Egy utólag kiadott rendelettel biztosítaná a kormány, hogy semmi ne akadályozza a Rádió épületének bontását

  • narancs.hu
  • 2023. december 4.

Belpol

Józsefváros polgármestere szerint a rendeletet az Alkotmánybíróságon kell megtámadni.

A kormány utólag, visszamenőleges hatállyal rendeletben kívánja ellehetetleníteni azt, hogy kiemelt állami beruházások által érintett épületek esetében a helyi önkormányzat egyedi védettséget biztosíthasson számukra – írta hétfői Facebook-bejegyzésében Pikó András. Józsefváros polgármestere hozzátette,

a kormány azt is rendeletbe foglalta, hogy az eljáró hatóság a beruházással érintett ingatlan vonatkozásában vagy azzal összefüggésben a helyi önkormányzat által megállapított örökségvédelmi követelményeket sem veheti figyelembe.

A 24.hu emlékeztetett, november 24-én derült ki, hogy a korábbi döntések ellenére mégis megkapta a bontási engedélyt a Magyar Rádió egykori épületére a tulajdonos, ami az első lépés lesz a Pázmány Péter Katolikus Egyetem új campusának megépítéséhez. Az épülettömböt három éve ajándékozta az állam a Magyar Katolikus Püspöki Konferenciának. A bontásra nemrég kiírt közbeszerzés szerint a Pázmány Campus leendő helyén, a Bródy Sándor utca – Pollack Mihály tér – Múzeum utca – Szentkirályi utca határolta területen közel 32 600 négyzetmétert tüntetnek el, ami 37 500 köbméter bontott anyagot eredményez majd.

❗A kormány utólag, visszamenőleges hatállyal rendeletben kívánja ellehetetleníteni azt, hogy kiemelt állami beruházások...

Posted by Pikó András polgármester on Monday, December 4, 2023

Az önkormányzat néhány héttel korábban egy határozattal ideiglenes védelem alá vette az épületegyüttest, hogy megakadályozza a bontást, és hogy – mint írták – társadalmi egyeztetés induljon a tervek környezet- és lakóbarátabb módosításáról. A kerület polgármestere szerint a friss rendeletet a Pázmány Campus miatt hozták, „de az összes magyarországi önkormányzatot kiforgatja a még meglévő maradék építéshatósági jogaiból, és elveszi a lehetőségét is hogy közük és beleszólásuk lehessen abba, mit épít az állam vagy valamelyik lekötelezettje az önkormányzatuk területén.” Pikó András hozzátette,

„a rendeletet az Alkotmánybíróságon kell megtámadni.”

Pikó András bejegyzésében azt is kiemelte, hogy az épületek elbontásához nem készült környezetvédelmi és statikai hatástanulmányt, illetve egyelőre azt sem lehet tudni, hogy a 35 ezer köbméter sittet hogyan akarják a területről elszállítani. „Az elfogadott rendelet ismét csak azt bizonyítja, értelmes párbeszéd helyett inkább felelőtlen emberkísérletbe kezd a kormány. Ebben csendestársa az egyetem és a magyar katolikus egyház, ami külön tragédiája ennek az emberkísérletnek” – fogalmazott a polgármester, hozzátéve, a Józsefvárosi Önkormányzat december 11-én 18 órától közmeghallgatást tart a Pázmány-projekt témájában.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Cserna-Szabó András: „Csinálnék egy kocsmát”

Megjelent új novelláskötete, az ösztöndíjakat és a kitüntetéseket elfogadja, ha adnak neki, és nem kérnek cserébe, de abbahagyná az írást, ha rengeteg pénze lenne. Épp ezért senki ne adjon neki! Az utolsó magyarokért is kár lett volna. Cserna-Szabó Andrással beszélgettünk.