Komoly belviszályok után megállapodott az MSZP és a Momentum Csepelen

Belpol

A Momentum visszatér az együttműködésbe, az MSZP hátrébb lép a kompenzációs listán.

A Magyar Narancs heti lapszámában hosszabb cikkben foglalkozunk a csepeli ellenzékben kialakult helyzettel. Többek között azt írjuk "nem könnyítik meg az ellenzéki választók dolgát a pártok Csepelen: az MSZP lecserélte saját polgármesterjelöltjét, a Momentum nem akar közös listát a szocialista frakcióvezetővel, a helyi jobbikos és LMP-s képviselő egy civil szervezet színeiben indul."

Időközben Dukán András Ferenc, a Momentum csepeli elnöke a Klubrádiónak úgy nyilatkozott (később pedig Facebookon is posztolt róla), hogy a Momentum visszatér az ellenzéki együttműködésbe. Korábban azért tagadták meg a megállapodás aláírását, mert a közös kompenzációs lista második helyét az MSZP kapta volna, a Momentum viszont semmiképp nem akarta befutó helyen látni Szenteczky Jánost, a helyi szocialisták frakcióvezetőjét, akit korábban jogerősen elítéltek rágalmazásért.

A Momentum elgondolkozott azon, hogy a közös indulás helyett csak az egyéni körzetekben koordinál a többi ellenzéki párttal. A kérdés a helyi szintről a budapesti tárgyalásokat vezető csapathoz került, és végül meggyőzték a csepeli momentumosokat, hogy a Fidesz leváltása érdekében szükséges a teljes együttműködés. Cserébe a ma délután aláírt megállapodásban a közös lista első helyét a DK, a másodikat a Momentum kapta, és csak harmadikként jön az MSZP.

A nyomtatott Magyar Narancsban arról is írunk, miért cserélte le korábbi polgármesterjelöltjét az MSZP, és miért marad ki az együttműködésből a Jobbik és az LMP csepeli önkormányzati képviselője, miközben maguk a pártok részt vesznek benne. Néhány részlet a cikkből:

Tavasszal még úgy látszott, sínen van a csepeli ellenzéki összefogás. Április 6-án az MSZP, a Párbeszéd, a DK és a Momentum fővárosi megállapodásának részeként bejelentették, hogy a XXI. kerületben Takács Mónika, a Munkásotthon művelődési ház vezetője lesz a közös polgármesterjelölt. Takács 2014 óta önkormányzati képviselő, az MSZP-frakció tagja, de nem lépett be a pártba. Személyét a budapesti egyezségből akkor még kimaradó Jobbik és LMP helyi emberei is támogatták, ezért volt meglepő, hogy az MSZP júniusban előbb letiltotta a kampányolásról, majd le is cserélték a közös jelöltet a párbeszédes Erdősi Évára.

A jelöltcsere után szállt ki az egyeztetésből az LMP-s Tenk András és a Jobbik helyi képviselője, Pákozdi József – ők a Narancsnak arról beszéltek, hogy a Buckai Szövetség Egyesület színeiben, civilként szeretnének indulni októberben. A Jobbik és az LMP vezetése ettől függetlenül maradna a baloldallal közös indulásnál, amihez új képviselőjelölteket találtak. ­(...)

A bizonytalanság nyilván nem kedvez az ellenzéki esélyeknek. „Az országgyűlési választások előtt is sokáig vita volt Csepelen, de volt ellenzéki kampány és jelenlét is – mondja Szabó Szabolcs, a térség parlamenti képviselője –, most másfél hónapja lényegében nem történik semmi, miközben a Fidesz és Borbély Lénárd gőzerővel kampányol közpénzen kihelyezett tájékoztató tábláik­kal. Vagyis helyzeti előnybe kerültek, amit nehéz lesz ledolgozni.”

A teljes cikket a Magyar Narancs augusztus 22-i lapszámában olvashatja. Ha előfizetne az újságra, itt megteheti.

Magyar Narancs

Nagyon sokat hoz! Fizessen elő, és ajándékba parádés kedvezményeket nyújtó Magyar Narancs olvasókártyát küldünk! Részletek Előfizetés-vásárlásáról azonnal e-mailes visszaigazolást küldünk Önnek. Ajánlatunk csak belföldi előfizetés esetén érvényes. Külföldi kézbesítési cím esetén lapunkat megrendelheti a hirlapelofizetes [at] posta [dot] hu e-mail címen. A Magyar Narancs digitális változata olvasható okostelefonon, tableten, személyi számítógépen, és a vasalón is dolgozunk!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?