A felvett családtámogatások nem teljesült feltételeinek ára

Elmért tervek

Belpol

Az első babaváró hitelesek számára az idén jár le a határidő, de tavaly szeptember végéig 20 százalékuk még nem nyilatkozott, hogy megszületett a vállalt baba. Pontosan nem tudni, hányan bukják el a családtámogatást válás vagy egyéb ok miatt, egy dolog azonban biztos: a nem teljesítés sokba kerül.

Mi lehet rosszabb választás egy második trimeszterben lévő nő számára, miután megtudta, hogy a férje megcsalta: ha válni kell, vagy ha együtt kell maradni? Egyáltalán racionális döntés együtt maradni valakivel, akivel már nem akarunk együtt lenni? Nem könnyű a válasz, akkor különösen nem, ha az osztozkodáson túl extra kiadással, a korábbi egzisztencia elveszítésével is számolni kell, mert az igénybe vett családtámogatást az utolsó fillérig vissza kell fizetni.

Akik valamiért nem tudják teljesíteni a babaváró hitel vagy a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK), illetve a falusi CSOK előírásait, azoknak vissza kell fizetniük az igénybe vett fix támogatást, és a kölcsönrészre pedig a hátralévő időszakra a kamattámogatást büntetőkamattal növelten. Fizetni kell, ha nem jött össze a vállalt gyerek, ha a pár elválik, és akkor is, ha a család külföldre költözik vagy a szülők lemondanak a gyerekekről. Hogy mennyit, az attól függ, mely feltételeknek nem sikerült megfelelni.

A legkönnyebben azt lehet megúszni, ha nincsenek meg a vállalt gyerekek. Ebben az esetben a pár összespórolja a jogosulatlanul igénybe vett támogatást, fizet, majd éli tovább az életét. Vannak párok, akik egyszerűen nem bírták a stresszt – összejön, nem jön össze –, és néhány év után, elunva az egészet, kiszálltak, vettek egy kisebb lakást, és maguk mögött hagyták a CSOK-os mizériát. Ha a baba egészségügyi okok miatt nem tud megszületni, azért nem jár büntetés (a lelki teherrel akkor is meg kell küzdeni).

Ha külföldi munkát kap az egyik szülő és ez költözéssel jár, a babaváró hitel kamattámogatása ugrik. A CSOK rugalmasabb; öt évet le lehet húzni külföldön szankciók és retorzió nélkül, ám a CSOK-os lakást nem lehet kiadni, azaz a külföldi albérlet mellett a hátrahagyott házat, lakást is fenn kell tartani, bevétel abból nem lesz. Persze, a kinti munkával még így is jobban járhat a család.

Matek

Az igazi gond az, ha a pár nem marad együtt. Ebben az esetben a választás a következő: vagy minden igénybe vett támogatást visszafizetnek, nulláznak mindent és innen kezd építeni ki-ki új egzisztenciát; vagy az egyik fél viszi tovább a támogatást, kifizeti a büntetést, és vállalja a megnövekedett terheket.

A kismama második gyerekét várta, amikor döntenie kellett, marad-e a hűtlen férjjel vagy sem. Nem maradt. A közös lakás mellett babaváró hitelük van, ezt az anya vinné tovább. Persze ehhez kell egy ingatlan, amelyet meg tud venni. Emellett fizetnie kell a babaváró hitel törlesztőjét, elveszítve minden kamattámogatást. Mindezt úgy, hogy egyedül kell nevelnie két gyereket, egy tinit és egy újszülöttet. Egy újszülöttel egyedül nekivágni mindenféle hitel nélkül is rendkívül megterhelő, lényegében évekig tartó létbizonytalanságot jelent. Ehhez jön még az a hitel, amelynek a törlesztője akár a kétszeresére is nőhet.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Kárpáti Judit: A tiszta olaj könyve

"Ahogyan sok más helyen, újfent találkozom a jelenséggel: azt a szót, hogy zsidó, nehezen mondják ki. Nincsen e mögött ártó szándék, ami mögötte van, az pontosan a semmi. A gondolatok hiánya, az erről való gondolkodás hiánya." Kárpáti Judit megrázó írása nem ismert családtagokról, Tiszavasvári egykori izraelita közösségéről.