A Fideszből kerültek a tankerületek élére, busásan megjutalmazták őket

Belpol

Röpködtek a másfél milliók meg a kétmillió forint feletti összegek.

„Nem pozíció, feladat. Méghozzá inspiráló és izgalmas” – idézi friss Facebook-posztjában Tóth Endre, a Momentum oktatáspolitikusa Rábel Krisztina, a Külső-Pesti Tankerület Központ vezetője tavaly márciusban mondott szavait. Rábel a 2019-es önkormányzati választáson még a Fidesz színeiben indult egy XX. kerületi választókerületben, és bár egyéniben kikapott, listáról beülhetett a képviselő-testületbe. Ahogy Tóth Endre írja, nem kellett sokáig a Fidesz-frakcióban üldögélnie, mert 2020 szeptemberétől már megbízott igazgatóként vezethette a Külső-Pesti Tankerületi Központot. Korábban lapunk is megírta: 2021 novemberében 1 590 000 forintot értékű motivációs elismerést kapott lojalitásáért.

Az ellenzéki politikus bejegyzésében emlékeztet arra, a kormánypárt által a tankerület élére ültetett hivatalnok egyik botránya az volt, amikor egyetlen cserép virágot küldött pedagógusnapi jutalomként egy teljes tantestületnek. Egy másik, Rábel Krisztinához köthető közelmúltbeli esetet szintén felidéz Tóth Endre, erről a Narancs.hu is írt: október elején a XVIII. kerületi Karinthy Frigyes Gimnázium polgári engedetlenségben részt vett tanárainak az iskola igazgatójával küldetett kirúgással fenyegető leveleket.

Nem Rábel Krisztina az egyetlen, aki a Fideszből lett tankerületi vezető. „Jelenleg vele együtt összesen 6 olyan tankerületi igazgató van, aki megbízatása előtt a Fidesz politikusa volt. Vagyis minden 10. tankerületet a kormánypárt volt politikusa vezet” - olvasható a Momentum politikusának posztjában. Néhány ilyen tankerületi vezetőként funkcionáló fideszes pártkatona portréját lapunk egy korábbi cikkben mutatta be:

Tóth Endre megítélése szerint közülük a „legnagyobb hal” Sági István (karcagi tankerület), aki 2010 és 2014 között fideszes országgyűlési képviselő volt, tavaly pedig 2 080 000 forint motivációs elismerést kapott. Ugyanennyit fizettek Käszné Lebő Zsuzsannának (mohácsi tankerület), aki 2014-ig Mohács fideszes alpolgármestere volt.

Simon Tibor (salgótarjáni tankerület) 2016-ban időközi polgármester-választáson indult a Fidesz színeiben, hűségét 1 590 000 forinttal jutalmazták egy éve. Bognár László (szigetvári tankerület) pedig Pécs fideszes önkormányzati képviselője volt tankerület vezetői megbízatása előtt. Motivációs jutalma: 1 530 000 forint. Bognár Lászlónál érdemes megállni egy pillanatra, mert vele is foglalkozott a sajtó az utóbbi hónapokban. Hadházy Ákos számolt be szeptember elején arról, hogy a szigetvári tankerület dolgozóit - a tankerületi iskolák tanárait nem - csapatépítőre vitték Harkányba. Volt minden: borkóstolóval egybekötött vacsora Siklóson, hajókázás a Dráván, ebéd egy halászcsárdában. A program több százezer forintba került. Bognár Lászlóról később kiderült, hogy nincs jogosítványa, ezért sofőr viszi az otthonából a munkahelyére és vissza.

A legújabb pártkinevezettként említi Tóth Endre Fenyvesi Zoltán korábbi fideszes választókerületi elnökön, aki mindössze néhány hete lett a balatonfüredi tankerület vezetője. Idén áprilisban Navracsics Tibor vette át a helyét. Mivel csak nemrég óta van pozícióban, egyelőre nem kapott jutalmat. Fenyvesi előzőleg a botrányt botrányra halmozó sümegi fideszes polgármester szövetségese volt.

A személyes politikusi háttér mellett vannak olyanok is, akik közeli családtagjaik révén kötődnek a kormánypártokhoz, olvasható a poszbtan. Ilyen például a tavaly másfél milliós jutalomban részesült Gruberné Kis-Pál Andrea (siófoki tankerület), aki Gruber Attila volt fideszes parlamenti képviselő és siófoki polgármester-jelölt volt felesége. Róla megírtuk: kommentjeiben ellenzéki politikusokra tett megjegyzéseket. De ő volt az is, aki nemrégiben levelet írt a siófoki polgármesternek, Lengyel Róbertnek és a helyi távhőszolgáltató cégnek, miszerint december elsejétől nem lesz melegvíz a helyi oktatási intézményekben.

Tóth Endre megemlíti Nagyné Barna Orsolyát (balassagyarmati tankerület), aki a Nógrád megyei közgyűlés fideszes alelnökének, Barna Jánosnak a testvére, és 2 120 000 forinttal többet költhetett tavaly karácsonyi ajándékra, mint pedagógustársai. A Momentum képviselője végül szólt azokról is, akik oktatásirányítói szerepükből kilépve nyíltan a Fidesz sikeréért álltak ki: ilyen például a fideszes iskolai kampánybeszédet engedélyező Kovács Katalin (Észak-Pesti Tankerületi Központ), ő tavaly 1 620 000 forint jutalmat kapott. A ceglédi tankerületet vezető Fodor Gábor 2015 márciusában arra kért több iskolaigazgatót, hogy küldjön diákokat Orbán Viktor egyik budapesti ünnepi beszédére. 1 620 000 forintos jutalomban részesült a múlt év végén.

A sorozat utolsó részeként minden tankerületi igazgató jutalmát nyilvánosságra hozza Tóth Endre. Így a Gyulai Tankerületi Központ vezetőjét, Teleki-Szávai Krisztináét, aki 103 nap után reagált a Narancs.hu jutalmazással kapcsolatos kérdéseire, akkor is egy linket küldött el, amely a felvetések egyikére sem válaszolt. Szerepel majd benne Bánki András, a Békéscsabai Tankerület vezetője is, őt az azóta megbukott Simonka György volt fideszes képviselő emberként került a posztra.

A tankerületi vezetők jutalmazásáról készült cikkeink itt érhetők el:

Ebben a véleménycikkünkben pedig azt írtuk meg, miért nincs szükség a tankerületi központokra és vezetőikre:

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk