Élet Zuschlag János után - Újra a régiek

  • Kohout Zoltán
  • 2007. november 15.

Belpol

Újjáalakult múlt szombaton a kiskunhalasi MSZP, amely korábban Zuschlag János befolyása alatt állt, s amelyet az országos vezetés az ifjúsági pénzek körül kirobbant botrány miatt oszlatott föl októberben. A helyiek egyébként már öt éve sürgették a rendteremtést.

"Hol a kéz, hol a fény, ki nap lesz éj után?" - bömbölt szombat reggel Charlie és Demjén Rózsi a kiskunhalasi Petőfi utcában a radikális jobboldali tüntetők hangfalaiból. Húsz-huszonöt demonstráló küzdött elszántan az ötfokos hidegben süvítő széllel abban a hitben, hogy a halasi szocialisták nagy megújulási drámája merő színjáték csupán. A halasi szocialisták meg azt szeretnék, ha végérvényesen kiderülne ennek az ellenkezője. A Zuschlag-ügy eszkalálódása után októberben feloszlatott városi és kerületi MSZP-szervezet szombat reggel kilenckor kezdte újjáalakítani magát egy régi honvédségi épületben.

A jelen lévő tagok egyhangúlag hagyták jóvá Szekeres Imre hadügyér-pártelnökhelyettes szavazásra bocsátott javaslatait. Az egykori tiszti klub épülete előtt közben zajlott az élet: a frissen sminkelt Lendvai Ildikó türelmesen vitázott a kevéssé fantáziadús transzparensek ("Cucialista cuslágpárt", "Tolvajkormány" stb.) és a szokásos árpádsávos zászlók előtt hevesen érvelő tüntetőkkel. "Mondja csak meg a Gyurcsánynak, hogy tévedett: nem unjuk meg, és nem megyünk haza!" - üzenték a demonstrálók.

Kiskunhalason 2002 után néhány év alatt a korábbi ötszörösére duzzadt az alapszervezet létszáma, igencsak gyanús körülmények között. A taggyarapítás segítette a Terror Háza előtti kegyeletsértő hülyeségével megbukott, majd az alapítványi ügyeivel immár előzetes letartóztatásban ülő Zuschlag János karrierjét (az előzményekről lásd: Z., a hangya, Magyar Narancs, 2007. október 4.). Az egykori ötszáz tagból a múlt szombati frissítésre csupán 70 fő jött el regisztráltatni magát, átlagéletkoruk 50 körül jár; ők azok, akiknek a kezdettől elegük volt a halasi "zuschlagizmusból".

Dél körül a tüntetőkön beteljesedett a gyurcsányi jóslat, és "úgyis hazamentek". Így hát már nem zavarta kívülről beszűrődő fütty Szekeres Imrét, aki a tisztújítás előtt arról beszélt az egybegyűlteknek, hogy manapság nem hálás szocialistának lenni, továbbá a Zuschlag-sztori sem egy sikertörténet, de a folyamat és a bátor vállalás a fontos, meg az, hogy "a párt levonta a tapasztalatot", többé "ilyen" sose fordul elő, egyébként pedig az ország 457 szocialista alapszervezetének a 98 százaléka talpig becsületes.

Az újjáalakult halasi MSZP elnökének kora délután azt a Várnai Lászlót választották - ellenjelölt és -szavazat nélkül -, aki 1994 óta, amikor egyéniben győzött az országgyűlési választásokon, az egyik legnépszerűbb baloldali a városban. (Tavaly ősszel az őszödi hendikep ellenére is újraválasztották polgármesternek.) Várnai beszéde rövid, de velős. "Pár éve azt mondtuk, 'ezek' nekünk nem elvtársaink: nem vállalunk közösséget azokkal, akik csak saját érdekeikért, de nem a városért és a baloldali értékek mentén politizálnak. Akik viszont ma itt vannak, azok elismerik és követik ezeket az értékeket."

Szombaton néhány felszólaló több-kevesebb indulattal visszautalt a közelmúltra. Magától adódik a kérdés, miért kellett várni eddig a rendteremtésre, amikor a halasi szocialisták 2002 óta újra és újra kérték ezt az országos központtól. "Kellett a baloldal mostani válsága ahhoz, hogy eljöjjön az a lélektani pillanat, amikor lépni kell, és amikor a párt országos elnökségének is reagálnia kell, ha valamely alapszervezetétől ilyen jelzéseket kap" - igazította el lapunkat Szekeres Imre. Azt pedig, hogy az eddigi ötszáz helyett 70 fővel alakult újjá az alapszervezet, így kommentálta: "Akkor ez az igazság."

A halasi események kihatnak a Bács-Kiskun megyei tisztújításra is, mivel Zuschlag János erősen benne volt a megyei szintű pártépítésben is. S hogy mennyiben érzi magát felelősnek a kialakult helyzetért a megyei elnök? "Tény, hogy Zuschlag meghatározó alakja volt a megyei pártéletnek, és tény, hogy folyamatosan nőtt a párt tagsága, ahogyan másutt is. Az ügyet két éve vizsgálták, és akkor a tagság megjelent, személyivel igazolta, hogy létezik" - tért ki az érdemi válasz elől Márfai Péter. Aztán kérdezés nélkül is kijelentette: a decemberi tisztújításon nem indul. "Ideje, hogy én is megújuljak, másban is kipróbáljam magam." Az ebéd előtti folyosói beszélgetésen aztán már hallani is, hogy posztjára Vári Gyula, a 2002-ben MSZP-színekben Kecskeméten indult egykori repülő-világbajnokot emlegetik a leginkább.

Kora délután a további, immár rutinosan zajló tisztújítás nem hozott meglepetést, s utána jöhetett a pörkölt. Nagy izgalmak végül is nem voltak, a helyi szocialisták pedig - akik, mint állítják, mindeddig röstellkedve, tehetetlenül figyelték, ahogy "néhány töketlen" tönkreteszi a munkájukat - hozzákezdhetnek ledolgozni tetemes hátrányukat a helyi jobboldallal szemben.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.