A bécsi nagykövet hátszele

Egy befolyásos testvér

  • narancs.hu
  • 2012. február 11.

Belpol

A Szalai Annamária magánéletével kapcsolatos információkkal durván visszaélő bécsi magyar nagykövetnek testvére révén elég jó a „fekvése” a Fidesz gazdasági hátországában.

Korábbi cikkünket azzal indítottuk: Szalai Annamáriára vonatkozó különleges személyes információval élt vissza gátlástalanul az ausztriai magyar nagykövet, mikor a Riporterek Határok Nélkül szervezet zsűrijénél reklamált a díjazottak – köztük a Magyar Narancs munkatársa – kiválasztása miatt. Szalay-Bobrovniczky Vince tette azonban közel sem előzmények nélküli: a bécsi magyar nagykövet az elmúlt másfél év alatt számos, a kormányzati politikát magyarázó olvasói levelet küldött szét osztrák lapoknak, köztük a Wiener Zeitungnak, a Der Standardnak vagy a Kuriernak. Itt nem pusztán arról van szó, hogy Szalay-Bobrovniczky hűséges kádere a kormánynak – példás igyekezetének nyomós oka van. Családi oka.

A nagy testvér
Szalay-Bobrovniczky Vince bécsi magyar nagykövet testvére ugyanis az a Szalay-Bobrovniczky Kristóf, aki az elmúlt másfél év során mélyen beépült a Fidesz gazdasági hátországába, és bizalmas üzleti viszonyt ápol Habony Árpáddal, Orbán Viktor kommunikációs tanácsadójával is.         
Szalay-Bobrovniczky Kristóf 2004 és 2007 között a többek között az Infocenter.hu Zrt. tulajdonában lévő Heti Válasz vezető tisztségviselője volt, ahol ez idő alatt lapigazgatóként is dolgozott. Nem tudni, hogy már ekkor üzleti kapcsolatba került-e Habony Árpáddal, de erre legkésőbb 2008-ban mindenképp sor került. 2008-tól 2010-ig ugyanis mind Habony, mind Szalay-Bobrovniczky ügyvezetője volt az Adratiq Islands Group Befektetési és Tanácsadó Kft.-nek. Az Adriatiq első embere Orbán Viktor személyes jó barátja, Vitézy Tamás, akit bátran nevezhetünk médiaoligarchának is, tekintettel arra, hogy ő a tulajdonosa az ország legnagyobb, ingyenes terjesztésű hetilapjának, a Helyi Témának. (Vitézy egyébként soha nem rejtette véka alá lojalitását, egy 2009-es, Népszabadságnak adott interjújában például így fogalmazott: „számomra a Helyi Téma szolgálat. Azt a szellemiséget kívántam szolgálni, amit Orbán Viktor kormányzása alatt tapasztalhatott meg az ország.”)

Giró-Szász utódja
Szalay-Bobrovniczky Kristóf tavaly óta igazgatósági tagja a Századvég Gazdaságkutató Zrt.-nek, mely a kormány első számú think-tankjeként ismert. Mint arról korábban, Habony Árpád munkásságát feldolgozó írásunkban is említést tettünk, a gazdaságkutató tevékenységét informálisan már a miniszterelnök főtanácsadója irányítja. Igazán érdekes az, hogy a Századvéget éveken keresztül Giró-Szász András vezette, egészen tavaly őszig, amikor is kinevezték kormányszóvivőnek, amiért lemondott ebbéli pozíciójáról.
Szalay-Bobrovniczky ekkor került be a cégbe. Kinevezésével egyidejűleg Giró-Szász kiszállt saját alapítású cégéből, a Strategopolis Kft.-ből is, amit azóta szintén Szalay-Bobrvoniczky vezet, Várkonyi Gáspár Dénessel együtt. Szalay-Bobrovniczky nagyon hatékony cégvezetőnek bizonyult, ugyanis feltűnésével hirtelen igen jelentős megbízásokra tett szert a két cég. Január végén ugyanis a Századvég és a Strategopolis közösen nyerték el a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által kiírt, tanácsadásra és kommunikációs feladatok elvégzésére meghirdetett tenderét. Ennek értelmében a két – mások mellett Szalay-Bobrovniczky vezetése alatt működő – cég 2014 végéig havi nettó 29,6 millió forint értékben kap megrendelést. Ez összességében pedig több mint egymilliárd forintos bevételt jelent a két cégnek.

Ekkora üzleti hatékonyság simán megbír a hátán egy indolens nagykövetet.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.