrásainkat, hogy mit gondolnak a Nemzetközi Oltóközpont Kft. kampányáról. A magánegészségügyi szolgáltatónál ugyanis 5000 forint ellenében előfoglalási jogot lehet szerezni a Covid-19 elleni védőoltásra. Ígéretük szerint „mindent megteszünk, hogy mielőbb beolthassuk önt”. Hangsúlyozzák, hogy oltóközpontjukban az elmúlt években több mint 200 ezer oltást adtak be, „így óriási kapcsolati hálónk, illetve gyakorlatunk van a vakcinabeszerzés területén”.

Előjegyzés

Ajánlatukhoz azt is hozzáteszik, hogy ha az állami oltási sorban nem kiemelt személy (vagy­is nem egészségügyi vagy szociális dolgozó, illetve 65 év feletti) jelentkezik hozzájuk oltásra, akkor „komoly esély van rá, hogy ön elsőként tőlünk szerezhet majd oltást, főleg, ha már most jelentkezik – az érkező vakcinákat ugyanis az előfoglalóknak fogjuk beadni először, a jelentkezés sorrendjében. Az is előny, hogy nálunk valószínűleg több vakcina közül választhat majd”.

Hogy pontosan melyikek közül, azt egyelőre nem tudni, a Telexnek a cég ügyvezetője, Kámány Zoltán Roland azt válaszolta, hogy erre a kérdésre nem válaszolhat „a titoktartási megállapodások miatt”. A laphoz eljutott egy az előfoglalóknak kiküldött körlevél, amely szerint az oltóközpont olyan vakcinagyártókkal tárgyal, amelyek termékeit az Európai Unióban már engedélyezték: vagyis a Pfizer/BioNTech, a Moderna és az AstraZeneca jöhet szóba. A Pfizer Magyarország szakértői egy december végi sajtóeseményen azt mondták, hogy az oltás a közeljövőben nem kerül kereskedelmi forgalomba, mert „a teljes gyártókapacitásból a kormányzati szállításokat teljesítik legalább 2021 végéig”. Egy forrásunk ehhez hozzátette, hogy a magánoltóközpontok normál esetben egyébként nem a gyártótól szokták beszerezni az oltásokat, hanem az azokat forgalmazó nagykereskedőktől.

A Nemzetközi Oltóközpontban azonban optimisták; a már idézett, február végén küldött körlevélben azt írják, hogy akár már március végén megkezdődhet náluk az oltás, a Telexnek januárban pedig azt nyilatkozta Kámány, hogy számításaik szerint 2021 első negyedévében engedélyezett oltóanyaghoz jutnak. Mi is megkérdeztük tőlük, hogy mire számítanak most, március elején, mikor tudják elkezdeni az oltást, de lapzártánkig nem érkezett tőlük válasz. Miként arra sem, egyáltalán hogyan tudnak magánszolgáltatóként koronavírus elleni vakcinához jutni.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk