82 milliós gázszámlát kellene ma befizetniük Iványiéknak

  • narancs.hu
  • 2024. szeptember 18.

Belpol

Az egyházi egy százalékokból befolyt több mint egymilliárd forintot azonban csak jövőre kapja meg a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség. 

Az MVM arról értesítette a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösséget, hogy ha szeptember 18-ig nem fizeti meg a 82,5 millió forintos gázszámlatartozást, szeptember 19-i hatállyal felmondja a gázszolgáltatási szerződést a VIII. Dankó utca 11-ben – közölte a MET szerdán.

 Mivel az egyháznak az adományokon kívül nincs semmilyen bevétele, részletfizetési kérelmet nyújtott be. 2025 márciusától havi 1 millió forintos részletekben tudná elkezdeni a törlesztést, hiszen csak jövő év elején kapja meg az egyháznak felajánlott 1%-os támogatást – amely több mint egymilliárd forint:

Ha a MET részletfizetési kérelmét nem fogadják be, bármikor leszerelhetik a gázórát a Dankó utca 11. alatt, ahol a Wesley János Lelkészképző Főiskola, annak kollégiuma, a kápolna, az egyházközpont és a népkonyha is működik.

A MET arról is tájékoztatott szerdán, hogy az orosházi Wesley iskolában névtelen feljelentés alapján szeptember 16-án a kormányhivatal kezdett vizsgálatot tanúkihallgatásokkal, teljes ellenőrzéssel. A feljelentés szerint végzettség nélküli pedagógusokat foglalkoztatnak az intézményben. Erre semmilyen bizonyítékot nem találtak most sem, ahogy valamennyi korábbi vizsgálat szakmailag mindent rendben talált az iskolában.

A Fővárosi Törvényszék közben helyt adott a MET azonnali jogvédelemi kérelmének, és elrendelte a budapesti Wesley Kincsei és MÁV-telepi Wesley Iskola esetében a keresetlevél benyújtásának halasztó hatályát a kormányhivatal határozatának végrehajtására. A döntés még nem jogerős, a Kormányhivatal 8 napon belül fellebbezést nyújthat be.  

Az indoklásban többek között szerepel, hogy míg a Kormányhivatal „a nyilvántartásból való törlés indokoltságát a felperes saját érdekkörében felmerülő működési zavarára (közműtartozás) alapozta, ugyanakkor az intézményben tanuló gyermekek megfelelő testi és szellemi fejlődése érvényesülésének alkotmányos kötelezettsége körében azt egyáltalán nem vette figyelembe a döntése meghozatalakor, hogy a szülő, a nevelési-oktatási intézményben a gyermekkel foglalkozó pedagógusok, valamint az iskolaigazgató ismerik a legjobban a tanulókat.”

 A bíróság a halasztó hatály elrendelése iránti kérelem vizsgálatakor figyelembe vette, hogy a döntés nemcsak a MET jogát és jogos érdekét, hanem „a törölt intézményben jogviszonnyal rendelkező sajátos nevelési igényű tanulók jogos érdekeit is sérti, tekintettel arra, hogy esetükben készségfejlesztő pedagógiai program biztosította egyedi igényeiket, amely csak vélelmezhető, hogy az alperes által kijelölt nevelési intézményekben a tanulók átvételéhez szükséges rövid felkészülési idő alatt is ugyanolyan mértékben rendelkezésre áll.”

A kormányhivatal kedd este közlemény adott ki arról, hogy szerinte „A MET fővárosi intézményeinek működése továbbra sem biztosított, az érintett tanulók más intézményekbe iratkoztak át.”

A MET álláspontja erről az, hogy az átírás tényleg megtörtént papírforma szerint, és az állam a támogatások teljes elvonásával mindent megtett azért, hogy a MET bezáratott iskolái akkor se tudják elindítani a tanévet, ha a bíróság megítéli az azonnali jogvédelmet. A MET továbbra is küzd a határozat végleges törléséért.

Az egyházat arról értesítette az oktatási hivatal, hogy október 3-án szakmai ellenőrzést tartanak a MÁV telepi Wesley iskola gimnáziumában. Szeretnének megismerkedni az épülettel, a pedagógusokkal, a szülőkkel – ez utóbbi azért is meglepő, mert kizárólag felnőtteket oktatnak az esti gimnáziumban. „Mi örülnénk a legjobban, ha lenne mit ellenőrizni, de mivel a Kormányhivatal augusztus 27-én törölte az iskolát a közoktatási intézmények nyilvántartásából, attól tartunk, súlyos működési hiányosságokat fognak feltárni” – közölte a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk