Újabb akkugyár érkezését jelentette be Szijjártó: 580 milliárdból jön a Sunwoda Nyíregyházára

  • narancs.hu
  • 2023. július 27.

Belpol

Nyíregyházán ez lesz a második akkumulátorgyár, a W-Scope után.

580 milliárd forint értékű beruházás érkezik Nyíregyházára

– jelentette be csütörtökön Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A miniszter a világ egyik legnagyobb akkugyártójának, a Sunwodának az érkezéséről adott hírt, amitől több ezer új munkahely létesítését várja a kormány.

A Sunwoda a világ tíz legnagyobb akkugyártója közé tartozik, első európai üzemét hozza Magyarországra azért, mert a kontinens autógyártói egyre komolyabb érdeklődést mutatnak a termékei felé. A cég első ütemben egy 93 milliárd forintos beruházást hirdetett meg, de a projekt értéke a többi építési szakasszal együtt el fogja érni Szijjártó ígérete szerint az 580 milliárd forintot is, így – szintén a miniszter ígérete szerint – több ezer munkahelyet teremtenek ezzel Nyíregyházán.

"Ez az idei évben bejelentett legnagyobb beruházás eddig. Ez a harmadik olyan beruházás idén, amely egymilliárd euró fölötti értéket képvisel, és ezzel már biztossá válik azon vállalásunk teljesíthetősége, miszerint a tavalyi beruházási rekordot idén nemcsak meghaladjuk, hanem meg is duplázzuk" – emelte ki Szijjártó. A miniszter beszédében kifejezetten igyekezett nyugtatni mindenkit a környezeti aggályok miatt, azt mondta, a Sunwodának a környezetvédelem kiemelten fontos, a gyár teljes vízigényének 90 százalékát tisztított szennyvízből fogják biztosítani, és pusztán kézmosási, ivási és egyéb hasonló célokból fognak ivóvizet felhasználni, ráadásul szennyvíz-előkezelőt is építenek.

A cég napelemparkot is telepíteni fog, és így alapvetően megújuló energiával biztosítják majd az üzem működését, ami elősegíti, hogy Magyarország továbbra is azon kevés ország között lehessen, amelyek a károsanyag-kibocsátásuk csökkentése mellett tudják növelni a gazdasági teljesítményüket. Mi több, a gyár csatlakozni fog az önkormányzati monitoring rendszerhez a levegő-, talaj- és vízszennyeződések megelőzésének garantálása érdekében – ígérte a miniszter.

Szijjártó hangsúlyozta, ezzel a világ 10 legnagyobb elektromos akkumulátorgyártója közül már 5 jelen lesz hazánkban, amelyek világpiaci részesedése 49,4 százalék a szektorban.

Hurrá!

Egy akkugyár-bejelentésből természetesen most sem hiányozhatott az a kiszólás sem, amit a miniszter a beruházást ellenzők felé tett:

Itt tenném fel a kérdést azoknak, akik az ilyen beruházások ellen érvelnek, hogy komolyan gondolják-e azt, hogy ezeket a beruházásokat más európai országba kellett volna elvinni? Komolyan gondolják-e azt, hogy nekünk, magyaroknak az lenne az érdekünk, hogy ezek a modern technológiával működő, a gazdaság növekedését hosszú távon biztosító gyárak, amelyek több ezer embernek adnak munkát, valóban más országok területén jöjjenek létre, és más országok húzzanak belőlük hasznot?

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk