Gulyás Gergely: A vasutat a fővárosi agglomerációban és a megyeszékhelyeken kell fejleszteni

  • narancs.hu
  • 2023. július 27.

Belpol

A szárnyvonalak megszüntetését a szaktárca döntötte el - mondta a miniszter a kormányinfón.

Valamelyest javult a gazdsági helyzet, a növekedés gyorsulni fog a második félévben, így az 1–1,5 százlékos növekedés biztosítható, a jövő évi 4 százalékos is tarthatónak tűnik – hangzott el a csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztertől. Mint mondta, ha minden jól megy, októberben egyszámjegyű lesz az infláció, ami havonta 2–4 százalékkal csökkenhet. Gulyás szerint elérhető lehet a jövő évi 5–6 százalékos infláció. 

A miniszter arról is beszélt, fontos a rezsicsökkentés fenntartása, és hogy meghatározott élelmiszereket kedvezményes áron lehessen vásárolni. Utóbbival kapcsolatban elmondta, augusztus 1-től a hideg élelmiszerekre is felhasználható a SZÉP-kártya. Az árstopokról szólva emlékeztetett, be nem tartásuk miatt 3,1 milliárd forint bírságot szabtak ki a hatóságok.

A kormány támogatja Károli Gáspár Református Egyetem új campusának megépítését – jelentette be Gulyás. A beruházás valószínűleg 2027-ig tart, addig évente 15 milliárd forinttal támogatják, 2027-ben 45 milliárd forintot ad rá a kormány. A miniszter a felsőoktatási ponthatárok szerdai nyilvánosságra hozatalával kapcsolatban kiemelte, 95 ezer hallgatót vettek fel idén a felsőoktatásba a 126 ezer felvételizőből, 10-ből 8-an pedig ösztöndíjjal kezdhetik meg a tanulmányaikat. Kitért arra, hogy a tanárképzésbe 10 514 jelentkezőt vettek fel, ami 29 százalékos a növekedés. A tanárutánpótlás biztosított – tette hozzá nyilvánvalóan arra utalva, hogy a július elején elfogadott státustörvény miatt több ezer pedagógus készül elhagyni a pályát.

A kormányinfón szó volt az EU-s menekültkvótákról és a Magyarországnak járó támogatásokról. A miniszter a kormány álláspontját tolmácsolva közölte: minden elosztási mechanizmus elfogadhatatlan, főleg fejkvótákkal súlyosbítva. Ezek Európa érdekével ellentétesek, azzal a veszéllyel járnak, hogy az EU nem tudja lefolytatni a kontinens határain kívül a menekültügyi eljárásokat. Gulyás szerint amúgy a határvédelmi intézkedéseket az Európai Bizottságnak (EB) meg kell térítenie – ezzel a határkerítés építési költségeire célzott.

A miniszter az ún. igazságügyi mérföldkövek teljesítése kapcsán arról beszélt, miután megegyeztünk az EB-vel és az Országgyűlés elfogadta a jogszabályt, a kormány pedig "készre jelentette", a hétéves EU-s költségvetés kifizetéseinek nem lehet akadálya. 238 millió eurós költségnyilatkozatot küldött a kormány Brüsszelnek, ennek a 85 százalékát kell finanszíroznia az EU-nak; 202 millió euróról van szó. A kabinet reméli, hogy 90 napon belül átutalják az összeget. Nem mulasztotta el hozzátenni: ha a szükséges forrás megérkezik, a tanárok béremelése biztosítható.

Gulyás Gergely az oroszok Ukrajna ellen indított háborújáról is szót ejtett. A háborúról a kormány tájékoztatást hallgatott meg; e szerint eddig 310 ezernél többen vesztették életüket, de 7-800 ezerig terjedő becslések is vannak. Közel 10 ezer fő a civil áldozat. A miniszter értékelése szerint az oroszoknak lényegesen nagyobb a tartaléka, de a vesztesége is, az ukrán ellentámadás pedig nem hozott érdemi eredményeket eddig, csak egy 200 négyzetméteres területet tudtak visszafoglalni, viszont a frontvonal védelmi képessége mindkét oldalon magas.

A miniszter újságírói kérdésre elmondta,

"Nem fogjuk hátráltatni Svédország NATO-csatlakozását" – ennyit reagált arra, hogy vajon a törökök vagy a magyarok ratifikálják-e azt előbb. Először nem derült ki, vajon részt vesz-e a Fidesz-KDNP a hétfői rendkívüli parlamenti ülésen, melyet az ellenzék többek között ezért is hívott össze. Majd egy konkrétabb kérdésre Gulyás azt mondta, hogy

a Fidesz-frakció valószínűleg bojkottálni fogja a svéd NATO-csatlakozás miatt összehívott rendkívüli parlamenti ülést.

A vasúti mellékvonalak bezárásáról Gulyás azt mondta, hogy ahol a Volán el tudja látni a szolgáltatást, mert kicsi a kihasználtsága a vasútvonalnak, a Volánnak erre lehetőséget kell adni. Szerinte a vasutat a fővárosi agglomerációban kell fejleszteni, mert ott a legmagasabb a kihasználtsága, utána pedig a megyeszékhelyeken. A miniszter elmondása szerint nem indokolt, hogy a kormány magához vonja a vasúti szárnyvonalak megszüntetésének kérdését, ezt a tárca döntötte el.

A zéró tolerancia kérdéséről szólva azt mondta, ő maga a zéró tolerancia mellett foglal állást, mert

bizonytalan abban, hogy a magyar ember egy fél pohár bornál meg tud állni.

A miniszter arra a hírre reagált, miszerint az autóvezetés előtti alkoholfogyasztás tilalmának lazításán dolgozik az Építési és Közlekedési Minisztérium. Azt pedig teljes mértékben elfogadhatatlannak tartja, hogy 70 éves kor fölött az EU korlátozná a jogosítvány megtartását.

"Teljesen kizárt, hogy Borkai Zsolt fideszes támogatással legyen polgármesterjelölt Győrben"

– válaszolta egy másik kérdésre.

Gulyás szerint nem igaz, hogy tömegével mondanak fel a pedagógusok a státusztörvény miatt. Az arány meglátása szerint megfelel az átlagnak. Nyáron körülbelül 500 tanár mondott fel. Kiemelte, az is felmondásnak számít, ha valaki átmegy egy másik iskolába.

A miniszter újra megerősítette, Varga Judit lesz a Fidesz listavezetője a 2024-es EP-választáson. Arra, hogy kormányátalakítás várható ősszel, annyit reagált, a fő szabály, hogy Orbán Viktor négy évre alakít kormányt. Változás akkor történhet, ha olyan helyzet áll elő, mint például amikor Trócsányi László igazságügyi miniszter 2019-ben EP-képviselő lett, vagy most, amikor Varga Judit lemondott. 

A Kormányinfón résztvevő Kovács Zoltán elmondása szerint a háború kitörése óta 1 millió 150 ezren lépték át a magyar határt, menedékes kérelmet 38 ezren nyújtottak be, ebből a hatóságok 34 ezret támogattak. Ők azok, akik jellemzően maradnak. Sok az ingázó is.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mi, a színek

  • Kiss Annamária

Már az elején világos, hogy a színeknek jelentőségük lesz. A gárda egyik fele piros és fehér ruhát visel, vannak, akik talpig pirosban játszanak, mint az életre kelt Mefisztó (Szacsvay László) is (jelmez: Nagy Fruzsina). A hatalom kiszolgálói, a megalkuvók púderrózsaszínben virítanak.

Perpatvar mobile

A XXI. magyar tánc – e-moll hangneme ellenére életteli verbunkos – szinte csak szignálként szolgál a Fesztiválzenekar Brahms-koncertjén: természetesen arra várunk, hogy a hegedűre és csellóra írt Kettősverseny felcsendüljön, amelynek komponálását maga a szerző egy levelében „mulatságos ötletnek” nevezett. Nem véletlenül: ez egy hálátlan műfaj.

Huszonhét másodperc

  • Pálos György

A történet közismert: az indiai-brit származású, jelenleg az Egyesült Államokban élő Salman Rushdie-ra az 1988-ban megjelent Sátáni versek című regénye miatt Homeini ajatollah a megjelenést követő évben kimondta a fatvát, amely szerint minden muszlim joga és kötelessége végrehajtani rajta a halálos ítéletet.

Kampány

Amikor az idiotizmus a megszokottnál is erősebben tombolt egy aktuális kampányban, egy-egy mondat erejéig rendre kitértünk arra: a Fideszben vajon mit gondolhatnak odafönt a saját szavazóikról? Mire taksálják őket, akik döntenek arról, hogy milyen ún. narratívával etessék azt a tömeget, amelynek a jólétüket (tízemeletes jacht, orangerie meg fakazetta, lásd mint fent) köszönhetik. (Persze, pontosan tudjuk a választ: az urak számára annyit érnek a híveik, amennyijük van.)