Elbocsátásokra készül a kormány a központi közigazgatásban

  • narancs.hu
  • 2022. június 16.

Belpol

Leépítés jöhet a kormányhivatalokban, a vidéki hivatalok és intézmények munkatársainak elbocsátásával spórolnának..

30 milliárd forintot spórolna a kormány a központi költségvetésből finanszírozott szervezeteknél végrehajtandó létszámleépítésekkelírjaNépszava a jövő évi költségvetés tervezete alapján. A lap által megkérdezett szakértők szerint mindez azt jelenti, hogy bármelyik állami hivatal, minisztérium vagy háttérintézmény megválhat a dolgozói egy részétől.

A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) egyre több jelzést kap arról, hogy komoly leépítést terveznek a jelenleg több mint 37 ezer embert foglalkoztató kormányhivatalokban. Boros Péterné, a szervezet elnöke úgy nyilatkozott nyilatkozta: információik szerint nem egységesen érintik majd a kirúgások a hivatalokat. Például Szabolcsban 10 százalék fölötti létszámcsökkentési tervekről tudnak , a fővárosi szervezethez viszont állítólag nem nyúlnának.

A lap megkeresésére a Miniszterelnökség azt írta, hogy a kormány elkötelezett a bürokrácia csökkentése mellett. „2018-ban egy nagy létszámleépítést már végrehajtottunk. Továbbra is az a célunk, hogy kizárólag csak annyian dolgozzanak a központi közigazgatásban, mint amennyire feltétlenül szükség van.”

Egyelőre úgy tűnik, hogy a kormány nem a központi apparátus létszámának csökkentésével, sokkal inkább a vidéki hivatalok és intézmények munkatársainak elbocsátásával spórolna. Ezt vetítheti előre az is, hogy a nyugdíjba vonulók helyét már most sem tölthetik be. Pedig például egy alföldi kormányhivatal munkatársa szerint hosszabb ideje már amúgy is folyamatos az elvándorlás a területről, felkészült munkatársak elvétve érkeznek.

Az MKKSZ adatai szerint jelenleg 618 ezren dolgoznak a közszolgálatban. 2010-ben ez a létszám még csak 227 ezer fő volt, az azután végrehajtott központosítások nyomán duzzadt fel.

(Népszava)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk