Egy asztalhoz ültette az árvíz Orbánt, Pintért és Karácsonyt

  • narancs.hu
  • 2024. szeptember 18.

Belpol

Az áradó Duna szerda reggelre elérte Budapestet, a Batthyány térnél a lezárt alsó rakpartot.

Az árvízhelyzet úgy hozta, hogy a Miniszterelnöki Sajtóiroda fotósának szerda reggeli képén Karácsony Gergely főpolgármester is látható, ahogy Orbán Viktor miniszterelnök és Pintér Sándor belügyminiszter társaságában hallgatja – a 444.hu képaláírása szerint – Láng Istvánnak, az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatójának beszámolóját a Belügyminisztérium Nemzeti Veszélyhelyzet-kezelési Központjában. Többek között arról hallhattak információkat, hogy a vízügyi igazgatóság Budapestnél szombatra várja az árhullám tetőzését 850 centiméter körüli vízállással

Mint a 24.hu írja, szerdán reggel a Batthyány térnél elérte a lezárt alsó rakpartot a Duna vize; hogy az árhullám miatt Győr-Moson-Sopron megyében lezárták a 14-es főúton lévő ártéri hidat Vámosszabadinál, emiatt a közeli határátkelőhely sem használható. Kerülőútnak az M15-ös autóutat, illetve Komárom-Esztergom megyében a 13-as főúton található Monostori-hidat javasolják.

A váci komp csütörtök estig még jár, viszont a szobi és pilismaróti, a szigetmonostori, a dunabogdányi, a leányfalui komphoz vezető utakat már lezárták. Komárom-Esztergom megyében a 11-es főút több szakasza sem járható, illetve az országhatárhoz vezető út a Mária Valéria híd közelében, és nem lehet már eljutni járművel Dunaalmáson és Neszmélynél a hajóállomáshoz és komphoz. Pest megyében a Duna menti kerékpárutakat érinti a lezárás, az Ipolydamásdnál lévő határszakaszhoz vezető út 500 méteres szakaszán is árvízi védekezés zajlik, emiatt Helembánál a határátkelőhely sem használható. 

Kedden késő este kormányrendelet jelent meg a Magyar Közlönyben „az összehangolt védelmi tevékenység elrendeléséről és annak keretében meghatározott intézkedések bevezetéséről”, ez szeptember 24-éig lesz hatályos, azt részletezi, hogyan dolgoznak együtt a védekezésben az állam különböző szervezetei Pintér Sándor belügyminiszter irányítása mellett. Az említett hírportál emlékeztet, ez nem formalitás, mert a vízgazdálkodásról szóló törvény szerint az árvíz elleni védekezés országos irányítása Lantos Csaba miniszter feladata, a saját szervezettel védekező településeken pedig a polgármesteré. Korábban pedig Magyar Péter, a Tisza Párt elnöke és Gyurgycsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke is azt mondta, most kellene veszélyhelyzetet hirdetni az árvíz miatt.

Karácsony Gergely főpolgármester szerda reggel azt írta a Facebookon, hogy Budapest felkészült az árhullám tetőzésére, az ivóvízellátás mindenkinek biztosított, a szennyvízelvezetés is. 

„Összesen 43 árvízi kaput zártak le a kollégák, mintegy 1700 méter hosszan, 6 ezer köbméter agyag felhasználásával készül az ideiglenes gát. A Margitszigeten naponta 1500 köbméter homokot és 150 ezer zsákot használunk, a keletkező szennyvizet idáig 30 szivattyú bevetésével kezeltük. Ma reggel a BKV megkezdi a homokzsákok felhalmozását a Batthyány téri metróállomásnál, így is lehet olyan helyzet, amikor a metrónak ezt az állomást ki kell majd hagynia. Mától lezárják

a H5-ös HÉV alagúti szakaszát, ezért a HÉV a Batthyány tér helyett csak a Margit híd budai hídfőjéig, a felszínen kialakított ideiglenes végállomásig jár.

A Budapest Közút Zrt. felkészült a Clark Ádám téri gyalogos és kerékpáros aluljáró lezárására, és csütörtöktől le kell zárnunk a Margitsziget Árpád híd felőli bejáróját is” – számolt be Karácsony Gergely.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk