Eladták a Mediaworksöt, avagy a Népszabadság bezárása

szerző
Keller-Alánt Ákos
publikálva
2016. okt. 26., 06:50
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A Mészáros Lőrinc érdekeltségének tartott Opimus Nyrt. tegnap bejelentette, hogy övé a Mediaworks részvényeinek 100 százaléka. Ezzel az ország egyik legnagyobb és legértékesebb kiadója került kormányközelbe. A friss Magyar Narancsban részletesen foglalkozunk az idáig vezető úttal.

false

„Az OPIMUS GROUP Nyilvánosan Működő Részvénytársaság tájékoztatja a Tisztelt Részvényeseket, hogy az egyszemélyes tulajdonában lévő OPIMUS PRESS Zrt. megszerezte a Mediaworks Hungary Zrt. részvényeinek 100%-át. A részvények átruházásához a Gazdasági Versenyhivatal 2016. október 25-én hozzájárult, az OPIMUS PRESS Zrt. a jóváhagyás időpontjától gyakorolhatja részvényesi jogait” – tegnap késő délután adta ki az Opimus ezt a nyilatkozatot, utólag is visszaigazolva minden erre vonatkozó korábbi sajtóinformációt. A miniszterelnöki bizalmas Mészáros Lőrinc érdekeltségének tartott Opimus ezzel az ország egyik legnagyobb és legértékesebb lapkiadója birtokába jutott. Az is világossá vált, hogy miért volt szükség a Népszabadság rapid bezárására: ha ezt a kormányközeli új tulajdonos teszi, abból a jelenleginél is nagyobb nemzetközi botrány lett volna. A Mediaworks immár volt tulajdonosa, Heinrich Pecina  osztrák üzletembernek feltehetően nem ez az egyetlen közös üzlete Orbán Viktor köreivel.

A Narancs egyébként úgy tudja, hogy kormánybarát „vállalkozók” további felvásárlásokat is terveznek.

Hogyan jutottunk idáig?

A Magyar Narancs csütörtökön megjelenő legújabb számában részletesen áttekintjük az idáig vezető utat. Írásunkból többek között kiderül, hogy a 2014-es választási győzelem után a kormány más sebességre kapcsolt, a miniszterelnök egyik tanácsadója szerint állítólag már akkor elkezdték modellezni, mihez kezdjenek az ellenzéki médiával. Már ekkor is voltak tervek arra, hogyan kerüljön „házon belülre” a Mediaworks, nyáron azonban a Népszabadság-tulajdonos Pecinával szövetséges Spéder Zoltán ellen korábban nem tapasztalt kormányzati hadjárat indult , ami némi aggodalomra adott okot a Népszabadságnál. A Mediaworks menedzsmentjében több Spéderhez köthető ember ült, és a lapnál úgy tudták, alapvetően Spéderhez tartoznak, hiszen az FHB, a takarékszövetkezetek vagy a Posta ügyeiben nem volt szabad oknyomozást indítani.

Spéder partvonalra szorulásával párhuzamosan kezdett el keringeni Liszkay Gábor mint szakmai irányító, és Mészáros Lőrinc, mint új tulajdonos neve a kiadóban. Állítólag Liszkay készített terveket arra vonatkozólag, mit lehetne kezdeni egy jobboldali kézbe került Népszabadsággal, ám a lap bezárása ekkor még csak az egyik opció volt a sok közül.

A Mészáros Lőrinc érdekeltségének tartott Opimus Nyrt. csak a Népszabadság nélkül volt hajlandó átvenni a Mediaworksöt, így az ellenzéki lappal még Pecinának kellett kezdenie valamit. Úgy tudni, a végső szót a bezárásról a Mediaworks felügyelőbizottsága mondta ki, méghozzá alig egy héttel az újság „felfüggesztése” előtt. Kapkodásra utal, hogy a kiadó vezetése is az utolsó pillanatban értesült csak a döntésről. A Mediaworks vezetését pénteken rendelték be a Pecina ügyeit intéző ügyvédi irodába, ahol a négy felsővezetőt külön-külön tárgyalóba ültették le, a középvezetőket pedig nem avatták be abba, mire készülnek.

A Népszabadság „felfüggesztése” a bérekkel, előfizetői és a már lekötött hirdetések visszamondásával jóval több mint 100 millió forintjába kerül a Mediaworksnek. Úgy tudjuk azonban, a kiadónak még így is megéri, és nem csupán azért mert a Népszabadság beszántása volt a Mediaworks eladásának a feltétele.

A Figyelő nyáron arról számolt be, hogy Pecina Orbán Viktorral és Habony Árpáddal kezdett tárgyalni. Pecina pedig múlt héten ismét Budapesten bukkant fel, a VCP vezetőinek társaságában. A Mediaworks vezetősége abba a Horváth és Társa ügyvédi irodába hajtott, mely egyebek mellett a miniszterelnök vejének, Tiborcz Istvánnak az üzleti ügyeit is viszi. A Narancs munkatársa Nemescsói Andrást is látta aznap felbukkanni az épületben. Nemescsói szintén az ügyvédi iroda munkatársa, de ezen felül édesanyjának közös borkereskedő cége van Tiborczcal, a G2G Zrt. Nemescsói nem csupán cégvezető a G2G Zrt-ben, de apósa Martonyi János volt külügyminiszter, aki jelenleg a VCP nemzetközi tanácsadó testületének tagja.

Folyamatos étvágy

A Fidesznél azonban nem elégednek meg ennyivel. Állítólag kinézték maguknak többek közt a Borsot, a legnagyobb példányszámú nem országos napilapot, a Kisalföldet vagy a Délmagyararoszágot is birtokló Lapcomot. A kiadó tulajdonosa itt is egy külföldi pénzügyi befektető, a Kajmán-szigeteken bejegyzett Radio Bridge Media. A Narancs úgy tudja, hogy egy delegáció már ki is utazott Londonba, hogy az eladásról tárgyaljon a Lapcom tulajdonosaival. Ettől talán nem függetlenül épp a múlt héten jelentették be, hogy Pallagi Ferenc 10 év után távozik a kiadó és a Bors éléről. Azt már csak a rend kedvéért tesszük hozzá, hogy Rogán helikopterezéséről a Bors a Népszabadsággal egyidőben számolt be. Ezzel párhuzamosan megkörnyékezték a kelet-magyarországi regionális média tulajdonosait is a Fidesz-közeli „médiaszakemberek”.

További részletek az e heti Magyar Narancsban.

szerző
Keller-Alánt Ákos
publikálva
2016. okt. 26., 06:50
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 20
  Hóvarjú
  2016. október 27., csütörtök 15:49
  Lőrinc barát és a méreg, vajon ki lesz a következő áldozat?
 2. 19
  szegedi789
  2016. október 27., csütörtök 12:27
  tiszapolgári, hááát erre bizony nem gondoltam ... hi-hi
 3. 18
  tiszapolgári
  2016. október 27., csütörtök 09:43
  Mészáros sokkal komolyabb fazon nála, hiszen Murdoch csak a lapkiadáshoz értett, de a disznóhizlaláshoz, a kenyérsütéshez és az útaszfaltozáshoz nem.

 4. 17
  szegedi789
  2016. október 26., szerda 21:56
  the hungarian RUPERT MURDOCH
 5. 16
  szegedi789
  2016. október 26., szerda 19:08
  kár terelni, grrr
  igaz az énvagyokazáldozatéselnyomvafújfújliberálisok-féle világképe most egy csöppnyit sérült ... de a földön levőbe való belerúgással és jópofizással igyekezett a sérelmét enyhíteni ...
  7-es komment még nagyon is él, azok a fránya kérdéseket még bokroslajos se válaszolja meg ...
  látja, a francnak kellett előre a kinyilatkoztatása ...
 6. 15
  grrr
  2016. október 26., szerda 15:31
  thalassa, a Narancs iránt elfogult vagyok.

  Miatta aktivizálnám a kisebbik baltát, mint a sicc!

  Nem beszélve Babette anyó harci lavórjáról, amit kölcsönkérnék erre az alkalomra.
 7. 14
  thalassa
  2016. október 26., szerda 14:58
  Semmi baj, grr, ha mégis rátennék a mancsukat a Narancsra, majd elmondod, hogy: "nem tudom sajnálni, torkig vagyok a mártíriumukkal, a könyökömön jönnek kifelé.

  Ha jó lett volna a lap az más.

  De nem volt jó. Vacak volt.
 8. 13
  grrr
  2016. október 26., szerda 14:02
  Ha nekem egy olyan sajtótermék politikai jellegű kinyírása miatt, amely sajtótermék már régen nem érdekelt, szóval ha emiatt (mű)felháborodást kéne imitálnom,

  onnan már csak egyetlen lépés a bokrosi idea megvalósulása, miszerint szavazzak az egyesült - és külön-külön rémes - ellenzékre 2018-ban.

  Fittyet hányva rá, hogy ki nem állhatom az egész bagázst mivel tehetségtelen és ostoba pojácák gyülekezetének tartom őket.

  Nem akarom hitegetni a Lajoskát: valószínűtlen, hogy olyan szavazatot lennék képes leadni 2018-ban ami ellen minden porcikám tiltakozik.

  Inkább tessék tehetségesnek lenni...tessék tetszeni nekem (ahogy Verebes István mondta volt amikor toszogatták hogy miért nem szereti az Antall-kormányt).

  Tessék jónak lenni és nem arra bazírozni, hogy hülyék gyülekezetére fognak szavazni a népek.


 9. 12
  Valakicske
  2016. október 26., szerda 13:57
  Még annyit: a Népszabadság 37 ezer példányban jelent meg és az előfizetőinek száma több volt, mint az összes ellenoldali sajtó(mellék)termék megjelenési példányszáma összesen.

  Csak a jegyzőkönyv kedvéért, meg mert utálom, mikor az aljas, fődbuta, hipertájékozatlan rosszindulat okoskodik.
 10. 11
  szegedi789
  2016. október 26., szerda 13:02
  délmagyar, hát nem egy nagy szám... de még se állítanám, hogy idióta pártlap lett volna ...
  például 2010-2014 közötti fideszes-jobbikos városházi többség elég "pusztító" volt közjóra nézve ... és innentől majd semmi nem lesz megírva??? pontosabban van egy előérzetem mi lenne ezután ... minap az egyik maszopos polgármester koccant a villamossal, erre az agitprop beindult, a "polgári" értékek nem tudtak megnyugodni, azt kezdték el terjeszteni, hogy a fószer piás volt, és azért koccant ...
  és ilyenkor az ember vesz egy mély levegőt, és próbál nem belegondolni abba, amikor el lesz zárva szisztematikusan minden hírtől ( szeged ennyire azért nem nagy város ... ), és mindenre az lesz a válasz, hogy MIGRÁNS/ PIÁS VAGY NEMZETIDEGEN MASZOP ... a városi élet és polgárság legnagyobb dicsőségére ...

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország

Kultúra