Tartalom

Narancs XIX. évf. 46. szám (2007-11-15)

Publicisztika

Publicisztika

Holt terhek - Hogyan törhetők meg a monopóliumok?

A gazdasági rendszerváltás szociális piacgazdaságot ígért, nagy választékot, jó minőségű szolgáltatásokat és szociális hálót a magasabb árakkal szemben védtelen polgároknak. Ma a rendszerváltás előtti szintnél olcsóbban juthatunk közepes minőségű élelmiszerhez és ruhához, a kezdeti bizonytalanságok után erős verseny alakult ki a bankok, a biztosítók, a gépkocsikereskedők meg a telefonszolgáltatók között - és a sor folytatható.

Publicisztika

Nem

Hogy ki mit mond - az úszó, az edző, a szövetségi kapitány, a szövetségi elnök, az ellenőrzést végző Magyar Antidopping Csoport ügyvezető igazgatója -, tudjuk. Azt is, hogy mi minden azonos ezekben az egymástól több ponton eltérő állításokban. De éppen ezek az azonosságok a legelszomorítóbbak.

Publicisztika

Ne játssz a pad alatt! - Maradjon-e a szabad iskolaválasztás?

Lamperth Mónika szociális és munkaügyi miniszter a minap az MSZP pedagógustagozatának ülésén megpendítette, hogy a gyerekek közötti esélyegyenlőség megteremtésének érdekében felül kellene vizsgálni a szabad iskolaválasztást. E gondolat egy magát szociáldemokratának tartó kormánytól nem meglepő, és nem egyedi az európai történelemben.

Publicisztika

Végnapjaik

Október végén a kormány benyújtotta az Országgyűlésnek az egészségbiztosítás átalakításáról szóló törvényjavaslatát. Az ellenzék továbbra is elveti a tervezetet - ebben nincs semmi új, mint ahogyan abban sem, hogy a tagadáson kívül másra nem futja az erejükből.

Egotrip

Egotrip

K. történetei (Magánúton)

Magánúton Magánutazóként a Szovjetunióban K. úgy érezte, elvarázsolt világba érkezett. Másodunokatestvére, Maja, és Maja férje, Tolja a Lomonoszov Egyetemen dolgozott, matematikát, fizikát oktattak. Az egyetemről hazafelé jövet Tolja könyveket vásárolt, főként orosz klasszikusokat. Egyik nap Nyikolaj Leszkov összegyűjtött műveit vette meg, tíz-egynéhány kötetben, magyar pénzben fillérekért.

Egotrip

Modern Talking (Szépítés és csúfítás)

Szépítés és csúfítás A nyelvészt elsősorban a nyelv érdekli, és nem az, hogy ártanak vagy használnak vele (és még kevésbé az, hogy mit gondolnak róla). Az ember megfigyel egy jelenséget, például a magyar -ít képző viselkedését. Mint mikroszkóp alatt a papucsállatkák, úgy kezdenek nyüzsögni a problémák, ha jól odanézünk.

Belpol

Belpol

Élet Zuschlag János után - Újra a régiek

Újjáalakult múlt szombaton a kiskunhalasi MSZP, amely korábban Zuschlag János befolyása alatt állt, s amelyet az országos vezetés az ifjúsági pénzek körül kirobbant botrány miatt oszlatott föl októberben. A helyiek egyébként már öt éve sürgették a rendteremtést.

Belpol

Újabb vita az egészségbiztosításról - Púp a háton

Már bizonyára a szakemberek sem tudják követni, hogy az egészségbiztosítás átalakításában hányszor és miben egyezett meg a két koalíciós párt. A parlamenti szakaszban egyes szocialista politikusok további "finomhangolást" tartanak szükségesnek, melyek úgymond nem érintik az alapelveket. Pedig a belengetett módosítások már a rendszer működését teszik kétségessé.

Belpol

Az Országgyűlés alkotmánysértő mulasztásai - Ami késik, az múlik

A törvényi szabályozás hiányosságai miatt ma Magyarországon nem érvényesül az egyenlő választójog alkotmányban rögzített alapelve. Ha a parlament a ciklus végéig nem pótolja a mulasztást, a következő választás vesztesei megóvhatják a voksolás eredményét. Ezenfelül tucatnyi mulasztásos alkotmánysértés szárad a képviselők lelkén.

Külpol

Külpol

Nácik és antinácik Csehországban - "Nincs esélyetek, titeket ide be nem eresztünk"

Szombaton a Prágából érkező képekre, jelentésekre figyelt a világsajtó, mi is történik a kristályéjszaka 69. évfordulóján a város történelmi zsidó negyedében, Jozefovban. Volt is minden, ami az efféle tudósítások elengedhetetlen kelléke (rendőri fellépés, verekedés, előállítások, lövés, vér), de biztosra vesszük, megjelenésünk napjára mindez már rég nem hír, elfelejtettük. Le lett rendezve.

Külpol

Sarkozy első fél éve - Ezerrel neki

Beiktatása után fél évvel Washingtonba repült, hogy "minden francia képviseletében visszahódítsa Amerika szívét". Útközben beugrott Bretagne-ba, megbékítendő a benzinárak emelkedése miatt egy hete demonstráló halászok százait, és ha már ott volt, ígéretet tett a jelen lévő újságíróknak egy másik ügyben is. Ha kell, "ő maga hozza majd haza" a Csádban embercsempészettel és csalással vádolt francia humanitáriusokat, a Zoé Bárkája önkénteseit.

Trafik

Trafik

csontzene - Egy magas hölgy

Hogy a különféle énekesnők miféle pusztító hatást tehetnek a zenével intim viszonyt ápoló férfiakra, azt még a száraz teoretikusnak elkönyvelt Theodor W. Adorno is tudta, amikor forrón leszögezte, hogy aki kamaszként nem volt egyszer sem szerelmes a koloratúrszopránba, az nem érti az opera műfajának lényegét.

Trafik

étel, hordó - CLOCK

Előbb azt énekeltük, megáll az idő, az égen néma állócsillagok, aztán meg, hogy az idő soha-soha meg nem áll, az órák róják szüntelen az útjukat... Folyik rólunk az esővíz, mint Dali legendás giccsfestményén a számlap, a Déli pályaudvar utolsó (vagy éppen első) kijáratát vesszük célba.

Zene

Zene

Gumidominó - Psapp: The Only Thing I Ever Wanted; Tiger, My Friend (lemez)

Az egész úgy kezdődött, hogy szerencsésen egymásra talált két rokon lélek: a billentyűs és vonós hangszereken ügyeskedő és mellesleg bájosan éneklő Galia Durant, valamint az eredetileg nem zenecsinálásra kitalált eszközök megszólaltatásában jártas és a stúdióban is jól elboldoguló Carim Classmann - amúgy mindketten londoni lakosok, és érezhetően imádják a macskákat.

Zene

Megtörve - Bong-Ra a Trafóban (koncert)

Nem véletlen az, hogy ha az ember letéved az undergroundban új trendként funkcionáló breakcore műfaj valamelyik bulijára, olyan arcokkal szembesül, akiket a ruházatuk minősít; konkrétabban az olyan zenekarok logójával ellátott pólók, amelyeknek közük sincs ehhez az elektronikus alapokon és szétbuherált ütemeken nyugvó zenéhez.

Zene

Cicró-didró - Két este a Budapesti Kamarában (színház)

A Budapesti Kamaraszínház három játszóhelyén tizennégy bemutatót tart ebben az évadban. A Tivoli nézőtere a legnagyobb - itt optimális elrendezés esetén elfér annyi ember, amennyi egy normálisnak tekinthető kamaraszínházban. A másik kettő - a Shure és az Ericsson - stúdiószínház.

Könyv

Könyv

Óriás szellemek - A Web 2.0 és az irodalom(kritika)

"Ha egyszer egy technológiát felfedeztek, nem lehet megállítani," nyilatkozott a Los Angeles Timesnak a Könyvszemlék csatája című cikkben James Atlas amerikai könyvkiadó, utalva a web 2.0 irodalomra és annak a könyves üzletre gyakorolt hatására. Az Egyesült Államokban a legnépszerűbb litblogok (literary blog) napi látogatottsága 5-40 000 körüli - a millió fölötti havi látogatottságot már a nagy könyvkiadók sem hagyhatják figyelmen kívül.

Film

Film

"Minden lehetőséget megragadni" - David Harrington, a Kronos Quartet elsőhegedűse

Magyar Narancs: Az ember harminc év fölött hajlamos addigi életét vizsgálat alá vonni. A Kronos 1973-ban alakult. Ha csak a számokat nézzük, vállalkozásuk mindenképpen sikeresnek mondható. Az akkor ismeretlen, az ügynökségek által mellőzött vonósnégyes most 1,6 millió dolláros költségvetés fölött rendelkezik, hatfős adminisztratív stábot alkalmaz, megrendeléseivel mozgásban tartja a világ zenei életét. David Harrington: Ezek a számok csak egy korábbi kényszerhelyzetünk sikeres megoldását tükrözik.

Lokál

Lokál

Divattörténeti kiállítás - Laza vonalvezetés

Ha egy divattörténeti kiállításnak az esztétikum a vállalt - és teljes mértékben elfogadható - rendezőelve, ez kétségkívül háttérbe szorítja és némileg viszonylagossá is teszi a szélesebb, életmódbeli kontextus elmozdulásait. A várbeli terem rideg tágasságát ügyesen kiegyensúlyozó tárlók és felületek is azt hangsúlyozzák elsősorban, hogy a szocializmus véresen komor, majd kedvetlenül halványszürke ege alatt sem hunyt ki az igény a csábos, az elegáns, az egyéniséget aláhúzó öltözködésre - márpedig az nem az önfitogtatás időszaka volt.

Sport

Sport

Krízis Intervenciós Team - Az első emeleten

Egy katasztrófánál mindenkinek megvan a dolga. A rendőr helyszínel, a tűzoltó tüzet olt, a mentő ment. Azonban ott vannak a sokkos állapotba kerülő szemtanúk, áldozatok, akiken egyikük sem tud segíteni. Ezen próbál változtatni az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság kötelékébe tartozó, januárban önkéntes pszichológusokból alakult Krízis Intervenciós Team (KIT).

Tudomány

Tudomány

cyberhírek

ÕSSEJTTERÁPIA Jövőre Magyarországon is megkezdi a működését az első olyan klinika, ahol őssejtek felhasználásával gyógyíthatnak hagyományos terápiával nem kezelhető betegségeket Ha megkapják az engedélyeket, négyféle betegségre kínálnak majd méhen kívüli terhességekből és abortuszokból származó magzati őssejteket HOLDRASZÁLLÁS A NASA szakemberei szerint tíz éven belül ember mehetne a Mars egyik holdjára, a Phobosra A leszállás könnyebb és olcsóbb lenne, mint a vörös bolygón, a gyenge gravitáció miatt az űrhajósok 10 méteres ugrásokkal közlekedhetnének a felszínen FÉLREÉRTÉS Néhány óráig a bolygónkat mindeddig legjobban megközelítő kisbolygónak hitték a csillagászok a második földi hintamanővere felé közeledő Rosetta űrszondát A 2004-ben fellőtt űreszközt gravitációs hintamanőverekkel gyorsítják, hogy 2014-ben elérhesse célpontját, a Csurjumov-Geraszimenko-üstököst MELLÉKHATÁS A szénhidrátokban szegény, magas zsírtartalmú Atkins-diétáról kimutatták, hogy hosszú távon károsítja a véredényeket, valamint szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában közrejátszó gyulladásokat okoz Az amerikai kutatók által vizsgált diéták közül az Atkins-diéta bizonyult a legegészségtelenebbnek ÛRTURIZMUS Ûrturistákat toboroz a Virgin Galactic Moszkvában Eddig heten jelentkeztek az utazásra Az angol cég az amerikai Új-Mexikóban építi a menetrend szerinti űrjáratok indítására és fogadására szolgáló repteret, és 200 ezer dollárért, azaz 35 millió forintért kínálja az oroszoknak az utakat A rendszeres űrutazások 2009-ben kezdődnek VADDISZNÓ Új disznófajt fedezett fel egy holland tudós Brazíliában: a vaddisznó kétszer akkora, mint a közelben élő rokonai, a pekarik Marc van Roosmalen már több főemlőst fedezett fel Brazíliában Osztozkodnak az Antarktiszon is Kína újabb tudományos kutatóállomás építésével kívánja megerősíteni déli-sarkvidéki jelenlétét: kétszáz kínai építőmunkás indult útnak, hogy csillagvizsgálót, radarállomást és szennyvíztisztító telepet építsenek mintegy 3880 négyzetméteres területen A Déli-sarkvidéken nemzetközi megállapodások értelmében tilos a bányászat, de ez nem tartja vissza az országokat attól, hogy a pozíciókért versengjenek A múlt hónapban Chile és Nagy-Britannia is megújította a jeges kontinensre vonatkozó területi igényeit, amelyek célja a globális felmelegedés következtében felszabaduló ásványkincsek kiaknázása lehet Szerverlefoglalások Budapesten Budapesti internetszolgáltatóknál razziázott a rendőrség múlt csütörtökön, több tucat szervert foglaltak le szerzői és szomszédos jogok megsértésének gyanúja miatt A BRFK akciójának hatására az ország internetes adatforgalma érzékelhetően visszaesett Bár a warezszerverekkel ellentétben a fájlcserélő szerverek nem tárolják a rajtuk keresztül gazdát cserélő digitális tartalmakat, a razzia során lefoglalták az egyik legnépszerűbb hazai fájlcserélő központ, a Bithumen torrentszájt szerverét is A torrentoldal mellett fizetős warezszervereket is lefoglaltak, több hasonló profilú szervert elővigyázatosságból, ideiglenesen leállítottak az üzemeltetők A lefoglalásokra az Audiovizuális Művek Szerzői Jogait Védő Közcélú Alapítvány (ASVA) és a Proart Szövetség a Szerzői Jogokért (Proart) korábbi feljelentései nyomán került sor Internetes hírforrások szerint a lefoglalások során olyan szervereket is elvittek a rendőrök, amelyek semmiféle törvénybe ütköző szolgáltatást nem nyújtottak, emiatt több érintett szolgáltató kártérítési perre készül Meteoritpánik Peruban Tudósok elemzik a szeptemberben Peruban becsapódott meteoritot, amelynek megtalálói között rejtélyes betegség terjed A meteorit a Peru és Bolívia határvidékén található Titicaca-tótól délre, 3800 méteres tengerszint feletti magasságon található Carancas falu mellett csapódott be szeptember 15-én A 17 méter átmérőjű meteoritkráterben a helyszínre érkezők forrásban lévő vizet találtak, a hely felett pedig kénes szagú füstoszlopot figyeltek meg A becsapódás óta a helyi lakosok különféle betegségek tüneteire panaszkodnak, amit a kutatók szerint tömegpszichózis okozhat Nagy felbontású képek a Holdról A japán Selene űrszonda nagy felbontású fotókat és videókat küldött a Hold északi sarkának közelében található, Oceanus Procellarum nevű területről A Japán Ûrkutatási Ügynökség (JAXA) Hold-szondájának nagylátószögű, 3,2 megapixeles kamerája segítségével most először sikerült nagy felbontású képeket készíteni az égitestről A rivális kínai Hold-szonda, a Holdistennő a múlt hét végén szintén pályára állt a Hold körül: az eszköz várhatóan november végén küldi haza az égitest felszínéről készített első képeket Robotverseny Harmadik alkalommal rendezte meg a Pentagon kutatóintézete, a DARPA az emberi irányítás nélküli autók bajnokságát, ami az eddigi Desert Challenge helyett az Urban Challenge nevet kapta, mert a verseny a sivatagból városi környezetbe költözött - adta hírül az Index Az amerikai légierő kaliforniai bázisán felépített pályán harminc hivatásos sofőr szimulálta a forgalmat, amiben a verseny döntőjébe jutott 11 robotautó navigált A 85 kilométeres, kereszteződésekkel, jelzőlámpákkal, elsőbbségadásos helyzetekkel nehezített távon három autó emelkedett ki a mezőnyből, a győzelmet végül a Carnagie Mellon Egyetem Tartan Racing csapatának autója, a Boss nevű, erősen átalakított Chevrolet Tahoe szerezte meg, csupán húsz perccel előzve meg a címvédő Stanford Egyetem versenyzőjét, Juniort, a VW Passatot A harmadik helyre Odin, a Virginia Tech Fordja futott be A versenyen időnként forgalmi dugók alakultak ki, és néhány koccanás is történt: az MIT Land Rovere a német Braunschweig VW Passatjával ütközött egy körforgalomba való behajtáskor, a Floridai Egyetem versenyzője pedig épületnek hajtott A robotautókat nagy teljesítményű fedélzeti számítógépek vezették A Pentagon húszmillió dollárt költött a versenyre - a tapasztalatokat automatikusan navigáló harci járművek fejlesztéséhez fogják felhasználni A DARPA első robotautó-versenyét 2004-ben rendezték meg a Mojave-sivatagban . .