Tartalom

MaNcs 36. évf. 5. sz. (2024-01-31)

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Jönnek a bérletesek

Az Építési és Közlekedési Minisztérium közvetlenül karácsony előtt az Index.hu-n szivárogtatta ki, hogy nem hosszabbítják meg azt a szerződést, amelyik biztosítja, hogy a főváros közigazgatási határain belül a BKK Budapest-bérletével igénybe lehet venni a MÁV és a Volán járatait is.

A szerk.

A szerk.

Komolyan gondolják

Tarlós István januárban nem a levegőbe beszélt – bár a rá jellemző visszafogottsággal és szerénységgel csak „pletykákat” emlegetett –, amikor azt mondta, hogy olyasvalami van alakulóban Budapesten, amire eddig nem volt példa: egy ellenzéki párt és a kormánypártok ugyanazt a főpolgármester-jelöltet támogatják majd a júniusi választáson.

A szerk.

A szerk.

Módszerek

Kubatov Gábor, a Fidesz pártigazgatója és az FTC elnöke az egyik párttévében azon kesergett, hogy a magyar állam rossz példát mutat, amikor indok nélkül, hovatovább „jogellenesen” felbont egy szerződést, és így aztán hiába várja el állampolgáraitól a jogkövető magatartást, és ezért ő így aggódik a magyar hazáért és úgy az állam működéséért…

Publicisztika

Kirill Haratyjan

Publicisztika

A háború elnöke

Miért olyan fontos a márciusi oroszországi elnökválasztás Putyin számára?

Március 15–17-én elnökválasztás lesz Oroszországban. Putyin úgyis akkorát nyer, amekkorát akar – legyinthetnénk. Ám pár körülmény igenis megnöveli a tétet.

Várhegyi Éva

Publicisztika

Csak pénz legyen!

Hogyan tértünk vissza a központosított tervgazdasághoz?  

„Az inflációt a kormány visszaszorította, így ráfordulhat 2024-es fő feladatára, azaz a gazdasági növekedés helyreállítására” – nyilatkozta az év elejétől nemzetgazdasági miniszterré előléptetett Nagy Márton.

Belpol

Interjú

Belpol

„Valójában gazdasági válsághelyzet van”

Mészáros Gábor alkotmányjogász, a Pécsi Tudományegyetem oktatója a rendeleti kormányzásról

Lassan negyedik esztendeje tart Magyarországon a rendeleti kormányzás, aminek most éppen a szomszéd országban dúló háború az ürügye. Már annyira beleszoktunk, hogy fel sem tűnik, mennyire abnormális ez a helyzet.

Elkaszálták Lázár János kastélytörvényét

Belpol

Ebek harmincadjára

Noha az Alkotmánybíróság több ponton is Alaptörvény-ellenesnek minősítette a kastélytörvényt, a kormány újra nekifut majd, mert mindenáron szabadulna a műemlékek állami kezelésétől. Ezt nem érzi feladatának, és ha költ is ilyesmire, úgy tesz, mintha kegyet gyakorolna.

A felvett családtámogatások nem teljesült feltételeinek ára

Belpol

Elmért tervek

Az első babaváró hitelesek számára az idén jár le a határidő, de tavaly szeptember végéig 20 százalékuk még nem nyilatkozott, hogy megszületett a vállalt baba. Pontosan nem tudni, hányan bukják el a családtámogatást válás vagy egyéb ok miatt, egy dolog azonban biztos: a nem teljesítés sokba kerül.

Februártól új orvosi ügyeleti rend Pest megyében is

Belpol

Lesz, ami lesz

A hamarosan életbe lépő új ügyeleti rendszer értel­mében több városban megszűnik az ellátás Pest megyében. Sokaknak emiatt fél vagy akár egy órát is utazni kell majd. A felháborodás érthető, miközben egészségügyi szakemberek szerint az is kérdés, egyáltalán szükség van-e háziorvosi ügyeletre.

Színház

Interjú

Színház

„Azt a földet én ástam ki”

Simkó Katalin színész

Szabadúszó, akit többek között a Maladype, a Forte, a Nézőművészeti Kft., a Vádli Alkalmi Színházi Társulás előadásaiból ismerhettünk, ám egyszer csak mintha eltűnt volna. Nem lett pályaelhagyó, s nem is a független szcéna helyzete miatt került háttérbe.

Kritika

Színház

Kritika

Az elveszett iránytű

Istentelen ifjúság

Ödön von Horváth sokat játszott drámái, a Mesél a bécsi erdő és a Kasimir és Karoline címének hallatán rögtön a harmincas évek Németországára, a fasizálódásra asszociálunk. S arra, hogy ezeket a darabokat általában akkor veszik elő a színházak, ha a máról szeretnének beszélni.

Rádió

Kritika

„A magyarok évezredes átka”

Európai egypercesek a Kossuthon

Érdekes kihívás lehet kormányközeli véleményemberként ráhangolódni a közelgő európai parlamenti választásra. Nyomassuk tovább a „brüsszelezést”, vagy próbáljunk valamiféle pozitív üzenetet is beledarálni a mondandónkba? Meddig lehet elmenni egyikkel vagy másikkal? És amúgy: mi is lenne a saját véleményünk?

Kiállítás

Kritika

A hiány lenyomatai

Vettük, kaptuk, megmutatjuk – Válogatás a Fővárosi Képtár legújabb szerzeményeiből 1.

A Kiscelli Múzeum legutóbb több mint tíz éve mutatta be a nyilvánosságnak új szerzeményeit, a jövőben viszont két ilyen tematikájú tárlatot is terveznek. Ezúttal a Budapesthez kötődő, tereinek történetével foglalkozó műtárgyakat állították ki.

 

Könyv

Kritika

Kvantor vagy impresszionista

Jennifer Egan: A mézeskalács ház

A regény alapvetése, hogy az elme filmszerűen dokumentálja, amit megélünk, és bárhogyan idézzük fel élőszóban később, ami rögzült, az nem változik.

Film

Kritika

Egy elveszett galaxis

Aki Kaurismäki: Hulló levelek

Aki Kaurismäki életműve olyan, mint egy fakocka. Lezárt életmű; múlt idő. S ezt nem most tudtuk meg, minimum 2017 óta nyilvánvaló, hiszen akkor publikálta utolsó filmjét.

Film

Kritika

A saját törvényei szerint

Jórgosz Lánthimosz: Szegény párák

A nyelv hatalom, hiszen amit képesek vagyunk megnevezni, azt birtokoljuk is. Mindez Jórgosz Lánthimosz rendezői bemutatkozásában különösen plasztikusan jelenik meg. A 2009-es Kutyafogban egy manipulatív apa a szó szoros értelmében fogva tartja családját: fia és lányai már felnőttek, ám nem tehetik ki a lábukat az udvarról, mert azt hiszik, kint borzalmak várnak rájuk.

Lemez

Kritika

Második nekifutás

Trevor Horn: Echoes: Ancient & Modern

A szórakoztatóipar történetében ritkán fordult elő, hogy egy egyszerű dalocska próféciának bizonyuljon, de 1979-ben, a Buggles Video Killed the Radio Star című slágere meglátta a közeli jövőt.

Lemez

Kritika

Amerikai rémálom

Green Day: Saviors

Abban sokan egyetértenek, hogy a Green Day történetének két legfontosabb lemeze az 1994-es Dookie és a kereken tíz évvel később kiadott American Idiot – utóbbi album az ifjabb Bush elnökségére reflektált nem túl tisztelettudó módon.

Visszhang

Visszhang: film

Visszhang

Elrabolták

Izgalmas időszakban érkezik Marco Bellocchio drámája: ahogy egyre több abúzus, hatalommal való visszaélés kerül napvilágra, úgy nő a katolikus egyház elleni indulat is.

Visszhang: tánc

Visszhang

Senkiföldje

A 2021-ben alakult AHA Kollektíva előadása hat fiatal táncos kiáltványa a művészet szabadságáért.

Visszhang: tévésorozat

Visszhang

Nem versz át

Nincs új a nap alatt, ám ez nem tartja vissza a meglepetés erejére építő krimik és thrillerek alkotóit a tömeggyártástól – mellesleg be is jön a számításuk.

Visszhang: film

Visszhang

Priscilla

Sofia Coppola munkája feminista válasz a tavaly nyolc Oscar-jelölésig jutó Elvisre.

Visszhang: könyv

Visszhang

Meteor csillagászati évkönyv 2024

Az idő szakadatlan múlását jelzi, hogy már hetek óta bújhatjuk az idei évre szóló csillagászati évkönyvet, amely nélkülözhetetlen olvasmány az égboltot szépsége miatt fürkészők számára.

Visszhang: film

Visszhang

A szabadság hangja

E filmnél sokkal érdekesebbek a bemutatás körülményei: már 2018-ban elkészült.

Interaktív
Zene
Film
Lokál

Pocokinvázió az Alföldön

Lokál

Földön futó vércsék

A vörös vércsék rohangálnak a zsákmány után a Hódmezővásárhely melletti Kardoskúti-pusztán, olyan sok a mezei pocok. A Nébih szerint az enyhe tél mellett a szántás nélküli földművelés divatja is kedvez a rágcsálóknak. De miért voltak pocok­inváziók akkor is, amikor még mindenki használt ekét?

Tudomány

Feltámadó gyermekbetegségek

Tudomány

Kiütéses vereség

Szamárköhögés és kanyaró: két olyan, korábban már visszaszorítottnak gondolt fertőző betegség, amely napjainkban is terjed – a hiba az emberekben van.

Gasztro