Elakadva – Mi lesz a krónikus ágyak sorsa?

Belpol

Három év alatt nagyjából 10 ezer krónikus és ápolási ágyat adna át az egészségügy a szociális szférának, az eredeti tervek szerint idén ebből már háromezer át is került volna. Olyan kórházak krónikus osztályait alakították volna át szakápolási otthonokká, melyek egyébként is különállóak. Úgy tudjuk, ebből nemhogy idén nem lesz semmi, nagy eséllyel a 2018-as választásokig sem.

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár már tavasszal kihirdette reformprogramjának öt pontját, amiből az egyik a szociális ellátási feladatok leválasztása lenne az egészségügyről. Ez nem jelent mást, mint a krónikus és ápolási ágyak egy részének átadását az egészségügyből a szociális szférába, szakápolási otthonok kialakítását, feladatok és kapacitások átcsoportosítását. (Erről részletesen itt írtunk.) Az eredeti terv szerint ebben az évben háromezer ágy kerülne át a szociális szektorba, az átalakítást azonban többlépcsős folyamatként képzelik el, három év alatt nagyjából tízezer átkerülő ággyal. Ónodi-Szűcs indoklása az volt, hogy a krónikus és ápolási ágyakon fekvő betegek „csak megőrzést igényelnek”, ellátásuk nem az egészségügy feladata, így elképzelése szerint az ehhez szükséges forrás maradna is az egészségügyben. Czibere Károly szociális ügyekért felelős államtitkár az átalakítással egyetért, pluszpénzekre viszont igényt tartana.

Ónodi-Szűcs

Ónodi-Szűcs

Fotó: MTI

A koncepció szerint a 27 ezer kórházi ágyból a 15 ezer többféle besorolású és színvonalú rehabilitációs ágyhoz és a közel 250 hospice ágyhoz nem nyúlnának, az maradna a kórházaknál, 10-11 ezer ágy viszont, három körben átkerülhetne a szociális szektorhoz, körönként 3-4 ezer ággyal számolva. Első körben a szakápolási otthonokat olyan kórházakban képzelték el kialakítani, ahol a krónikus osztályok külön telephelyen, külön épületben vannak, ezért egyszerűen leválaszthatók. A szakápolási otthonok létrejöttéhez azonban szükség lenne az idősotthonok bevonására és korszerűsítésére, komfortosítására is. A cél, hogy olyan komplex intézmények jöjjenek létre, ami ötvözi a kórházak egészségügyi ellátását és a szociális intézmények komfortját, mentális gondozását, kulturális programjait. A kialakításhoz szükséges forrás nagy részét belső átcsoportosításokkal elő lehetne teremteni, az egészségügynek pedig el kellene fogadnia, hogy ha feladatot ad át a szociális szektornak, akkor valamennyi forrást is át kell vele adnia.

Az első etap már idén júniustól decemberig megvalósult volna. Erről megkérdeztük az Emmit (mind az egészségügyért, mind a szociális ügyekért felelős államtitkárságot), válaszukban konkrétumokat nem írtak, csak annyit, hogy „az a cél, hogy az idősotthonok rendszerében létrejöjjön egy olyan szolgáltatási forma, amely nemcsak szociális gondozást tud biztosítani, hanem az intenzív ápolási szükséglettel rendelkező idősek számára szakápolást is”. Időpontokról, ágyszámokról és várható intézkedésekről azonban semmiféle érdemi információt nem közöltek.

Talán nem véletlenül, úgy tudjuk ugyanis, eddig semmi nem történt, és a 2018-ig tartó ciklus végéig nem is fog. Információink szerint a program hosszú távon nem hal el, elindul majd, de sokkal lassabban, mint ahogy az eredeti terv szólt volna. Az egyszerűen leválasztható kórházi részekhez ugyanis egyelőre nem nyúlnak hozzá, inkább a másik oldalról közelítenek a probléma felé. Vagyis a szociális szféra intézményeit a következő években – EFOP-forrásokból – alakítják át, komfortosítják, illetve újakat építenek, és majd csak ezután csatlakoznak be az egészségügyi intézmények. Várni kell a pályázatok és a közbeszerzések kiírására, a cégek kiválasztására, a zöld- vagy barnamezős projektek megvalósítására, ami eltart legalább 1-2 évig. Az eredeti tervvel viszont már sokkal hamarabb, idén is el lehetett volna kezdeni a projektet. Hogy mikor és hogyan indul be az ágyak átvitele az egészségügyből a szociális szférába, hogy meg tud-e egyezni a két államtitkárság a feladatok és kapacitások átadásáról, és hogy az eredetileg háromévesre tervezett program mikorra tud teljesen megvalósulni, azt nem tudni. Viszont nagyon úgy tűnik, Ónodi-Szűcs öt pontja közül az egyik ebben a ciklusban már nem fog beteljesülni.

Neked ajánljuk

A varacsk alatt

Jane Campion hosszan megpihent legutóbbi rendezése, a 2009-es, Keats életéről szóló Fényes csillag után, azóta csak egy remek krimisorozatot, A tó tükrét láthattuk tőle.

A hiányzó hetes

Milyen kapcsolat van egy széndarab és egy tájkép, vagy a „szabálytalanul” szabályos mértani test és egy karkörzés között? Mire (vagy kire) utal a kiállítás címe? Miért fontos a hetes szám?

Vif

A zseni a polgári életben örök vesztes, akinek talán szüksége is van ezekre a vereségekre. A művészetpszichológia érdekes kérdése lehetne, hogy a vásott romantikus közhelyek közül vajha miért épp ez maradt oly kedves mindmáig a 19. század gyermekded ábrándjait zordan elvető és rendre kifigurázó színházi alkotók számára.

Egy szabad ember

  • Babarczy Eszter

„Egy elkövetkező nemzedéknek, akik remélhetőleg szerencsésebbek és bölcsebbek lesznek, mint mi voltunk”indul a harminc év történetfilozófiai, eszmetörténeti és politikai írásait összegyűjtő kötet. Gyurgyák nem változtatott az eredeti szövegeken, összeállításuk mégis politikai tett: a szerző hitvallást tesz, amelytől az ország sorsának jobbra fordulását várja. Ez a hitvallás egy angolszász típusú konzervativizmusé, amely, mint Gyurgyák maga mondja, elveszített lehetőség volt a magyar történelemben, különösen a rendszerváltás után.

Majd legközelebb

  • Rádai Andrea

Nem sikerült leváltani a féldiktatórikus rendszer kormányát, így a kötelező sorkatonai szolgálat bevezetését sem tudtuk megakadályozni: nem nyertünk a ProTest – Út a forradalomhoz című színházi társasjátékban. De ez talán mellékes is, mert itt az út volt a fontos, a viták, a közös gondolkodás, a billegés a cselekvés képességének eufóriája és a tehetetlenség letargiája között.

Törvényen kívüli ösztönök

Nyolc afrikai férfi táncos jön ki a színpad elejére. Meztelen testükre húzott fekete öltönyükben felsorakoznak a rámpán, farkasszemet néznek a közönséggel. Kitartóan, sokáig. Miféle szakadékot lép át, vagy nem lép át a tekintetünk? Az ő szemükben lehetne düh, méreg, dac, elég, ha a gyarmatosításra, háborúkra, a menekülthelyzetre gondolunk. De nincs. Csak úgy néznek.

Vissza a szamárpadba

  • A szerk.

Nagyszabású szélsőjobboldali összejövetelnek, öndefiníciója szerint egyenesen csúcstalálkozónak adott otthont a múlt hétvégén Lengyelország fővárosa. A The Warsaw Summit házigazdája a Jog és Igazságosság (PiS) és Jarosław Kaczyński pártelnök voltak, vélelmezett titkos célja pedig az, hogy az európai hasonelvű pártokat egységbe kovácsolja.

„Párizsban minden volt”

  • Artner Sisso

A Jel Színház alapítója a vajdasági Magyarkanizsáról indult képzőművészként, s előbb Budapesten, majd Párizsban lett táncos és koreográfus. Legutóbbi darabja, az OMMA kapcsán beszélgettünk, emlékezve az első előadására, a Pekingi kacsára is.

Hozza a kötelezőt

  • Sausic Attila (Berlin)

Németországban megszigorították a járványellenes intézkedéseket. Angela Merkel megjelenésünk napján adja át irodáját a parlament által szerdán megválasztott szociáldemokrata kancellárnak. Olaf Scholz általános oltáskötelezettség bevezetését tervezi. S mennyi szép törekvés és nemes szándék említhető az új kormány programjából!

„Rohadjon szét ott, ahol van!”

A szakértő szerint kisebbek, az építtető szerint megfelelő méretűek a Nagy-Magyarországot bemutató mórahalmi Mini Hungary Park makettépületei. A Szegedi Törvényszéken zajló büntetőper nem azt vizsgálja, mi mekkora, hanem hogy meg akarták-e rövidíteni az államot és az Európai Uniót.

„Innen csak elmenni lehet”

Négyszázszoros ingatlanár-különbség is lehet Budapest belvárosa és például a Békés megyei Kevermes vagy Kötegyán között. Kevermesen jártunk, s mellbevágó szegénységet és pusztulást láttunk.

„Ekkora szakadék máshol nincs”

Mivel elégedetlenek a mai fiatalok, és miért a magyarok a leg­op­ti­mistábbak a visegrádi négyek közül? Mi lehet az oka a politikai hovatartozás szerinti megosztottságnak, és mi az az egy kérdés, amelyben mégis egyetért fideszes és ellenzéki fiatal?