Egy órával is nőhet a menetidő Győr és Budapest közt

  • narancs.hu
  • 2023. szeptember 13.

Belpol

Elkezdték a felújítást azon a vasútvonalon, amely miatt Lázár lefejezte a MÁV-ot.

Felújítják a vasúti pályát szeptember 18-ától a Budapest–Tatabánya–Győr vonalon Biatorbágy és Szárliget között – írja a nyugat.hu a MÁV-ra hivatkozva. 

Ez az a pályaszakasz, amelyen augusztus 24-étől a közlekedés biztonságát veszélyeztető állapotok miatt ideiglenesen 100 kilométer per órás sebességkorlátozást kellett bevezetni.

Ez az ország kirakat-vasútvonala, ahol elvileg 160-nal is mehetnének a vonatok, de a pályahibák miatt erre nem volt már lehetőség. Amikor ez a helyzet nyilvánvalóvá vált, Lázár János építési és közlekedési miniszter és a MÁV vezetése között konfliktus támadt. A vasúttársaság irányítói elmondták, régóta nyilvánvaló volt, milyen állapotban van a pálya, tervezték annak a szakasznak a felújítását, de forráshiány miatt sosem volt rá lehetőség. Lázárnak meg az volt a véleménye, hogy a rávalót most mindenképp elő kell teremteni, mégpedig a MÁV költségvetéséből. Előbb nyilvánosan rápirított a társaság felsővezetőire, aztán több embert leváltott. 

 

A vágányok karbantartása három ütemben zajlik, és eltart decemberig. Az első ütem idejére jelentősen módosul a vonatok közlekedése, ezért a győri fővonalon utazóknak célszerű tájékozódniuk a menetrendről.  Belföldi járatok esetében 20-30 perccel, a nemzetközi vonatok esetében pedig egy órával hosszabb ideig is eltarthat az utazás. Egyes személyvonatok helyett Tatabánya és Biatorbágy között pótlóbuszok fognak közlekedni. 

 

Egy másik forgalmas vasútvonalon, Szeged és Budapest között is komplex pályakarbantartás kezdődött szeptember 11-én, és eltart november közepéig. Emiatt – írja a szeged.hu – minden héten hétfőtől csütörtökig Szeged és Kiskunfélegyháza között pótlóbuszok fognak közlekedni a Napfény Intercityk helyett, és ezek a buszok nem a szegedi nagyállomástól, hanem Szeged-Rókus állomástól indulnak. Kiskunfélegyháza és Budapest között a vonatok közlekedése a megszokott rend szerint zajlik, ahhoz alkalmazkodnak majd a pótlóbuszok. 

A szegedi önkormányzati hírportál cikke emlékeztet, ezt a felújítást régóta tervezték, és hogy a miniszter „üvöltözését” azért sem lehet komolyan venni ebben a témában, mert közben a Magyar Közlöny szerint további kulcsfontosságú vasúti felújításokat, építkezéseket állít le a kormány, honvédelmi célok teljesítésére és a rezsicsökkentés eredményeinek megvédésére hivatkozva. 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

A mesék előtt

  • - turcsányi -

Ha érte valaha is kultúrsokk Magyarországot, az 1975 februárjában esett, amikor a Filmmúzeum (ma Belvárosi Színház) – a megvásárlásához képest egy kerek esztendei erőgyűjtés után – bemutatta Pier Paolo Pasolini Dekameron című filmjét.

Tarkóig elmerülni

Reagan a gonosz birodalmának nevezi a Szovjetuniót; megindul az űrfegyverkezési program; az Egyesült Államok lerohanja Grenadát; megjelenik a Microsoft Word; a MASH fináléja máig megdönthetetlen nézettségi rekordot hoz a tévében; kijön a Thriller legendás videóklipje Michael Jacksontól; az Oscart pedig a Gandhi nyeri.

Mivel, uram, s ki nélkül?

Nagy vitát kavart, hogy miért nincs opera-előadás immár két éve a szegedi Dóm téren. A vezetés gazdasági szempontokkal érvelt: nincs rá támogatás, illetve a műfaj már nem tölti meg két-három estére a 4 ezres nézőteret. Talán erre is lett egyfajta válasz, hogy ismét az István… került színpadra, Novák Péter rendezésében, aki inkább egyfajta misztériumkoncertként tálalja a történetet, a nyitányt az 1983-as ősbemutató fényképeivel illusztrálva.

A láthatatlanok

„Van nevem, de nehezen kimondható. Ezért a magyar nevem Ildi.” „Amikor eljöttem, a feleségem terhes volt. Hat éve vagyok itt. Még soha nem találkoztam a gyerekemmel, csak okostelefonon keresztül.” „Lehet, hogy soha nem megyek haza.

Boldogtalanság, gyere haza

Ahogy egy kritikusa is megjegyezte, „van, akinek ez idegesítő”. Igen, lehet zavaró az író „kalandozó” beszédmódja, ahogy belekezd egy mondatba, majd abban egy újabbat generál, csak mert más téma jutott eszébe; vagy ahogy letér a megkezdett csapásról, hogy aztán oldalakkal később térjen vissza hozzá.

Russzkij karablj, igyi na huj!

A társadalom totális kontrolljára törekvő NER (azaz Orbán Viktor) az ún. Szuverenitásvédelmi Hatóság (SZH) létrehozásával a kormánytól független sajtót és civil szerveződéseket akarja szoros megfigyelés alá helyezni.

Élesített fegyver

Bohózatnak indult Elon Musk beszállása a Twitterbe, de az angliai zavargások jól mutatják, hogy a keze alatt a platform a profi valóságtorzítás mintapéldánya lett.

Koós Pál végleg megérkezett

  • Marinov Péter

Augusztus 1-jétől Koós Pál tölti be a modellváltáson átesett Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) rektori pozícióját. Koóst az egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriuma erősen vitatható eljárás nyomán juttatta a rektori székbe. Jogszerű volt-e ez a művelet, és ha nem, lehetséges-e jogorvoslat? Tettem egy próbát.

A rossz közérzet kultúrája

Pár hét híján tizenöt éve hangzott el Orbán hírhedt kötcsei beszéde, amely a készülő Fidesz-világ kulturális univerzumát vetítette előre. Honnan indult és hová jutott azóta az orbáni kultúrpolitika? Milyen víziók mozgatták és mozgatják a rendszer kulturális építkezését? Van-e egyáltalán építkezés és rendszer, és miért érzi majd’ mindenki rettenetesen magát benne? És maradt-e élet rajta kívül?

Megtaposták, megszerették

A legmagasabb kitüntetést adja az államalapítás ünnepén Makó fideszes vezetésű önkormányzata Buzás Péternek, a korábbi szocialista polgármesternek. Miután legyőzték, évekig célkeresztben volt, mert tartottak attól, hogy újraindul. Nem tette.