Egy sztárközgazdász szerint Magyarország kiléphet az EU-ból

  • 2019. december 9.

Belpol

Már 2020-ban megkezdheti ezt a folyamatot.

„Elnézve Magyarország jelenlegi pozícióját, az EU-ellenes retorikát és az EU 7-es cikk szerinti eljárás kockázatát nem vehető nullára ez az esély. Azt mondanám, hogy a következő három évben tíz-húsz százalék esélyt látok egy magyar kilépésre, ami persze azt jelenti, hogy még mindig 80 - 90 százalék az esélye ennek ellenkezőjének” – nyilatkozta Steen Jakobsen, a Saxo Bank vezető közgazdásza a Portfolio kérdésére, amely arra irányult, hogy mekkora esélyt lát arra, hogy Magyarország 2020-ban lépéseket tehet az Európai Unióból való kilépés felé.

A szakember szerint ma Európa sokkal megosztottabb kelet-nyugati irányban, mint az észak-déli dimenzióban.

„Szerintem az Európán belüli feszültségek kiéleződése és a totális demokrata-győzelem az amerikai elnökválasztáson a legvalószínűbb. A Magyarországra vonatkozó előrejelzésünk teljesülésére látok a legkisebb esélyt 2020-ban, de a következő öt évben akár realitás is lehet az ország kilépése az EU-ból. Már csak a folyamat időigénye miatt sem kerülhet erre sor jövőre, ezért is fogalmaztam úgy, hogy a magyar kormány »lépéseket tehet« a kilépés felé” – mondta.

A szakember érzi a „nyilvánvaló különbséget” az EU-ellenes és Brüsszel-ellenes retorika között. „Azt gondolom, hogy a jelenlegi uniós költségvetési ciklus forrásainak kifutásával politikai motiváció is lehet, hogy tovább romoljon Magyarország és az EU viszonya, hogy ezzel esetleg jobb alkupozícióba kerüljön a magyar kormány. Vagyis az októberi budapesti látogatásom megerősítette bennem a magyar kormány és az EU közti szembenállás képét, a lehetséges politikai motivációt és az egyébként is formálódó jóslatot” – mondta.

Szerinte az lehet az első lépés, ha az EU a 7-es cikk értelmében korlátozza Magyarország szavazati jogát és az uniós forrásokat. „A teljes pénzbefagyasztásra lehet a Magyarország válasza, hogy elindítja a kilépési folyamatot. Az egyelőre kérdéses, hogy mindezt egy népszavazással akarják-e megerősíteni” – szögezte le.

Figyelmébe ajánljuk