Egyetlen szó miatt nyert pert a Líra a bírságoló hatóság ellen

  • narancs.hu
  • 2024. március 5.

Belpol

De a bíró azt is kijelentette, hogy a kifogásolt könyv nem öncélú.

A Líra Könyv Zrt.-nek adott igazat a Győri Törvényszék, kimondva, hogy jogtalanul rótták ki a könyvkereskedőre a fogyasztóvédelmi bírságot.

Ismét arról volt szó, hogy a törvény szövege mást jelent, mint annak közkeletű értelmezése - adta hírül a 444.hu.

A törvény szövegében ugyanis az szerepel, hogy tilalmat, korlátozást rendelnek el „a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását, a szexualitást öncélúan ábrázoló, valamint a homoszexualitást megjelenítő, illetve népszerűsítő, gyermekeknek szóló termékekre”. Eszerint a „valamint” egyszerűen mondatrészeket elválasztó elemként, vagy és értelemben szerepel, nem úgy, ami alapján a hatóság bírságot szabott ki.

A könyvkereskedő cég csatolta a beadványához Kenesei István nyelvész, az MTA rendes tagjának szakvéleményét is.

A bíróság azt is megállapította, hogy

az Esti mesék lázadó lányoknak című könyv transzneműségről szóló története „minden, csak nem öncélú”.

A bíró az ítéletben kijelentette, az egész könyv elolvasása után fontosnak tartja a kiadványt: „Fontos, hogy a lányok tudják, milyen akadályok állnak az útjukban. De ugyanilyen fontos, hogy tudják, ezek az akadályok nem áthághatatlanok. Túljuthatnak rajtuk, sőt akár el is mozdíthatják az akadályokat az utánuk következők útjából pont úgy, ahogy ezek a nagyszerű nők tették. Könyvünk száz története mind a bizakodó szív világmegváltoztató erejét bizonyítja.”

A szóban forgó könyv miatt egyébként úgy büntetett a Bács-Kiskun Vármegyei Kormányhivatal, hogy az ellenőrök először megrendelték a webshopból a kötetet áruházi átvételre a templomhoz és iskolához közeli boltba. A Líra boltjában egyébként nem is lehetett kapni az Esti mesék lázadó lányoknak című könyvet.

Az ítélet jogerős, az ötmilliós (!) bírságot nem kell befizetni.

Korábban egy vesszőhiba miatt nyert pert a Líra, akkor sem kellett kicsengetniük a rekordösszegű bírságot.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk