Egy nullával kevesebb koronavírus elleni vakcinát rendeltünk a Modernától, mint hittük

  • narancs.hu
  • 2023. december 14.

Belpol

700-800 ezer helyett 72 ezer érkezik, a gyerekeknek való oltóanyag év végére elfogy.

Bár Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár néhány napja arról beszélt, hogy 700-800 ezer Covid elleni vakcinát rendelt a kormány a Modernától, „a jelek szerint egy nagyságrenddel kevesebbről, 72 ezer (kedvezménnyel együtt 92 ezer) adagról van csak szó” – írja a Telex.

A lap egy közbeszerzési eljárás dokumentációjában talált rá a valódi adatra: eszerint a pontos mennyiség  „72 727 adag plusz minimum 27 százalék úgynevezett árurabattként”, és mivel ez az árurabatt 27 százalék, az további minimum 19 637 adagot jelent. Így összesen legalább 92 364 adag vakcináról van szó, amire a lap szerint a Moderna 1 999 992 500 forintos ajánlatot tett. A Moderna volt az egyedüli pályázó.

Mint kiderült, több dolog sem stimmel (már megint) a vakcinabeszerzés és a járványkezelés körül:

  • Jelenleg csak a régebbi, a jelenleg terjedő Covid-variánsok ellen kevésbé hatásos vakcinákkal lehet beoltatni magunkat.
  • Takácsnak azon a múlt pénteki kijelentését, miszerint azért Modernát veszünk, mert „a Pfizer nem is adott ajánlatot” kissé átírja, hogy a magyar állam ajánlatkérése eleve Moderna-vakcinára szólt, tehát nem is nagyon érkezhetett más ajánlat.
  • Év végére teljesen elfogy a gyerekeknek való koronavírus elleni oltóanyag Magyarországon,
  • Már szeptemberben azonosították Magyarországon is a világszerte most leginkább figyelt XBB.1.5 vírusvariánst, „csak ezt elmulasztották közölni”.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk