Éhbérért életet menteni? Elég volt!

  • narancs.hu
  • 2017. május 31.

Belpol

A mentősöknél is betelt a pohár, elegük van, ma délután tüntetnek.

„Megalázóan alacsony illetmény, munkaruhahiány, megfélemlítés a »kiskirály« vezetők részéről, több évtizede itt dolgozó, tapasztalt bajtársak elüldözése, semmibevétele, hangzatos, üres ígéretek megoldások helyett, és folytathatnánk a megoldásra váró problémák sorát. A munkáltató által ígért 60 százalékos béremelés helyett 2018. januártól 10 százalékos emelést kapnak csak a mentődolgozók. Nem hallgatunk tovább!” – áll a Magyarországi Mentődolgozók Szövetségének (MOMSZ) felhívásában, amely a ma délutáni tüntetésre invitál.

Az Országos Mentőszolgálat Markó utcai épülete elé szervezett demonstrációt elsősorban az hívta életre, hogy Balog Zoltán nemrég egy emlékezetesre sikerült sajtótájékoztatóján azon viccelődött, milyen keveset is keresnek a mentősök (konkrétan ezt találta mondani egy a Kioskban rendezett sajtóreggelin: „Először azt hittem, hogy a mentőszolgálat dolgozói minden reggel itt reggeliznek, de most kiderült, hogy ez egyszeri alkalom. A tréfát félretéve azért jó, hogy háttal állok önöknek, mert így nyugodtan folytathatják a reggelit, amiben nem szeretnénk önöket megzavarni."). Az emberi erőforrások minisztere ezután jelentette be, hogy a kormány jövőre mindössze 10 százalékkal növeli a mentősök bérét, holott korábban a munkáltató 60 százalékos emelést ígért. Összesen persze meglesz a 67 százalékos növekedés, ami nagyon jól hangzik, ám ezt négy évre ütemezték, így csak 2019-ig valósul meg.

Vagyis nagyjából ugyanaz zajlik le a mentődolgozóknál, mint az egészségügyi szakdolgozóknál: meglesz a jól hangzó, hatvanvalahány százalékos emelés, csak nem egyben – amire égető szükség volna –, hanem fokozatosan, évek alatt.

Ki marad ki?

A többlépcsős béremelés 95 ezer egészségügyi dolgozót érint, de így is vannak, akik kimaradtak belőle. A fiatal szakorvosok közül sokan kompenzációra várnak, az oktatók a felsőoktatási és az egészségügyi béremelés harmonizációjára, a védőnők a bértáblára.

Kusper Zsolt, a MOMSZ elnöke ma reggel a 24.hu-nak elmondta, előzetesen arról volt szó, hogy a mentőápolóknak plusz 100–120 ezer, a mentőtiszteknek 170–220 ezer jár majd. Ehhez képest van olyan dolgozó, aki 29 év munkaviszony után nettó 111 ezer forintot keres, arról nem is beszélve, hogy sokszor már a munkaruhát is saját pénzből veszik maguknak. „A mentődolgozóknak csak kötelességük van, joguk nincs” – mondta Kusper Zsolt, hozzátéve, a vezetőikkel sincsenek megelégedve, mert azok segítség helyett kiskirályként viselkednek, és ha valaki szóvá tesz valamit nekik, azzal fenyegetik, hogy elveszik a pótlékát, vagy nem tud túlórázni.

A szerda délutáni figyelemfelkeltő tüntetéshez szolidaritásból csatlakozott több szakszervezet is, például a Kéményseprők Országos Szövetsége vagy a Független Egészségügyi Szakszervezet.

Figyelmébe ajánljuk