Szintet lépett a hatóság: szexuális tartalom miatt büntetnek felnőtteknek szóló könyveket

Belpol

A kormányhivatal bírságai már a reklámtörvénybe illesztett gyermekvédelmi bekezdésekre hivatkoznak – magyar szerző könyvét is érinti a büntetés.

A könyvkereskedőket vegzáló hatósági ellenőrzésekre hosszú ideig az úgynevezett gyermekvédelmi törvényre hivatkozva került sor. Éppen ezért a legtöbb könyv, amelyet érintett a bírságolás, a fóliázás vagy az elkülönítve történő árúsítás kényszere, ifjúsági vagy gyermekirodalom volt. Emlékezetes, hogy tavaly 12 millió forintra bírságolta a fogyasztóvédelmi hivatal a Líra könyváruházat amiatt, hogy nem fóliázták le a Heartstopper című ifjúsági regényeket. Az ügy abszurditását fokozta, hogy a Líra a törvényben talált vesszőhibára hivatkozva nyújtott be keresetet a büntetés ellen a bíróságon, a Fővárosi Törvényszék pedig ennek helyt is adott. Ahogy fogalmaztak: „A vessző az vessző. A magyar nyelv szabályai legalább olyan köztudottak, mint maguk a társadalom jogviszonyait szabályozó jogszabályok. Nem volt a bíróságnak kétsége, hogy mit jelent a mondat, alternatív értelmezés nem merült fel.”

Ennek megfelelően a rekordnagyságú büntetés befizetésére sem kötelezte az ítélet a könyves céget. A Lírához hasonlóan – bár jóval kisebb léptékben – büntette a kormányhivatal az időközben a kormányközeli Mathias Corvinus Collegium tulajdonába került Libri cégcsoportot is. Ők amiatt kaptak egymillió forintos bírságot, mert Elena Favilli és Francesca Cavallo: Esti mesék lázadó lányoknak - 100 különleges nő története című könyvét nem a homofób törvénynek megfelelően, zárt csomagolásban, a többi terméktől elkülönítve árulták.

Egy tavaly őszi ellenőrzés nyomán ugyanezért a könyvért kapott nemrég újabb jelentős, ötmillió forintos büntetést a Líra a Bács-Kiskun Vármegyei Kormányhivataltól. Ahogy korábban beszámoltunk róla, a kormányhivatal emberei még tavaly ősszel, szeptember 28-án végeztek ellenőrzést: összesen hat könyvet vettek fel a jegyzőkönyvbe, amelyek szerintük „a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását, a szexualitást öncélúan ábrázoló, valamint a homoszexualitást megjelenítő, illetve népszerűsítő tartalommal rendelkeznek”. A hatóság a kiadókkal konzultált, ezután öt könyvet kivontak az eljárásból. Az Esti mesék lázadó lányoknak viszont fennakadt a rostán.

A könyvet egyébként online rendelte meg egy ellenőr, a bírságolás időpontjában bolti készleten nem is volt megtalálható.

A könyvbírságolási ügyekben most újabb aggasztó fordulat következett be. Egy könyves szakmából érkező értesülés nyomán kerestük meg a Libri Könyvkereskedelmi Kft.-t, a cég pedig megerősítette információinkat.

Tavaly decemberben ismét büntetést kapott a Libri, ezúttal azonban már felnőtteknek szóló könyvek álltak a kormányhivatal ellenőreinek célkeresztjében.

A cég megkeresésünkre azt válaszolta: „a Pest Vármegyei Kormányhivatal 2023 decemberében 500.000 forint összegű fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki a Libri Könyvkereskedelmi Kft. terhére és arra kötelezte a kereskedőt, hogy a kiadványok kihelyezésekor kereskedelmi egységeiben tartsa be a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 2010/2009. (IX. 29.) Korm. rendelet 20/A. §-ában foglaltakat, figyelemmel a gazdasági reklámtevékenység alapvető feltételeiről és egyes korlátairól szóló 2008. évi XLVIII. törvény 8.§ (1)-(2). bekezdésére is. A fogyasztóvédelmi ellenőrzéssel érintett kiadványok Kurimay Anita: Meleg Budapest; Bella Mackie: Hogyan öld meg a családod; Benedek Ágota: Állva maszturbálok – Szorongásnapló; Mame: TharnType Story 1-5. – Gyűlöletből szerelem; Bacteria: A tale of the thousand stars 2. Megszámolok veled ezer csillagot; Bitter Sweet: Sotus Extra - Igaz szerelmünk története; Warren Ellis: Transmetropolitan – A teljes gyűjtemény 2. voltak.

Különösen érdekes az érintett kiadványok közül a Benedek Ágota Állva maszturbálok című könyvét érintő büntetés. A kifejezetten felnőtteknek szóló úgynevezett szorongásnaplóban ugyanis semmilyen szinten nincs jelen a törvény által említett olyan tartalom, mely „a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását, valamint a homoszexualitást népszerűsíti, jeleníti meg”. Ezért nem lehet másra gondolni, mint hogy a sok vitát és derültséget kiváltó törvényi kitétel, a „a szexualitás öncélú ábrázolása” miatt akadhatott fenn Benedek könyve a revizorok hálóján. Úgy tudjuk továbbá, a büntetést az vonta maga után, hogy az egyik budapesti Libri üzletben az egyébként a Libri Kiadó által megjelentetett Állva maszturbálok az ajánlott könyvek kiemelt polcán kapott helyet, amit az ellenőr a reklámtörvényben foglaltakkal összeegyeztethetetlennek vélt.

Megkerestük Benedek Ágotát is az ügyben, a szerző könyve büntetésével kapcsolatban azt mondta:

„Azt hiszem, nem tudom már több dologgal kommentálni ezt az ügyet, mint eddig: lehangoló és abszurd, hogy megint arról beszélgetünk, hogy egy könyv, az én könyvem ajánlása büntetést von maga után. És hát igaz, ami igaz: hiszek az öncélú szexualitásban! Éles gesztus, hogy felfigyeltek rá!”

A kormányhivatal bírságolási gyakorlatát figyelve könnyen meglehet, hogy lassan átkerül a hatósági figyelem fókusza az ifjúsági irodalomról a felnőtteknek szóló művekre, ami a törvényi rendelkezések homályos fogalmazásmódja miatt az eddig is átláthatatlan hatósági gyakorlat körül csak még nagyobb káoszt fog eredményezni, és könnyen lehet, hogy még közelebb taszítja a magyar könyvkereskedelmet a cenzurális működés felé.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?