Kiderült, mekkora jutalmat kapott Marosi Beatrix és a tanárokat fenyegető tankerületi vezetők

Belpol

Félmillótól másfél millóig terjedő összeget vihettek haza a múlt év végén "motivációs elismerésként".

296 nap és 185 levél után kiderült, mekkora jutalmat kaptak a tankerületi vezetők. Ahogy arról lapunk több alkalommal beszámolt, Tóth Endre, a Momentum oktatáspolitikusa idén januártól próbálta megtudni, hogy mekkora jutalmat vittek haza a múlt év végén a Klebelsberg Központ (KK) a tankerületek vezetői. Ezzel párhuzamosan a Narancs.hu is több kísérletet tett arra, hogy nyilvánosságra kerüljön a Gyulai Tankerületi Központnál történt jutalmazás mértéke. Hosszas időhúzás, kitérő és használhatatlan válaszok után „a titkolózás hatására a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság állásfoglalását kértük, majd Pintér Sándorhoz fordultunk, végül újból közérdekű adatigénylést nyújtottunk be a Klebelsberg Központ felé” - írja Facebook-oldalán Tóth Endre.  „2022.11.10-én végül választ kaptunk Hajnal Gabriellától. Az adatokból kiderül, hogy a 60 tankerület és a Klebelsberg Központ vezetője mennyi jutalmat kapott tavaly novemberben motivációs elismerés néven. Érdekes módon a KK vezetője korábban azt mondta, hogy jutalmat nem fizettek senkinek. Az adatok másról beszélnek.”

Ilyen előzmények után a Momentum politikusa csütörtökön reggel tette közzé néhány, az utóbbi időben elhíresült tankerületi vezető jutalmának pontos összegét. E szerint

  • Marosi Beatrix, a Belső-Pesti Tankerület szakmai vezetője mintegy 512 222 forint „motivációs elismerést vihetett haza karácsonyra”. Marosi Beatrix azzal került be a hírekbe, hogy szeptember 30-án rendkívüli felmentéssel megszüntette a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium öt, korábban polgári engedetlenségben részt vevő tanárának munkaviszonyát. A kirúgott pedagógusok bírósághoz fordultak. Marosi Beatrixról érdemes még megjegyezni, hogy szakdolgozatával kapcsolatban felmerült a plágium gyanúja, de ezt az oklevelet kibocsátó Kodolányi János Főiskola hogy, hogy nem, nem vizsgálta ki. A momentumos politikus a Belső-Pesti Tankerülettel kapcsolatban kitért arra, „tavaly ilyenkor Marosi csak igazgatóhelyettes volt a tankerületnél, akkori felettese, Beleznay Tamás 1,1 millió forint jutalmat kapott munkájáért”.
  • Rábel Krisztina, a Külső-Pesti Tankerület vezetője 1 590 000 forint jutalmat kapott. Rábelről Tóth Endre posztjában megjegyzi, „korábban a Fidesz színeiben indult az önkormányzati választáson”. A tankerületi vezető a pestlőrinci Karinthy Frigyes Gimnázium polgári engedetlenségben részt vett tanáraival keménykedett. Először az iskola igazgatóját használta postásnak, levelet küldve vele 24 pedagógusnak, aztán a tankerületi központot személyesen felkereső tanároknak átadta a kirúgással fenyegető leveleket.
  • Szabóné Forgács Gabriella, a Dunakeszi Tankerület igazgatója „motiválására 1 050 000 Ft-ot költöttek az adófizetők tavaly ilyenkor." Szabónéról ezt írja Tóth Endre: „a tanévet a gödöllői Török Ignác Gimnázium körüli botránnyal indította, ahol úgy tiltotta meg az online oktatást, hogy a középiskola épületében folyamatos felújítási munkálatok zajlottak, palatetőt bontottak a munkások és a termek folyamatosan beáztak. Később a sztrájk alatt a tanárok fenyegetésével folytattatta »áldásos« tevékenységét, stílusosan az ügyfélkapun keresztül megküldve a kirúgással fenyegető leveleket a pedagógusoknak.” (A Narancs.hu mindkét esetről beszámolt.)

Lapunk még január 31-én közérdekű adatigényléssel fordult Teleki-Szávai Krisztinához, a Gyulai Tankerületi Központ vezetőjéhez, amelyben a vezetők és a pedagógusok jutalmainak összege felől érdeklődtünk. Levelünkre azonban februárban elutasító választ kaptunk a tankerület vezetőjétől, amelyből megtudtuk, hogy igényünk „határidőben való teljesítése veszélyezteti a Gyulai Tankerületi Központ veszélyhelyzettel összefüggő koordinációs és adminisztrációs feladatai ellátását”. Arra nem volt válasz, hogy ez a „veszélyeztetés” miben is állt volna, hiszen ebben az évben online oktatást nem rendeltek el a általános és középiskolákban. Közben nyilvánvaló volt, hogy a pedagógusokat bejglivel, esetleg pár ezer forintos könyvutalvánnyal „jutalmazták”.

Teleki-Szávai Krisztina a törvény adta keretek között a lehető legtovább késleltette a közérdekű adatigénylés teljesítését portálunknak. Ugyanis közérdekű adat megismerésére irányuló igénynek az adatot kezelő közfeladatot ellátó szervnek az igény beérkezését követő legrövidebb idő alatt, legfeljebb 15 napon belül kell eleget tenni. Ha azonban az adatigénylés esetlegesen jelentős terjedelmű és nagyszámú adatra vonatkozik, akkor ez további 15 nappal meghosszabbítható. A mögöttünk hagyott időszak a pandémia miatt a veszélyhelyzet jegyében telt, ez pedig egy kormánydöntés nyomán felhatalmazta az adatgazdákat, hogy erre hivatkozva akár kétszer 45 nappal is meghosszabbítsák a válaszadást. Ezt használta ki a Gyulai Tankerület, noha az adatigénylés nem volt jelentős terjedelmű. Majd elküldött egy olyan linket, amely a tankerület költségvetésének egyik oldalára irányít bennünket és kérdéseinkre nem ad választ. (Ezt a linket januári adatkérésünk után akár másnap elküldhette volna...) A titkolózás hatására a Narancs.hu és vele párhuzamosan az ország összeg tankerületét megkereső Momentum a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság állásfoglalását kérte. Ennek eredményeként derült ki, hogy a Klebelsberg Központ vezetői mekkora jutalmakat vehettek fel (amint azt Tóth Endre is megemlítette Facebook-bejegyzésében).

A tankerületi vezetőkkel lapunk nyomtatott kiadásában is foglalkoztunk, mégpedig ebben a cikkünkben:

Ebben a véleménycikkünkben pedig azt írtuk meg, miért nincs szükség a központosított oktatásirányítás intézményeire, a tankerületi központokra és a pedagógusokat fenyegető vezetőikre:

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk